Regeringen vil sætte flere voldsmænd i allerede overfyldte fængsler

PLADSMANGEL: Regeringen vil sætte flere voldsdømte i fængsel, men fængslerne er allerede presset på antal celler og betjente, lyder advarslen fra Fængselsforbundet og flere støttepartier.

Et
hold nye studerende ankommer til åbningen af Kriminalforsorgens nye uddannelse
til fængselsbetjent i Møgelkær ved Horsens mandag 5. august 2019. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Et hold nye studerende ankommer til åbningen af Kriminalforsorgens nye uddannelse til fængselsbetjent i Møgelkær ved Horsens mandag 5. august 2019. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Jeppe Sahlholdt

Regeringen foreslår at begrænse brugen af samfundstjeneste i sager om vold. I stedet skal flere voldsdømte sættes i fængsel, lyder det. 

Men fængselsvæsenet er i forvejen hårdt presset, advarer formand for fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet, Bo Yde Sørensen. 

"Kapaciteten er overskredet. Vi har ikke plads. Vi er skruet så langt ned på mandskab, at situationen er komplet uholdbar,” siger han.

I dag er samtlige celler i danske fængsler i brug, og fængselsbetjentene bliver færre. Der sidder knap 4.000 indsatte i de danske fængsler. Til at passe på dem er der cirka 2.200 fængselsbetjente.

Mens der er kommet cirka 600 flere indsatte siden 2015, er antallet af fængselsvagter faldet med 450.

Derfor kræver regeringens støttepartier Enhedslisten og SF, at forslaget trækkes tilbage. 

”Jeg vil i stedet appellere til, at man sætter penge af, så kapaciteten kan følge med,” siger retsordfører Karina Lorentzen (SF), der vurderer, at fængslerne er ”ved at revne af kapacitetsmangel".

Fyldt op
For hver gang der uddannes en ny fængselsvagt, er der knap to, som stopper. Manglen på mandskab har lukket flere fængsler, blandt andet Møgelkær Fængsel, som ikke bliver genåbnet, selvom det står klar til brug.

”Der er akut brug for flere fængselsbetjente,” siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Siden 2015 er fængslernes såkaldte belæg steget fra 91 procent til 101 procent i 2019.

Det betyder, at der lige nu er flere indsatte, end der er plads til. Fængslerne er altså mere end fulde. Men det hindrer ikke regeringens ambitioner om flere fængslinger.

"Vi kan jo ikke lade være med at sende folk i fængsel, bare fordi de er overfyldte,” siger retsordfører i Socialdemokratiet, Jeppe Bruus.

Det må de leve med
De manglende celler tvinger fængslerne til at placere nogle indsatte to og to i små enkeltmandsceller.

På en tilfældig dag i september optalte Kriminalforsorgen antallet af enkeltmandsceller, hvor der bor to indsatte på samme tid.

Optællingen viste, at der var 134 indsatte placeret på 67 enkeltmandsceller. De mindste celler var på syv kvadratmeter, svarende til tre en halv kvadratmeter til hver indsat.

”Det er klart, at cellerne gerne skal være større,” siger Jeppe Bruus og fortsætter:

”Men det drejer sig måske om to-tre procent af de indsatte, og mange af dem foretrækker faktisk selskabet. Det sker i så begrænset omfang, at det må de leve med.”

Forholdene strider med Europarådets Torturkomités anbefalinger på ti kvadratmeter per celle.

”Da belægget steg for et par år siden, blev der talt om et akut pres, som krævede akutte løsninger. Efter to år med overfyldte fængsler er de midlertidige løsninger desværre ved at være permanente,” siger Bo Yde Sørensen fra Fængselsforbundet.

V stemmer for
Venstre vil stemme for lovforslaget, og dermed har regeringen sit flertal på plads. Det fortæller retsordfører Inger Støjberg (V) til Politiken.

Det har ikke været muligt at få en konkret melding fra S og V om ny finansiering til øget kapacitet i fængslerne, men ifølge Jeppe Bruus er det en klar prioritering.

"Jeg kan sagtens forstå, at betjentene føler sig presset, men jeg må være ærlig og sige, at det kommer til at tage tid," siger han.

Kriminalforsorgen oplyser over for Altinget, at ”lovforslaget fuldt indfaset skønnes at kræve cirka 30 belægsenheder”.

Dokumentation

Anbefalinger fra Europarådets Torturkomité:

  • Ifølge Europarådets Torturkomité (CPT) skal indsatte i en dobbeltcelle have mindst fire kvadratmeter personlig plads. Det er minimumsstandarder.
  • Siden 2015 har torturkomitéen anbefalet, at dobbeltceller er på mindst ti kvadratmeter.
  • Anbefalingerne er ikke retligt bindende, men fra dansk side bestræber man sig generelt på at overholde internationale retningslinjer for behandling af indsatte.

Kilde: Institut for Menneskerettigheder


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Yde Sørensen

Formand, Fængselsforbundet
Fængselsbetjent

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00