Analyse af 
Thomas Lauritzen

Risikerer Europa at lukke sig om sig selv? Ny plan for grøn industri deler vandene

Eksperter advarer mod protektionisme som følge af en ambitiøs ny støttepakke for EU's grønne industri. Planerne har udløst svære diskussioner både internt i Kommissionen og blandt medlemslandene, mens Vestager synes at glimre ved sit fravær.

I sidste uge besøgte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, præsident Joe Biden i Det Hvide Hus for bl.a. at tale om at undgå et kapløb mellem amerikansk og europæisk industristøtte.
I sidste uge besøgte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, præsident Joe Biden i Det Hvide Hus for bl.a. at tale om at undgå et kapløb mellem amerikansk og europæisk industristøtte.Foto: Sarah Silbiger/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Hvis man ikke vidste bedre, kunne man næsten tro, at Margrethe Vestager gemmer sig i de her dage.

I sidste uge forlod konkurrencekommissæren EU-hovedstaden uden at holde noget pressemøde om en længe ventet beslutning om forlængelse af lempelige kriseregler for national statsstøtte. Og når Kommissionen torsdag fremlægger en stor pakke med forslag til styrkelse af europæisk industri samt produktion af råstoffer, befinder Vestager sig næsten 9.000 kilometer væk i den colombianske hovedstad Bogota.

Måske er Vestager i det hele taget utilpas ved det skred, der er ved at ske i Den Europæiske Unions handels- og industripolitik. 

Den danske kommissærs besøg i Colombia, Chile og Brasilien er naturligvis også vigtige, og hendes rejse til Sydamerika denne uge har sikkert været planlagt længe.

Men alligevel: Det virker påfaldende, at netop Margrethe Vestager – der også er ledende næstformand med ansvar for industriel udvikling – ikke er til stede, når EU efter intense forberedelser præsenterer det gamle kontinents svar på USA’s statsstøtte og Kinas voksende dominans. Hun plejer ellers ikke at holde lav profil.

Kunne det mon være fordi, at Vestager ikke selv er så voldsomt begejstret for de nye forslag? Måske er hun i det hele taget utilpas ved det skred, der er ved at ske i Den Europæiske Unions handels- og industripolitik. Den tidligere økonomiminister og vicestatsminister er jo kendt som en forkæmper for den doktrin om åbne økonomier, fair konkurrence og frihandel, som også har været Danmarks politik i mange år.

Det er ikke lige frem det, der fremdeles foregår i Bruxelles lige nu.

Coronakrisen og Ruslands krig mod Ukraine får Europa til at slå ind på en noget anden vej end den, som EU befærdede, da Margrethe Vestager blev konkurrencekommissær i 2014.

Frigørelsen fra russisk gas og olie har rystet Europas økonomi og fremtvunget reformer af det europæiske elmarked. Nu betyder frygten for afhængighed af kinesiske råstoffer og unfair konkurrence fra både Kina og USA, at EU følger op med en serie forslag og beslutninger, der for få år siden ville være blevet set som protektionistiske og konkurrenceforvridende.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00