Mandatprognose: Hvem bliver valgt for Socialdemokratiet?

ANALYSE: Hvilke S-kandidater får gavn af en fremgang i Sydjyllands Storkreds, og hvilke folketingsmedlemmer er på vippen? Få svar på det og mere i Altingets gennemgang af, hvem der står til at komme i Folketinget for Socialdemokratiet.

Flere nye socialdemokratiske folketingskandidater ser ud til at kunne veksle uddelingen af roser til en plads i Folketinget i selskab med Mette Frederiksen (arkivfoto).
Flere nye socialdemokratiske folketingskandidater ser ud til at kunne veksle uddelingen af roser til en plads i Folketinget i selskab med Mette Frederiksen (arkivfoto).Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis der var valg i dag, står Socialdemokratiet til at forstærke sin position som Folketingets største parti med et ekstra mandat i forhold til valgresultatet i 2015.

Det viser en geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 11.000 Gallup-interviews.

Men hvem skal besætte de 48 pladser i folketingsgruppen? Det giver Altinget et bud på her i en gennemgang af alle de sikre kort og opgør i hver eneste storkreds.

Siden folketingsvalget i 2015 er der sket en markant udskiftning på stemmesedlen i storkredsen. Stemmeslugeren og daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt genopstiller ikke. Hun fik i 2015 mere end 42.000 personlige stemmer.

Fakta
Her er Altingets bud på, hvilke socialdemokrater der er med i opgøret om at besætte de 48 mandater, som partiet står til:

Københavns Storkreds (4)
Sikre:
Pernille Rosenkrantz-Theil
Peter Hummelgaard Thomsen
Mindre sikre:
Yildiz Akdogan
Mette Reissmann
På vippen:
Lars Aslan
Jokere:
Verner Sand Kirk

Københavns Omegns Storkreds (4)
Sikre:
Mattias Tesfaye
Morten Bødskov
Mindre sikker:
Anne Sina
På vippen:
Kasper Sand Kjær
Jeppe Bruus 

Nordsjællands Storkreds (4)
Sikker:
Nick Hækkerup
På vippen:
David Trads
Rasmus Stoklund
Henrik Møller
Maria Gudme

Bornholms Storkreds (1)
Sikker:
Lea Wermelin 

Sjællands Storkreds (7)
Sikre:
Magnus Heunicke
Astrid Krag
Henrik Sass Larsen
Mindre sikre:
Rasmus Horn Langhoff
Kaare Dybvad
Lennart Damsbo-Andersen
Mette Gjerskov 
Jokere: 
Kasper Roug
Tom Block  

Fyns Storkreds (5)
Sikre:
Dan Jørgensen
Trine Bramsen
Mindre sikre:
Erik Christensen
Jan Johansen
På vippen:
Julie Skovsby 
Jokere: 
Bjørn Brandenborg
Alexander Grandt Petersen  

Sydjyllands Storkreds (6)
Sikre:
Benny Engelbrecht
Jesper Petersen
Christian Rabjerg Madsen
Mindre sikre:
Anders Kronborg
Birgitte Vind
Troels Ravn 
Jokere:
Jens Jonatan Steen 

Østjyllands Storkreds (6)
Sikre:
Nicolai Wammen
Henrik Dam Kristensen
Leif Lahn Jensen
Mindre sikre:
Jens Joel
Dorthe Hindborg
På vippen:
Daniel Toft Jakobsen
Iben Sønderup

Vestjyllands Storkreds (4)
Sikre:
Annette Lind
Thomas Jensen
Mogens Jensen
På vippen:
Anne Paulin
Karin Gaardsted 

Nordjyllands Storkreds (7)
Sikre:
Mette Frederiksen
Mindre sikre:
Simon Kollerup
Ane Halsboe-Jørgensen
Bjarne Lautsen
Orla Hav
Flemming Møller Mortensen
Rasmus Prehn

Der er umiddelbart ingen kandidat, der kan forventes at matche det stemmetal. Men den, der kommer tættest på, vil formentlig blive hendes efterfølger i Østerbro-kredsen, Pernille Rosenkrantz-Theil, der er ny folketingskandidat i storkredsen og var opstillet i Sjællands Storkreds i 2015.

Favoritten til det andet mandat er Peter Hummelgaard Thomsen, der også blev nummer to sidste gang. Han nyder godt af sine loyale vælgere i Tårnby, der modsat S-vælgerne i København lader til at være mere tilbøjelige til at stemme på deres lokale kandidat.

Når det kommer til de sidste to pladser, er der lagt op til et opgør mellem tre siddende folketingsmedlemmer: Yildiz Akdogan, Mette Reissmann og Lars Aslan, der kom i Folketinget, efter Thorning forlod dansk politik.

Det mest sandsynlige scenarie er dog, at Lars Aslan igen må nøjes med at blive førstesuppleant. Yildiz Akdogan er den største favorit af de tre, mens Mette Reissmann formentlig vil få det fjerde mandat. De to kvinder har tidligere bevist, at de har større vælgerbaser.

En joker, der kan ende med at blande sig i opgøret om posten som førstesuppleant, er Verner Sand Kirk. Han er en kendt skikkelse i fagbevægelsen og S-kredse, der allerede i sidste valgperiode var med til at kritisere Corydon. Spørgsmålet for ham er dog, om vælgerne i København får øjnene op for ham?

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00