Prognose: Venstre størst ved kommunalvalg

VALG: Venstre står til at overtage Socialdemokraternes rolle som største parti på kommunalt plan, viser Risbjerg-prognose for kommunalvalget. S kan miste hvert sjette byrådsmedlem.
Socialdemokraternes tilbagegang på landsplan kan betyde, at Venstre bliver største parti ved kommunalvalget, viser ny prognose.
Socialdemokraternes tilbagegang på landsplan kan betyde, at Venstre bliver største parti ved kommunalvalget, viser ny prognose.Foto: Hasse Ferrold
Jørgen Skadhede

Det kommunale styrkeforhold mellem Venstre og Socialdemokraterne ser ud til at blive byttet om ved det kommende kommunalvalg. Dermed kan kommunalvalget i 2013 blive historisk. For første gang nogensinde kan Venstre ende med at erobre Socialdemokratiets historiske rolle som det største parti på kommunalt plan.

Det viser en ny prognose for det kommende kommunalvalg, som professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har lavet for Altinget.dk.

Prognosen spår, at Venstre vil få 30,6 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterne vil få 25,4 procent. Dermed vil Socialdemokraterne miste hvert sjette byrådsmedlem.

Målt på antallet af borgmestre er S i dag det suverænt største parti med 49 styks, hvilket er præcis halvdelen af alle landets borgmesterposter.

Der er ikke en klar sammenhæng mellem stemmeandelen og antallet af borgmesterposter, fordi posten fordeles efter uforudsigelige konstitueringer, men hvis S går fra 30 til 25 procent af stemmerne ved efterårets kommunalvalg, kan det koste dyrt på borgmesterkontoen.

Fakta

Landsresultat i pct. fordelt på partier ifølge  Risbjergs prognose for kommunalvalget 2013

V:   30,6 (24,8)
S:   25,4 (30,6)
DF: 10,6 (8,1)
SF:  7,5 (14,5)
EL:  7,0 (2,3)
R:   6,7 (3,7)
K:   5,2 (11,0)
LA:  2,5 (0,3)
Andre: 4,6 (4,6)

Tallet i parentes angiver landsresultatet for Kommunalvalget 2009.

Antal borgmestre efter 2009-valget

S: 49
V: 31
K: 12
Lokalliste: 3
SF: 2
Løsgænger: 1

"Hvis det går, som prognosen spår, så vil det have stor betydning. Mange af vores borgmestre sidder på et snævert flertal," siger tidligere indenrigsminister Thorkild Simonsen (S), der i en årrække var borgmester i Aarhus.

"Vi kan kun håbe, at valget går bedre, end det ser ud til lige nu. Men jeg er mindre bekymret for det kommende kommunalvalg, end hvis det var et folketingsvalg, der stod for døren," siger Thorkild Simonsen.

Læs mere på Altinget | Christiansborg her (Kræver abonnement)

Dokumentation
Metode
Risbjergs prognose bygger på dels på landspolitiske meningsmålinger, dels på en matematisk model for, hvordan landspolitiske meningsmålinger smitter af på partivalg ved kommunalvalg. Modellen bygger blandt andet på følgende forudsætninger:

1. Den landspolitiske "valgvind" slår ved kommunalvalget igennem med godt halv kraft. Ved den landspolitiske valgvind forstås, hvor meget et parti går frem eller tilbage i de landspolitiske meningsmålinger siden sidste kommunalvalg.
2. Der sker en gradvis tilnærmelse mellem tilslutning ved folketingsvalg og kommunalvalg i de enkelte kommuner.
3. Et parti, som ved det forrige kommunalvalg erobrede borgmesterposten, klarer sig bedre, mens et parti, som tabte borgmesterposten, klarer sig dårligere end de øvrige partier.
4. Meget store udsving i enkelte kommuner bliver i nogen grad oprettet ved næste valg.
5. Danske kommuner har i høj grad deres eget politiske liv, og effekten af dette er i denne prognose principielt uforudsigeligt.

Læs mere på Altinget | Christiansborg her (Kræver abonnement).

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Simonsen

Fhv. indenrigsminister (S), fhv. borgmester, Aarhus Kommune
maler (1945), lærer (Ribe Statsseminarium 1953)

0:000:00