Riisager udskyder omdiskuteret digital prøvevagt

DUMPET: Efter en mislykket generalprøve udskyder undervisningsminister Merete Riisager (LA) brugen af programmet Den digitale prøvevagt. S og SF bifalder beslutningen.

Efter hård kritik fra eksperter, elever og politikere har Undervisningsministeriets meldt ud, at Den digitale prøvevagt ikke bliver klar til sommer. 
Efter hård kritik fra eksperter, elever og politikere har Undervisningsministeriets meldt ud, at Den digitale prøvevagt ikke bliver klar til sommer. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Når de danske gymnasieelever til sommer skal til skriftlig eksamen, bliver det uden overvågning fra Den digitale prøvevagt.

Det oplyser Undervisningsministeriet.

"Erfaringerne fra generalprøven viser, at Den digitale prøvevagt ikke fungerer godt nok. Derfor har jeg besluttet, at løsningen ikke skal bruges til sommerens eksaminer," lyder det fra undervisningsminister Merete Riisager i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer efter kritik af programmet fra eksperter og politikere. Flere har påpeget, at programmet i værste tilfælde gør elevernes personlige oplysninger udsatte over for hacking.

Jeg synes, at det er den helt rigtige beslutning, og jeg er glad for, at undervisningsministeren har lyttet til, hvad vi faktisk har sagt. Tingene er simpelthen gået for hurtigt.

Annette Lind (S)
Undervisningsordfører

Tanken var ellers, at Den digitale prøvevagt skulle søsættes som nationalt overvågningsværktøj i forbindelse med gymnasiernes sommereksaminer 2019.

Læs også

Tilfredshed fra rød blok
SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, fortæller til Altinget, at han er "meget tilfreds" med, at ministeren har valgt at udskyde brugen af det udskældte overvågningsprogram.

"Det er fornuftigt. Det anbefalede SF allerede før terminsprøverne. Man har skabt et system, som går meget længere i overvågningen, end det der var tiltænkt fra ministerens side dengang. Det har heller ikke virket, som om ministeriet har haft overblik over, hvad programmet indeholder," siger Jacob Mark.

Han håber, at man i forligskredsen nu kan sætte sig ned og arbejde på en løsning, hvor man i højere grad kan inddrage lærerne, rektorerne – "og vigtigst eleverne".

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, er heller ikke overrasket over, at ministeren har udskudt brugen af programmet.

I sidste uge dannede gymnasiernes terminsprøver generalprøve for programmet, hvor omkring 50.000 skoleelever skulle teste det. I sidste ende valgte kun omkring 8.000 elever dog at bruge programmet, oplyser ministeriet.

Læs hele artikel på Altinget: uddannelse, hvor du får flere kommentarer fra Socialdemokratiet og fra ministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Annette Lind

Generalkonsul, Flensborg, fhv. MF (S)
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1994)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00