Regeringen og støttepartier finder penge til at engagere flere danskere i EU-debatten

EU: Tænketanken Europa og DEO er for første gang på finansloven. Der er et stigende behov for at styrke EU-debatten, mener S. DF kritiserer ”særbehandling” af ”uhyre EU-begejstret” organisation.

Den socialdemokratiske regering landede søndag 6. december en finanslovsaftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. 
Den socialdemokratiske regering landede søndag 6. december en finanslovsaftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. 
Karl Emil Frost

På finansloven sættes der for første gang en pose penge af til både Tænketanken Europa og Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO).

Organisationerne var ikke at finde i regeringens udspil, men i den endelige aftale stilles de hver især 300.000 kroner i udsigt som årlig støtte i 2021 og 2022.   

Pengene er øremærket ”debatskabende virksomhed” og skal bidrage til at engagere danskerne yderligere i EU-spørgsmål, lyder det fra Socialdemokratiets EU-ordfører, Jens Joel.

”Vi oplever, at det europæiske ikke fylder så meget i medierne og i den politiske debat. Men EU fylder utrolig meget i vores hverdag. Derfor er det afgørende at få danskerne dybere engageret i en demokratisk debat om EU-spørgsmål,” siger han og tilføjer:

”Der er ikke et eneste område, hvor Tænketanken Europa ikke anviser en pro-europæisk linje. Det skaber en bekymrende skævhed i debatten."

Morten Messerschmidt
EU-ordfører, Dansk Folkeparti

”Jeg tror, danskerne går meget op i, om vi eksempelvis kan sikre, at store techvirksomheder betaler deres skat, og at de rige ikke gemmer deres penge et eller andet sted uden for grænserne. Og her spiller EU en helt central rolle.”

Forventer I, at pengene også går til at styrke debatten om kritikpunkter rettet mod EU, som S-regeringen også har fremført?

”Vi oplever, at det europæiske ikke fylder så meget i medierne og i den politiske debat. Men EU fylder utrolig meget i vores hverdag. Derfor er det afgørende at få danskerne dybere engageret i en demokratisk debat om EU-spørgsmål."

Jens Joel
EU-ordfører, Socialdemokratiet

”Vi skal have engageret flere mennesker i den brede debat om afgørende EU-spørgsmål. Det handler ikke om at være socialdemokrat, venstremand eller radikal. Det handler om at få en oplyst debat om helt centrale europæiske spørgsmål. Og det vil også gøre os bedre i stand til at præge udviklingen.”

Messerschmidt: Skaber skævhed i debatten
Tænketanken Europa og DEO leverer analyser om alt fra Brexit til danske virksomheders påvirkning af coronakrisen. Og begge organisationer lægger selv vægt på at være evidens- og forskningsbaseret.

Men Dansk Folkepartis EU-ordfører, Morten Messerschmidt, har ikke tillid til, at penge til EU-oplysning nødvendigvis fører til mere objektiv information og en styrkelse af debatten.

Han bider særligt mærke i støtten til Tænketanken Europa, som han mener har et ”klart politisk aftryk”.

”Der er ikke et eneste område, hvor Tænketanken Europa ikke anviser en pro-europæisk linje. Det skaber en bekymrende skævhed i debatten, når uhyre EU-positive organisationer får særstatus i forhold til alle mulige andre organisationer,” siger Morten Messerschmidt.

Styrker den europæiske debat
Hos både Tænketanken Europa og DEO er der taknemmelighed over at være kommet på finansloven.

”Vi er meget glade for, at vi står nævnt i finanslovsaftalen, og vi ser det som et udtryk for, at der fra politisk side er et klart ønske om at styrke den europæiske debat i Danmark,” siger Iben Tybjærg Schacke-Barfoed, der er kommunikationschef i Tænketanken Europa.

Og hos DEO kvitteres der for at sætte flere penge af til et arbejde, som ifølge organisationen længe har været præget af knebne midler.

”Der er relativt få penge i omløb til ekspertbidrag om EU og folkeoplysning om europæiske spørgsmål. Det er vi er glade for, at flere partier har fået større forståelse for," siger Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. 

300.000 om året, får det nogen reel betydning for jeres arbejde?

”Det er over en halv stilling hos os. Det er frie midler. Vi er stort set kun projektfinansieret, så 300.000, der ikke er øremærket et enkelt projekt, har ret stor værdi.”

Dokumentation

Tænketanken Europa blev etableret af arbejdsmarkedets parter, CO-industri og Dansk Industri i 2013. Formålet var at styrke den europapolitiske debat og politikudvikling i Danmark. I 2019-20 blev tænketanken relanceret med nye vedtægter, ny bestyrelse og direktør. Af vedtægten fremgår det, at tænketanken arbejder evidensbaseret og med særligt fokus på EU's placering i verden.

De aktuelle fokusområder omfatter blandt andet:

  • EU’s håndtering af covid-19-krisen
  • Genopretningen efter krisen med særligt fokus på det indre marked
  • EU-topmøder og andre større begivenheder på europæisk plan
  • Brexit
  • EU’s migrations- og flygtningepolitik
  • Tysklands EU-politik
  • Danskernes holdning til EU og EU-skepsis
  • EU’s klima- og energipolitik

Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO) er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål.

Primære aktiviteter:

  • Offentlige debatmøder og konferencer i hele landet
  • Fire årlige udgivelser af debatbøger i serien Samfundstanker
  • DEO-undervisning – materialer, arrangementer og efteruddannelse
  • Rejser til Bruxelles, Strasbourg og en lang række lande i EU
  • Tænketanken DEO med ekspertseminarer, webartikler og videoer

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00