Regeringen søger flertal for at afskaffe dispensation fra ghettokrav i dagtilbud

LOVFORSLAG: Det skal ikke være muligt for kommuner at søge dispensation fra ghettopakkens krav om, at der maksimalt må optages 30 procent børn fra udsatte boligområder, mener regeringen. Forslaget møder modstand fra R og SF, der vil fastholde muligheden.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Fremover skal det ikke være muligt at søge dispensation for at fravige fra ghettopakkens krav om, at der højst må bydes velkommen til 30 procent børn fra udsatte boligområder i en daginstitution i løbet af et kalenderår.

Sådan lyder ambitionen fra regeringen, der torsdag fremsætter ambitionen som lovforslag i Folketingssalen.

"Regeringen mener dog, at kommuner og daginstitutioner nu har haft god mulighed for at indrette sig efter dagtilbudslovens fordelingskrav," lyder det i lovforslaget med henvisning til, at kommunerne siden sidste år har kunnet søge dispensation fra reglerne, der trådte i kraft 1. januar 2020.

En ordning, der ifølge et folketingssvar fra kort før jul, har betydet, at 46 dagtilbud fordelt på otte kommuner har fået dispensation.

Vi kan ikke støtte afskaffelsen af dispensationsadgangen, fordi det er for rigidt og konkret betyder, at dyre nybyggede daginstitutioner skal lukkes.

Ina Strøjer-Schmidt
Dagtilbudsordfører, SF

Modstand fra støttepartier
Regeringens forslag møder modstand fra SF og Radikale.

"Vi kan ikke støtte afskaffelsen af dispensationsadgangen, fordi det er for rigidt og konkret betyder, at dyre nybyggede daginstitutioner skal lukkes, fordi de ikke inden for en relativ kort tidshorisont kan leve op til 30-procentskravet," siger SF's dagtilbudsordfører, Ina Strøjer-Schmidt.

Radikale kalder det unødvendigt at afskaffe dispensationsmuligheden nu og vil derfor stemme nej til lovforslaget i Folketingssalen.

"Vi er med i aftalen (ghettopakken, red.), fordi vi mener, det er godt for børnene at gå i blandede daginstitutioner. Men at der kan være enkelte steder, hvor det kan give mening at give dispensation, synes jeg ikke, man kan afvise," siger Radikales børneordfører, Anne Sophie Callesen.

Anne Sophie Callesen mener i stedet, at der løbende skulle være højere krav til, hvordan en dispensation kunne opnås.

Altinget logoBørn
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget børn kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00