Regioner anfægter skarp kræftkritik: "Det støder mig lidt, at man laver den konklusion"

Har tusindvis af kræftpatienter fået krænket deres patientrettigheder, som Statsrevisorerne påstår? Regionerne har flere indvendinger mod mandagens undersøgelse fra Rigrevisionen.

Foto: Danske Regioner
Andreas Wind

Hvor mange kræftpatienter har i løbet af fire år fået krænket deres ret til hurtig behandling af regionerne?

Det spørgsmål kom Statsrevisorerne mandag med et meget konkret svar på. 6400 kræftpatienter.

Men det svar køber regionerne ikke uden videre. For ingen ved nemlig, om der ved en del af disse patienter har været en lovlig årsag til ikke at blive behandlet inden for tidsfristen, lyder indvendingen.

"Der er jo faktisk ikke nogen, der helt præcis kan sige i hvor mange patientforløb, patientrettighederne ikke har været overholdt. Der er nogle tal, der svirrer, men der er ingen, der ved det," siger Karin Friis Bach (R), der er formand for Danske Regioners sundhedsudvalg. 

Hver gang der ikke står noget konkret, så konkluderer man den værst tænkelige situation

Karen Friis Bach (R)
Formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg

Mandag offentliggjorde Statsrevisorerne en undersøgelse fra Rigsrevisionen, som konkluderer at 6400 kræftpatienter i perioden juli 2019 til juni 2023 har fået overskredet deres lovfæstede garanti for at kunne få behandling for sin kræftsygdom senest 28 dage efter, at de er blevet henvist. 

Rigsrevisionen har som stikprøve undersøgt 380 journaler fra kræftpatienter, som alle har fået deres behandling senere end tidsfristen.

I knap 45 procent af stikprøverne har de fundet, at overskridelsen af den maksimale ventetid ikke haft en gyldig grund dokumenteret i journalen. Samme andel antager de også gør sig gældende for resten af landets kræftpatienter, og får dermed tallet 6400 på de fire år.

Men bare fordi der ikke er dokumenteret nogen gyldig grund til overskridelsen i patientjournalen, betyder det ikke, at der er tale om en overskridelse, mener Danske Regioner:

"Det støder mig lidt, at man laver den konklusion, at bare fordi der ikke står noget, så er der heller ikke sket noget. Det er ikke det samme," siger Karin Friis Bach.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00