Regionerne - politisk stødpude eller smukt folkestyre?

Politisk Stuegangs valgserie om de fem regioner slutter med et afsnit om status og fremtiden for det regionale sygehusvæsen og regionsrådene som demokratisk institution. En tidligere sundhedsdirektør, formanden for Lægeforeningen og Vive-professor vurderer regionerne og udpeger de vigtigste opgaver efter valget. 

Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), har gjort det virkelig godt som regionernes talerør, mener gæsterne i Politisk Stuegang. Men hun bliver næppe valgt til denne post igen, lyder vurderingen.
Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), har gjort det virkelig godt som regionernes talerør, mener gæsterne i Politisk Stuegang. Men hun bliver næppe valgt til denne post igen, lyder vurderingen.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Er regionerne bestået som demokratisk institution og som driftsansvarlig for sundhedsvæsenet?

Hvad er de vigtigste opgaver for de kommende regionspolitikere? Og hvem bliver formand for Danske Regioner efter valget?

Det er de centrale spørgsmål i dette afsnit af Politisk Stuegang, der afslutter de fem særudgaver, hvor hver region er blevet gransket og vurderet.

Dagens gæster er Leif Vestergaard Pedersen, tidligere sundhedsdirektør i Region Midtjylland, Camilla Rathcke, formand for Lægeforeningen, og professor Jakob Kjellberg fra Vive.

Deltagerne siger blandt andet: 

Om regionerne bare er en politisk stødpude for politikerne på Christiansborg:

”Jeg synes, at ikke man skal undervurdere dét at være en stødpude en gang imellem. Hvis alt blev styret fra Christiansborg, ville det forstyrre driften alt for meget. Så der er behov for en stødpude. Det er en vigtig funktion.” - Jakob Kjellberg.

Hvor regionerne samlet set har gjort det dårligt:

”Den største malurt i bægeret er, at regionerne måske lidt for meget er sygehusregioner, og ikke så meget sundhedsregioner. De har lidt glemt den vigtige udviklingsopgave omkring det primære sundhedsvæsen”. – Leif Vestergaard Pedersen.

Om de politiske forskelle:

”Det er nogle gange svært at se forskel på kandidaterne. Fordi de næsten mener det samme. Det er ikke ligegyldigt, hvem der bliver valgt. Men det er måske mere vigtigt, hvilken profil den enkelte person er." - Leif Vestergaard Pedersen.

Om regionspolitikeres indflydelse:

”Jeg kan godt hilse at sige, når der sker udskiftninger blandt regionspolitikerne, så sker der også ændringer i politikken. Der kan sagtens på sigt ske skift i politikken i regionsrådet, som får betydning på sygehusene.” - Leif Vestergaard Pedersen.

Om de vigtigste opgaver for de nye regionsråd:

”Jeg håber jo, at alle nyuddannede læger bliver speciallæger ... Men udfordringen bliver jo plejeopgaven: Hvordan får vi hænder nok til at give omsorg til de mange flere ældre? Hvordan får vi brugt de digitale redskaber på en klog måde? Hvordan får vi de ressourcestærke patienter til at klare mere selv?” - Camilla Noelle Rathcke.

 

Om Danske Regioner som interesseorganisation: 

”Hvis man ser på den faglighed og respekt, der er for Danske Regioners arbejde - og den genklang, det har. Så går det ret godt”. -Jakob Kjellberg

Om Danske Regioners formand Stephanie Lose (V): 

"Hun er superdygtig. Enormt vidende, arbejdsom. Hun lytter. Der er faktisk kun godt at sige om den rolle, Stephanie Lose har haft. -Jakob Kjellberg.

Om den frustration blandt andet sygeplejerskerne oplever nu:

”Vi er i en situation, hvor den store guldkiste i Finansministeriet har stået åben. Pengene er fosset ud … Men nu er der ikke noget, der kan lade sig gøre længere. Og det er et meget voldsomt skift." - Camilla Noelle Rathcke.  

Om den kommende formand for Danske Regioner.  

"Jeg tror ikke, at der er nogen favoritter. Men traditionelt vil en kandidat fra Region Hovedstaden have det svært, fordi der i forvejen er så meget fokus på Region Hovedstaden." - Leif Vestergaard Pedersen.

 

 

 

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Ulla Astman

Næstformand, Danske Regioner, A-kasseleder, 3F Skagerak, regionsrådsmedlem (S), Region Nordjylland
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1996)

Stephanie Lose

Næstformand, Danske Regioner, næstformand, Venstre, regionsrådsformand (V), Region Syddanmark
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)