Retspsykiatrien skal kunne videresende raske kriminelle

STRAF: Kriminelle, der fejlagtigt har fået en behandlingsdom, skal kunne konverteres til en fængselsstraf. Det mener Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, der nu tager problemstillingen op med justits- og sundhedsministrene.
Foto: colourbox
Morten Øyen

Ligeså vel som de psykisk syge ikke skal sidde i fængslerne, så skal psykisk raske kriminelle ikke indlægges på psykiatriske afdelinger.

Karen Klint (S)
Psykiatriordfører
Det er ikke rimeligt, at der intet sker, når det opdages, at kriminelle fejlagtigt har fået en behandlingsdom. De raske kriminelle skal i stedet have konverteret deres behandlingsdom til en almindelige fængselsstraf.

Sådan lyder meldingen fra flere psykiatrikere fra retspsykiatrien, og deres opråb får støtte på Christiansborg.

"Jeg er meget enig med psykiatrikerne, og man hører også fra anden side, at man i retspsykiatrien nu har en hel del patienter, som i virkeligheden ikke hører til der, men i stedet i fængslerne," siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

Han mener ikke, det er rimeligt, at man kan "snyde" sig til en behandlingsdom, som der har været eksempler på, blandt andet efter råd fra advoktater, der har anbefalet kriminelle at optræde som skizofrene. Peter Skaarup ser gerne, der bliver åbnet for en mulighed, så raske kriminelle får deres behandlingsdom konverteret til fængselsstraf. Han vil derfor nu have sagen op i retsudvalget.

S klar til lovændring
Hos Socialdemokraterne er man enig med Dansk Folkeparti, og her kalder man meldingerne fra psykiatrikerne for stærkt foruroligende. Psykiatriordfører for Socialdemokraterne Karen Klint erklærer sig parat til at ændre loven, hvis det skulle være nødvendigt.

"Ligeså vel som de psykisk syge ikke skal sidde i fængslerne, så skal psykisk raske kriminelle ikke indlægges på psykiatriske afdelinger," siger Karen Klint.

Hun vil forsøge at få klarhed over, hvor stort problemet er. Derfor vil hun nu stille en række opklarende spørgsmål til både sundhedsministeren og justitsministeren og eventuelt indkalde dem begge i samråd.

Opbakning fra K
Hos Konservative tager man gerne en debat om det rimelige i den eksisterende praksis. De er enige i synspunktet fra psykiatrikerne, og selv om det kan medføre en grundig juridisk-analyse af mulighederne for nye regler, er det noget, der skal undersøges.

"Det er et problem, hvis man har snydt sig til en behandlingsdom, og på den måde meget hurtigere kan komme ud på fri god igen, hvor personen måske ellers skulle have siddet lang tid i fængsel," siger Konservatives Tom Behnke.

V: Ændring er brud på retsprincip
Hos Venstre er man dog ikke enige i, at der er et problem. Her er det vigtigere at fastholde retsprincippet om, at "er man dømt, så er man dømt".

"Vi lever i et retssamfund, og er der en tvivl om, den dømte har fået en for mild straf, så må det komme den dømte til gode," siger Venstres retsordfører Kim Andersen.

Han mener ikke, lovgiverne skal åbne op for, at retspsykiatrikere skal kunne henstille til, om en patient i stedet skal i fængsel. Det vil blive en "skrue uden ende, der ikke er et retssamfund værdigt," siger Kim Andersen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Karen Johanne Klint

Fhv. MF (S), formand for Foreningen Kvisten, ambassadør, DSUK, i bestyrelsen for Landsforeningen for Menighedsråd
socialpædagog (1970), merkonom i personaleledelse (Handelsskolen i Vejle)

Tom Behnke

Direktør, Egå Træfældning, politiassistent, fhv. MF (K)
politibetjent (Politiskolen København 1991)

0:000:00