Risbjerg: Røde tvivlere ikke nok til Thorning-sejr

VÆLGERANALYSE: Blandt tvivlerne stemte et klart flertal på rød blok ved sidste valg. Dermed er tvivlerne en skjult vælgerreserve for Thorning, hvis de kan mobiliseres. Men det er ikke nok til at sikre regeringen genvalg, viser ny analyse fra Risbjerg.

Thorning og kompagni er så langt bagud i meningsmålingerne, at den skjulte vælgerreserve ikke er nok til at sikre regeringen genvalg.
Thorning og kompagni er så langt bagud i meningsmålingerne, at den skjulte vælgerreserve ikke er nok til at sikre regeringen genvalg.Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Jørgen Skadhede

Tvivlerne omtales som den afgørende faktor forud for ethvert valg. Blandt Thorning-regeringens rådgivere lægger man da heller ikke skjul på, at regeringens forhåbninger om et genvalg især skal findes blandt de mange tvivlere.

Et stort flertal af de nuværende tvivlere stemte således på partier i rød blok ved sidste valg.

Men Thorning og kompagni er så langt bagud i meningsmålingerne, at denne skjulte vælgerreserve ikke er nok til at sikre regeringen genvalg.

Det viser en ny stor vælgeranalyse, som valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet har foretaget for Altinget.

Selv hvis alle tvivlerne ved et kommende valg, vil stemme, som de gjorde ved sidste folketingsvalg, så vil det slet ikke være nok til at sikre genvalg til regeringen.

Søren Risbjerg
Professor, valgforsker

"Selv hvis alle tvivlerne ved et kommende valg, vil stemme, som de gjorde ved sidste folketingsvalg, så vil det slet ikke være nok til at sikre genvalg til regeringen. Rød blok skal erobre nogle vælgere tilbage over midten fra de blå partier for at opnå flertal," siger Søren Risbjerg Thomsen.

Blandt de nuværende tvivlere, som rent faktisk stemte ved sidste valg, var der 61 procent, som stemte på et parti i rød blok, mens 39 procent af tvivlerne stemte på et af partierne i blå blok.

Men selv hvis det skulle lykkes for rød blok at mobilisere hele denne vælgerreserve, vil det altså ikke være nok til at ændre afgørende på de nuværende meningsmålinger. De viser i hele procenter et forspring til blå blok på cirka 54 mod 46 til rød blok.

Hvis man antager, at alle tvivlerne holder deres stemmer inden for blokken, så vil det ifølge analysen kun rykke målingerne med cirka et procentpoint, så forspringet i stedet er 53 mod 47 i blå bloks favør.

Kun få tvivlere skifter blok
Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er enig i analysens konklusion.

"Socialdemokraterne kan bestemt se positivt på, at der er en stor vælgerreserve for rød blok i tvivlerne. Men det er formentlig helt rigtig, at der skal mere til end blot at mobilisere de røde tvivlere, hvis regeringen skal genvinde magten," siger Kasper Møller Hansen.

Han fortæller, at forskningen fra de seneste valg viser, at tvivlerne i stor udstrækning er loyale over for blokken og kun sjældent vandrer over midten.

"Man kan i høj grad forvente, at de vil stemme på rød blok igen. Erfaringerne fra tidligere valg viser, at det er meget få vælgere, der skifter blok. Langt de fleste partiskiftere gør det inden for blokken. Dermed vil de fleste tvivlere falde tilbage, hvor de kom fra, uanset om de er røde eller blå," siger Kasper Møller Hansen.

Usikkerhed om tvivlergruppens størrelse 
Ifølge Risbjergs analyse udgør tvivlerne lige nu 14,1 procent af alle vælgere. Det er et forholdsvist lavt estimat. Analysen er baseret på cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal. Men meningsmålingsinstitutterne forsøger i høj grad at nedbringe tvivlerandelen.

Det gør de eksempelvis ved at spørge respondenterne, hvilket parti de sympatiserer mest med, hvis de ikke i første omgang kan svare på, hvilket parti de ville stemme på, hvis der var valg i morgen.

Den reelle andel af tvivlere er derfor noget større. Ifølge valgforskningen er der permanent et sted melem hver fjerde og hver femte vælger, som er i tvivl om, hvor krydset skal sættes.

Læs hele analysen på Altinget : christiansborg her (kræver abonnement)

Dokumentation

Om analysen
Vælgeranalysen af tvivlerne er lavet for Altinget af valgforsker professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet på baggrund af cirka 12.000 Gallup-interviews per kvartal.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00