Regeringen sparer kvart milliard på forskning

FINANSLOV: Trods løfter om det modsatte, har regeringen ikke rullet alle VK's besparelser på forskningsområdet tilbage. Vi har lappet de værste huller, siger Morten Østergaard (R).
Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Tyson W. Lyall
250 mio. kroner. Så langt er regeringen fra deres løfte om at rulle VK's forskningsbesparelser på 600 mio. kroner tilbage. Regeringen vil tilføre området 350 mio. kroner ekstra, men efterlader altså stadig et stort hul.

Uddannelsesminister Morten Østergaard erkender, at målet ikke blev nået. Politik er det muliges kunst, lyder forklaringen.

Mens de studerende er skuffede, glæder universitetsrektorerne sig over "første kapitel".

Stadig store huller
VK-regeringen lagde i sit finanslovsforslag fra august op til en besparelse på ca. 600 millioner kroner på de offentlige forskningsbevillinger.

Inden valget garanterede oppositionen flere gange, at disse besparelser ville være forhistorie ved et regeringsskifte.

Det er rigtigt, at der er mange store huller, men vi har efter min overbevisning fået lappet de værste af dem

Morten Østergaard
Uddannelsesminister

Det er imidlertid ikke tilfældet.

"Vi har i forhold til VK-regeringens finanslovsforlag tilført 350 mio. kroner ekstra, så vi har kunnet holde grundforskningen fri og holde energisatsningen på et højt niveau," siger Morten Østergaard og erkender, at regeringen ikke har kunnet opfylde sine mål.

"Det er rigtigt, at der er mange store huller, men vi har efter min overbevisning fået lappet de værste af dem," siger han.

Uddannelsesministeren peger samtidig på, hvor man kommer til at kunne opleve de "udækkede huller".

"Der bliver lidt mindre til den strategiske forskning næste år, men den der er, bliver i forlængelse af regeringsgrundlaget fokuseret på færre og tungere satsninger. Det bliver primært rettet imod energi, men også miljøteknologi," siger ministeren.

V: Vær nu ærlige
Venstres forskningsordfører Tina Nedergaard glæder sig over, at det er lykkedes regeringen at finde ekstra midler til forskningsområdet. Hun mener dog, at regeringen skylder vælgerne en forklaring i forhold til løfterne om at rulle VK-besparelserne tilbage.

"De skylder at sige, at man ikke kan leve op til det, man har stillet i udsigt. Så må man sige det ærligt i stedet for at køre spin over det i flere uger," siger Tina Nedergaard.

Morten Østergaard er dog ikke bange for at give indrømmelser til sine politiske modstandere. Han erkender således, at han ikke har kunnet indfri alle intentionerne fra før valget.

"Det har været det muliges kunst, og jeg er sådan set meget tilfreds med resultatet. Det betyder nemlig, at de besparelser, der var udsigt til på basismidlerne, og den kraftige nedjustering på energiforskning, den er afblæst," siger han.

Morten Østergaard mener samtidig, at torsdagens finanslovsforslag tegner et tydeligt billede af de politiske forskelle på området.

"Jeg synes, det er åbenlyst, hvor forskellene ligger. Vi vil investere, mens den tidligere regeringen så målsætningen om investeringer af 1,0 procent af BNP i forskning som et loft," siger han.

Rektorer og studerende uenige
Formanden for Rektorkollegiet, Jens Oddershede, forholder sig positivt til regeringens finanslovsforslag.

"Jeg læser nogle gode signaler ud af forslaget. De tager fat på nogle af de finansieringsproblemer, der blev efterladt lidt i det tidligere finanslovsforlag," siger han og venter med at give sin endelige dom.

"Lakmusprøven i forhold til valgløfterne bliver, om de ruller de store forskningsbesparelser tilbage, på dem, der ligger i 2013 og 2014," siger han.

Helt så længe vil formanden for Danske Studerende Fællesråd, Magnus Pedersen, ikke vente, før han afgiver sin dom.

"Man investerer rigtig nok mere, end den tidligere regering har gjort, men man har altså meldt ud, at man ville rulle den tidligere regerings besparelser tilbage og samtidig investere," siger han og forsætter:

"Jeg frygter, at der er flere forringelser, end dem, vi ser på forskning her. Vi er skuffede".

Selvom Jens Oddershede umiddelbart er positivt indstillet, så opfordrer han til tålmodighed.

"Vi venter på kapitel 2 og resten af bogen," siger han og forsætter i litteratur-jargonen.

"Indtil videre er det en familiesaga, hvor man lige skal lære personerne at kende. Vi er blevet præsenteret for karaktererne, og nu får vi at se, hvordan de så udvikler sig. Om det fører til et kærlighedsdrama eller andet, det ved vi ikke endnu. Vi har fået sat scenen, og det er en god start, men det afhænger meget af resten af bogen," slutter han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)

0:000:00