Professor kritiserer manglende testkrav til frisører og kørelærere

Frisørkunder og køreskoleelever skal fremvise en negativ coronatest, der højst er 72 timer gammel, men frisører og kørelærere slipper med en opfordring til at blive testet mindst én gang om ugen. "Hvis kunderne skal være testet, skal frisørerne også være det, for smitterisikoen går jo begge veje," lyder det fra professor Hans Jørn Kolmos. SF og Enhedslisten vil hellere lukke liberale erhverv ned på ny fremfor at tvangsteste personalet.

Professor Hans Jørn Kolmos undrer sig over, at frisører ikke er underlagt samme testkrav som kunderne. "Nogle af frisørerne har også kun hagevisir på, hvilket ikke hjælper særligt meget," siger han.
Professor Hans Jørn Kolmos undrer sig over, at frisører ikke er underlagt samme testkrav som kunderne. "Nogle af frisørerne har også kun hagevisir på, hvilket ikke hjælper særligt meget," siger han.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Danskere, der trænger til at få klippet hårlokkerne, står i disse uger i kø for at blive testet forud for et besøg hos frisøren. 

For hvis man ikke er blevet vaccineret mod covid-19 eller har overstået en infektion inden for de seneste tre måneder, kræver det en negativ coronatest inden for de seneste 72 timer, hvis man vil klippes af en frisør. 

Det samme krav gælder, hvis man vil en tur til tatovøren, besøge en skønhedsklinik eller tage køretimer for hos køreskolen. 

Men mens kunderne er underlagt strenge testkrav, stiller regeringen ingen krav til, at personalet i de respektive forretninger skal testes.

I stedet opfordres personalet blot til at blive testet mindst én gang om ugen.

De manglende testkrav til personalet kritiseres af Hans Jørn Kolmos, professor ved forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

"Det giver ingen mening. Det er svært at argumentere for, at frisørerne ikke skal testes, for en smittet frisør kan jo smitte mange kunder. Det er jo ikke kun en kunde, der kan smitte frisøren og de andre kunder, det kan frisøren også. Det kan udgøre en risikofaktor," siger Hans Jørn Kolmos og fortsætter:

"Nogle af frisørerne har også kun hagevisir på, hvilket ikke hjælper særligt meget. Det er lige præcis i sådan en situation, at man kan smitte andre. Hvis kunderne skal være testet, skal frisørerne også være det, for smitterisikoen går jo begge veje. Derfor skylder myndighederne at forklare rationalet bag beslutningen."

Udover frisørerne fremhæver han også kørelærerne som eksempel på et fag, hvor testkrav til personalet giver god mening.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00