Kommentar af 
Rasmus Nielsen

Rasmus Nielsen: Dø midaldrende og bliv hædret – dø gammel og bliv glemt

Mennesker mindes og hædres ikke længere efter indsats, men snarere efter hvor gamle de bliver. Vores kollektive hukommelse er blevet for kort, mener Altingets udgiver Rasmus Nielsen.

Hvem af disse partiledere vil blive husket og hædret, den dag de dør? Skal deres alder og ikke betydning i samtiden være et væsentligt kriterium, spørger Altingets Rasmus Nielsen.
Hvem af disse partiledere vil blive husket og hædret, den dag de dør? Skal deres alder og ikke betydning i samtiden være et væsentligt kriterium, spørger Altingets Rasmus Nielsen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ære den, som æres bør hedder det. Eller rettere: Hed det.

For det gør vi i det danske samfund ikke længere i mange tilfælde. Det er en skam. For dem, der bygger vores samfund op med arbejdspladser, skaber banebrydende forskning eller leder landet som mangeårig toppolitiker, bør huskes efter indsats – uanset hvor gamle de bliver. Men vores kollektive hukommelse er blevet for kort.

Engang, lad os estimere det til indtil for omkring 25 år siden, sørgede de dengang velbemandede og udbredte dagblade for, at der stort set altid blev skrevet dækkende nekrologer efter samfundsindsats. Banebrydende indsats gav en sektionsforside. Længerevarende, stor indsats en fir- eller femspaltet nekrolog og så videre.

Det sker slet ikke længere. I dag bliver mange så gamle, at der kan gå op til en menneskealder, fra de var erhvervsaktive, til de dør. Og var de erhvervsaktive, før nettet for alvor blev fyldt og udbredt fra omkring år 2000, vil de være glemt, når de går bort. Og så vil det gerne blot være familiens dødsannonce, der står tilbage som mindet om en samfundsstøtte. Måske vedføjet et diskret R eller K som signal til de indviede om, at i hvert fald Kongehuset værdsatte vedkommende.

Dør man ung, og i særdeleshed uventet, så kan der derimod sagtens være udsigt til anderledes omtale. Jeg tænker selvfølgelig på den helt overvældende dækning af den iøvrigt såre triste bisættelse forleden af en tidligere fagminister gennem tre år og leder af et af de for tiden mange, mindre oppositionspartier.

Den gejstlige dækning fra Viborg spillede noget nær lige op til en kroning.

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Fem timers direkte tv på DR og TV 2 blev det til. Hvilken satsning. Den gejstlige dækning fra Viborg spillede noget nær lige op til en kroning. "Han samlede en hel nation," prædikede biskoppen uden vist at betænke de 94,5 procent af vælgerne, der ikke stemte konservativt sidste gang.

Misforstå mig ikke. Søren Pape Poulsen havde det venligt samlende og lyse sind, der også tæller. Det var helende at se toppolitikere som Pelle Dragsted, Pia Olsen Dyhr og Pia Kjærsgaard komme til bisættelsen og vise respekt for afdøde og hele det folkestyre, han arbejdede for fra et borgerligt ståsted. Denne nye tendens til at møde frem til medgang og modgang i andre partier skal påskønnes. For det samler bare en anelse bag et svækket demokrati. Så ærindet i dag er naturligvis ikke at tale kritisk om en afdød. Det er at sætte sagerne i relief.

Læs også

Tillad mig at nævne nogle erhvervsnavne med politiske sidehverv, der de sidste par år er døde i stort set ubemærkethed:

Hugo Schrøder, 88 år - var til orientering bl.a. formand for Dansk Industri (Industriens Hus), Danisco, Privatbanken/Unidanmark, SAS Danmark og DONG samt i en årrække adm. direktør for Skandinavisk Tobakskompagni.

Vi medier må være bedre til at give et dækkende billede af dem, der har udviklet og båret vores land.  

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

Eller hvad med fhv. formand for Håndværksrådet og konservativt folketingmedlem Klaus Bonde Larsen, der døde som 90-årig – stort set ubemærket i medierne. Fhv. direktør for Entreprenørforeningen (og mangeårig folketingskandidat for Venstre) Erik Ross Pedersen døde som 85-årig uden megen respektfuld omtale af sin indsats for det danske samfund. 

Eller hvad med fhv. MF, formand for Hovedstadsrådet og mangeårig S-borgmester i Hundested Bent Sørensen? Død som 89-årig og noget overset i den forbindelse. Bare nogle få eksempler ud af de mange, der kunne gives.

At nogen selv får dødsangst – eller hvad det nu er – af at se en mand dø uventet som 52-årig bør ikke føre til redaktionel skævvridning af, hvem der æres og huskes i henhold til en samlet samfundsindsats. 

Læs også

Vi medier må være bedre til at give et dækkende billede af dem, der har udviklet og båret vores land.

Mit fag, journalistik, består også af at journalisere. Registrere statistik, anden fakta, fødselsdage – og dødsfald. Vi har som ambition på Altinget at omtale ethvert dødsfald blandt såvel nuværende som forhenværende medlemmer af Folketinget. Uafhængig af afdødes alder. Kun redaktionelt vurderet og foldet ud efter samfundsmæssig betydning.

Skal alder virkelig være et hovedkriterium for, hvor meget ens indsats fremhæves den dag, livet ender? 

Rasmus Nielsen
Udgiver, Altinget

De statslige tv-stationer er i nyere tid begyndt at gå ugebladene i bedene ved at dække og sende direkte fra afdøde fagministres bisættelse som Uffe Ellemann-Jensen, Ritt Bjerregaard og senest altså Søren Pape Poulsen. De har fået mere sendetid, det er billigere at producere tv – men skal vi helt ind og se de efterladte omklamre kister?

Hvis der skal være retfærdighed til – hvis begrebet statslig public service skal give mening – får DR og TV 2 travlt med at sende deres transmissionsvogne ud til landets kirker og kapeller i årene fremover, når snesevis af andre af de lidt mere fremtrædende fagministre med tiden afgår ved døden.

Eller? Eller hvordan prioriteres der ellers? Skal alder virkelig være et hovedkriterium for, hvor meget ens indsats fremhæves den dag, livet ender? Er vi blevet historieløse? Huskes og æres man kun, hvis man dør uventet som ung eller midaldrende?

Længe leve den nye konservative leder Mona Juul. Og længe leve mindet om dem, der lever i 80, 90 og 100 år og var med til at udvikle vores samfund som erhvervsleder, forsker, kunstner, politiker, formand. Gjorde noget for flere end sig selv og sine.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Ross Pedersen

Fhv. direktør, Entreprenørforeningen, 1980-2002, fhv. formand for TV 2 2002-04, menighedsrådsformand, Sankt Pauls Kirke
cand.jur. (Københavns Uni. 1962)

Klaus Bonde Larsen

Ejer og fhv. formand, V.S.L. Koncernen, fhv. formand, Håndværksrådet og Danske Malermestre, fhv. MF i 1990 (K)
bygningsmaler (sølvmedalje 1952)

Hugo Schrøder

Fhv. adm. direktør, Skandinavisk Tobakskompagni, fhv. formand for SAS, Industriens Hus og DONG m.fl.
ingeniør (1957)

0:000:00