Regeringen vil spare 700 mio. kr. på forskning i 2012

BESPARELSER: Genopretningspakken rammer forskningen hårdt allerede fra 2012. Næste år vil regeringen spare 700 mio. kr. på forskning. Dermed kan forskning blive et tema i valgkampen, da S lover at sløjfe besparelserne.
Jørgen Skadhede
Regeringen vil allerede fra næste år barbere 700 mio. kr. af de offentlige forskningsbevillinger. Det svarer til 3,7 procent af dette års forskningsbudget på i alt 19 mia. kr.

Det viser en prognose over det offentlige forskningsbudget, som videnskabsministeren har sendt til Enhedslistens Per Clausen.

Besparelserne på forskning skal dække merudgifterne til uddannelse som følge af, at flere unge end ventet er gået i gang med en uddannelse. Pengene skal primært bruges på Undervisningsministeriets område, hvor uddannelserne som hovedregel ikke er forskningsbaserede.

Bekymring hos universiteterne
Spareplanerne vækker bekymring hos Danske Universiteter, der håber, at regeringen vil finde pengene til ungdomsuddannelserne og professionshøjskolernes uddannelser et andet sted end på forskningsbudgettet.

"Det er meget negativt for dansk forskning. Man flytter forskningspenge til uddannelse på Undervisningsministeriets område, hvor der jo ikke er noget forskning af betydning. Man flytter dermed penge væk fra universiteterne og reducerer forskningsindsatsen," siger Jens Oddershede, der er formand for Rektorkollegiet i Danske Universiteter.

Fakta
Offentlige forskningsbevillinger

De forventede offentlige forskningsbudget fra 2011-2014.

2011: 19,0 mia. kr.
2012: 18,3 mia. kr.
2013: 18,7 mia. kr.
2014: 19,1 mia. kr.


Kilde: Videnskabsministeriet

Besparelserne er en del af regeringens og Dansk Folkepartis genopretningspakke, hvor det offentlige forskningsbudget skal reduceres fra de nuværende 1,06 procent af BNP til kun at udgøre 1 procent af BNP for fremtiden.

Da genopretningspakken blev præsenteret sidste forår, var det dog først meningen, at besparelsen skulle træde i kraft i 2013. Men i de sidste timer af efterårets finanslovsforhandlinger mellem regeringen og DF blev besparelserne fremrykket til 2012.

Vi er imod den besparelse på forskning, som blev lanceret i genopretningspakken, og får vi et regeringsskifte, så bliver det ændret.

Morten Bødskov (S)
Finansordfører

Pengene tages fra globaliseringspuljen
Hovedparten af de 700 mio. kr. vil regeringen tage fra globaliseringspuljen til forskning. Ifølge globaliseringsaftalen fra efteråret skulle der være 1,3 mia. kr. til fordeling i puljen i 2012. Men regeringen og DF vil halvere puljen ved at fjerne 668 mio. kr.

Det er imidlertid tvivlsomt, om VKO egenhændigt kan komme igennem med besparelserne, da både Socialdemokraterne og de Radikale er med i forliget om globaliseringsmidlerne. Det vil i givet fald kræve, at regeringen inden et valg opsiger hele Velfærdsaftalen fra 2006 om at hæve efterlønsalderen og pensionsalderen i takt med levealderen.

Og hos Danske Universiteter har man desuden svært ved at se, hvordan regeringen vil spare så mange penge på forskning, uden det går ud over regeringens egne målsætninger.

"Jeg kan slet ikke se, hvordan det skal hænge sammen. Regeringen vil bruge en milliard kroner på energiforskning, men der er ikke engang en milliard tilbage i globaliseringspuljen. Og hvad med alle pengene til forskningsrådene? Det skaber stor usikkerhed i hele forskningsverdenen. Derfor håber vi, at regeringen forsøger at finde de penge til uddannelse et andet sted," siger Jens Oddershede.

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

S lover at droppe besparelserne
S og SF har flere gange slået fast, at de vil sløjfe genopretningspakkens besparelser på forskning, hvis de vinder det kommende valg.

Og finansordfører Morten Bødskov (S) garanterer, at S vil droppe besparelserne, hvis de vinder valget og forsøge at blokere besparelserne, hvis rød blok taber valget.

"Vi er imod den besparelse på forskning, som blev lanceret i genopretningspakken, og får vi et regeringsskifte, så bliver det ændret. Fortsætter den nuværende regering, vil vi blokere for besparelserne i forhandlingerne om globalingseringspuljen," siger Morten Bødskov.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Jens Oddershede

Fhv. SDU-rektor, professor em., bestyrelsesmedlem, Lunds Universitet, museumsrådet for Danmarks Nationalmuseum
cand.scient. i fysik og kemi (Aarhus Uni. 1970), dr.scient. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00