Rød blok slår blå blok på skattepolitikken

MENINGSMÅLING: Et lille flertal af danskerne anser en S-ledet regering for bedre end VK-regeringen til at håndtere skattepolitikken. Det er farligt for de borgerlige, advarer forsker.
Et lille flertal af vælgerne mener nu, at en S-ledet regering vil være bedre til at håndtere skattepolitikken, end en borgerlig.
Et lille flertal af vælgerne mener nu, at en S-ledet regering vil være bedre til at håndtere skattepolitikken, end en borgerlig. Foto: Colourbox
Niels Th. Dahl

En socialdemokratisk ledet regering vil være den bedste til at håndtere den danske skattepolitik.

Det er den overraskende konklusion fra et lille flertal af danskerne i en ny meningsmåling, A&B Analyse har udført for Altinget.dk forud for det kommende folketingsvalg.

Målingen viser, at 50,3 pct. af deltagerne anser venstrefløjen for den bedste på det skattepolitiske område, mens 49,7 pct. peger på en borgerlig regering til opgaven.

Farligt for regeringen
Målingen er markant, fordi de borgerlige partier traditionelt har et forspring blandt vælgerne på det økonomiske område og derfor normalt har større chance for at kapre vælgere, når det spørgsmål står højt på den politiske dagsorden. Det forspring synes imidlertid nu at være væk på skatteområdet - og samtidig viser andre tal fra meningsmålingen også, at de borgerlige partier kun fører med 1,5 pct., når der spørges generelt til "økonomisk politik".

Den plan, man har satset på, har i bedste fald delt vandene - og det er ikke godt nok.

Johannes Andersen
Samfundsforsker

Samfundsforsker og lektor ved Aalborg Universitet Johannes Andersen mener, regeringen bør tage målingens resultater meget alvorligt. De viser, at man ikke har opretholdt det økonomisk gode image - og det kan blive afgørende, når folketingsvalget kommer, mener han:

"Det er decideret farligt for regeringen, hvis man på flere områder om økonomi må konstatere, at de har mistet luften. Den plan, man har satset på, har i bedste fald delt vandene - og det er ikke godt nok. Regeringen er i færd med at tabe de vælgere, som de vandt i 2001," siger Johannes Andersen.

Han mener, regeringens generelle metaltræthed på bl.a. skatteområdet bevirker, at meningsmålingen bliver så tæt:

"Vi har haft en periode, hvor den borgerlige regering ikke har været i stand til at demonstrere, at de i al almindelighed er bedre til at administrere bl.a. skatteområdet. Derfor tror jeg, det er den generelle politiske sympati, der slår igennem i sådan en måling, og derfor bliver resultatet så lige," siger han.

R-vælgere mest i tvivl
Målingens undertal viser da også en tæt sammenhæng mellem, hvilket parti man stemmer på, og hvilken side i Folketinget man anser for bedst udrustet til at håndtere skatten. Således mener over 90 pct. af S-SF's vælgere, at en S-ledet regering er bedst, mens mere end 95 pct. af VK-vælgerne foretrækker en borgerlig.

Størst uenighed er der blandt Dansk Folkepartis og de Radikales vælgere. 12,5 pct. af DF-vælgerne mener således, at en S-ledet regering vil være bedst, mens hele 42,9 pct. af de radikale vælgere foretrækker de borgerlige, selv om partiet støtter Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister.  

SF's skatteordfører Jesper Petersen er begejstret over resultatet og kalder det "et ryk i vores retning":

"Vi har jo ikke ligefrem skjult, at vi vil indføre en millionærskat og gøre det dyrere at købe usunde fødevarer og cigaretter. Alligevel ser vi skiftet, og jeg tror simpelthen, danskerne ikke synes, det er rimeligt at have forgyldt de velstillede med skattelettelser og bagefter at skulle skære ned på velfærden," siger Jesper Petersen, der også fremhæver venstrefløjens fokus på en skrappere beskatning af multinationale selskaber:

"Jeg tror også, det handler om evnen til at håndtere skattepolitik og skattevæsenet generelt. Det bliver mere og mere tydeligt, at de multinationale selskaber slipper for let, at der har været skåret ned på inddrivelsen, og at det på en række områder sejler i vores skattevæsen," siger han.

V: Vi er ikke kommet tilstrækkeligt igennem
Venstres skatteordfører Mads Rørvig er også overrasket over målingens resultat - men mener, det skyldes, at der ikke har været tilstrækkeligt kritisk lys på oppositionens skattepolitik. Han påpeger således, at både S-SF's nye afgifter samt de nye skatter på erhvervslivet og bankerne før eller siden vil ramme forbrugerne og dermed de almindelige skatteydere:

"S og SF har formået at kommunikere, at deres skattepolitik ikke vil gå ud over almindelige mennesker. Der har ikke været stillet tilstrækkeligt kritiske spørgsmål til effekten. Aktieomsætningsafgiften vil jo f.eks. ikke kun blive betalt af de onde kapitalister, men af helt almindelige pensionsopsparere. Lønsumsafgiften vil ikke kun blive betalt af bankerne, men vil jo naturligvis blive lagt over på deres produkter. Den pointe har vi ikke kunnet komme tilstrækkeligt igennem med," siger Mads Rørvig.

Hverken han eller den konservative Mike Legarth mener imidlertid, at meningsmålingen bør være anledning til at skrue ned for skatteretorikken. Mike Legarth forklarer bl.a. resultatet med, at over halvdelen af befolkningen er på en form for overførselsindkomst, og at der derfor skal en ekstraordinær indsats til for at forklare, at skattelettelser er godt for hele samfundet:

"Jeg ved godt, at mange siger, man ikke kan vinde ved at gå til valg på skattelettelser. Men jeg har tænkt mig at gøre dem til skamme. Vi vil ikke skrue ned for noget, men blive ved med at forklare og håbe på, at tyngden af argumenter vinder, så det ikke bare handler om, hvad der er i det for mig. Jeg vil appellere til, at vi hæver os op i helikopteren og skaber det samfund, der er bedst for os alle," siger Mike Legarth.

Mændene og rigeste støtter blå blok
Meningsmålingen viser i øvrigt, at der er flest mænd, der anser de borgerlige for bedst til at håndtere skattepolitikken og flest kvinder, der anser en S-ledet regering for bedst. Støtten til en S-ledet regering er derudover størst blandt de laveste indkomster og mindst blandt de højeste.

Dokumentation

DET MENER DANSKERNE:

Spørgsmål: "Hvem anser du for bedst egnet til at håndtere følgende politikområder: En socialdemokratisk ledet regering eller en borgerlig regering?"

Svar på skatteområdet:

I alt Pct.
Socialdemokratisk ledet regering50,3
Borgerlig regering 49,7

Parti ELSFSRLAKVDF
Socialdemokratisk ledet regering90,692,690,457,19,44,64,612,5
Borgerlig regering 9,47,49,642,990,695,495,487,5

Køn MændKvinder
Socialdemokratisk ledet regering43,954,9
Borgerlig regering 56,145,1

 Årsindkomst i kr. <300.000 300.000-
499.999 
500.000-
699.999
>700.000Ej oplyst 
Socialdemokratisk ledet regering61,9 50,3 49,5 42,9 37,9 
Borgerlig regering 38,1 49,7 50,5 57,1 62,1 

Undersøgelsen er foretaget på nettet fra 26/5 til 31/5 på basis af 1058 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

0:000:00