Regioner: Skævt kommunalt tilbud til handicappede

HANDICAP: AKF-rapporten viser skævhed i kommunale tilbud til handicappede borgere, lyder det fra Regionerne. KL er ikke enig, mens Danske Handicaporganisationer efterlyser mere gennemskuelig ansvarsfordeling.
Foto: colourbox.com
Morten Øyen

Små kommuner har vanskeligt ved at give handicappede borgere de tilbud, de har brug for. Sådan lyder Danske Regioners tolkning af AKF-rapporten om handicapområdet efter kommunalreformen.

"De små kommuner har hverken økonomisk eller befolkningsmæssigt grundlag for at drive højt specialiserede tilbud, og derfor må de købe sig til ydelserne i andre kommuner eller regioner. Det indebærer en risiko for, at handicappede borgere med identiske behov tilbydes meget forskellige ydelser, afhængigt af hvilken kommune de bor i," siger Carl Holst, næstformand for Danske Regioner.

Markedslignende vilkår
Ifølge Danske Regioner har kommunalreformen medført, at der er blevet skabt markedslignende vilkår for sociale ydelser. Og det har medført, at kommunerne i dag i højere grad tilpasser deres efterspørgsel, både i indhold og omfang.

Faren ved dette er bare, at det kan gå ud over specialiserede tilbud til små grupper af handicappede, mener Danske Regioner.

KL: Man skal skelne
Hos KL er man ikke helt enige i den vurdering. De konstaterer, at Danske Regioner vil så tvivl om de ændringer, der er sket med kommunalreformen. Men det er at trække resultaterne fra AKF-rapporten for vidt at konkludere så bredt, som regionerne gør, lyder det fra KL.

I stedet bliver man nødt til at skelne mellem konsekvenserne af kommunalreformen og de fra den generelle økonomiske krise.

"Det er klart, at de generelle økonomiske stramninger også vil ramme handicapområdet. Det ville være umuligt at friholde så stort et område, når også skoler, ældre og børneområdet skal finde besparelser," siger Kurt Hjortsø Kristensen, Vicekontorchef i KL og understreger, at der trods en tid med stram økonomi også er mange positive forandringer på området.

DH: Bedre ansvarsfordeling
Danske Handicaporganisationer (DH) er enig med KL om, at det er vanskeligt at sige noget entydigt på baggrund af AKF-rapporten. Det betyder dog langt fra, at DH ikke har nogle ønsker til kommunerne: Blandt andet bedre styreredskaber ude i kommunerne til at løfte handicapområdet og en mere gennemskuelig ansvarsfordeling.

"Det er et utroligt kompleks område, hvor det ofte er vanskeligt at placere ansvar," siger formand i DH Stig Langvad.

Han mener desuden, at det umiddelbart ikke vil løse noget, hvis enhederne blev større og lagt under regionerne.

"Regionernes rolle i dag er en helt anden, end den amterne havde tidligere. Det er helt urealistisk, at regionerne skulle få området ind under sig. Det vil i øvrigt i praksis, stadig være kommunerne, der visiterer og betaler, og det ville ende i et være hundeslagsmål," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00