Røde og blå vælgere: Vestager skal have en periode til

MÅLING: To ud af tre danskere synes, Margrethe Vestager skal genudpeges som kommissær i 2019. Det vil hun gerne, men partierne på Christiansborg er mere tøvende.

Ny måling viser bred opbakning til Margrethe Vestager blandt danskerne. 67 procent ser hende gerne fortsætte som konkurrencekommissær i yderligere fem år.
Ny måling viser bred opbakning til Margrethe Vestager blandt danskerne. 67 procent ser hende gerne fortsætte som konkurrencekommissær i yderligere fem år.Foto: /ritzau/Geert Vanden Wijngaert
Kristoffer Kvalvik

"Det er jeg meget stolt over. Jeg vil virkelig gerne have fem år mere som konkurrencekommissær, hvor jeg kan klø direkte på uden indkøring.”

Sådan siger EU’s konkurrencekommissær og tidligere formand for Radikale, Margrethe Vestager, om en ny Norstat-måling foretaget for Altinget, der viser stor opbakning til hende fra danskerne.

67 procent ser hende gerne fortsætte, når der skal vælges kommissærer i 2019, og det er på tværs af partiskel og blokke.

Således ser 79 procent af Venstres vælgere gerne fem år mere til Vestager, og blandt Konservatives vælgere er tallet 75 procent.

Hvis Radikale peger på en Venstre-regering, så ville en Venstre-regering godt kunne pege på Margrethe Vestager.

Jan E. Jørgensen (V)
EU-ordfører

”Som dansk politiker er man ikke forvænt med, at borgerne på begge sider af det politiske spektrum synes godt om det, man laver,” siger Margrethe Vestager, der dog holder forventningerne på et minimum.

"Det er selvfølgelig ikke særlig realistisk, for der skal være en regering, og den skal selv have løst ting. Men hvis ikke man siger, at man vil, så er man i hvert fald helt sikker på, at man ikke får en periode mere."

Venstre udelukker ikke Vestager
Hos Venstre er man glad for Margrethe Vestagers arbejde i EU, men det er ikke ensbetydende med, at partiet vil pege på hende som kommissær i fem år til.

”Det har altid været sådan, uanset hvem der har siddet i regering, at de kommissærer, man har udpeget, har været fra ens egen blok,” siger EU-ordfører Jan E. Jørgensen (V).

Både Venstre og Radikale er medlem af partigruppen Alde, der er en sammenslutning af liberale partier i Europa-Parlamentet.

Men Jan E. Jørgensen peger på, at partierne står et stykke fra hinanden i dansk indenrigspolitik.

”På europæisk plan er vi jo partifæller, fordi vi begge er medlemmer af Alde, men på nationalt plan støtter Radikale ikke Venstre. Tværtimod støtter de Socialdemokratiet.”

Han ser hellere en venstrepolitiker som kommissær, men han vil ikke udelukke muligheden for en gentagelse af Vestagers fem år:

”Hvis Radikale peger på en Venstre-regering, så ville en Venstre-regering godt kunne pege på Margrethe Vestager. Men det må de jo gøre op med sig selv.”

Et indenrigspolitisk spørgsmål
Altingets EU-analytiker, Thomas Lauritzen, er ikke i tvivl om Margrethe Vestagers popularitet i Bruxelles.

Ifølge ham har hun gjort sig positivt bemærket med store sager mod giganter som Facebook og Google, men det er ikke nok til at få fem år mere.

”Det kommer fuldstændig an på, om den danske regering næste år vil genopstille hende. Hvis enten Løkke eller Mette Frederiksen gør det, så er jeg sikker på, at hun vil kunne få en meget høj post i den nye kommission,” siger han og fortsætter:

”Udfordringen er ikke i Bruxelles. Spørgsmålet ligger på Christiansborg."

S: Hun gør det godt
Spørger man Socialdemokratiets vælgere, er der ligesom hos Venstre 79 procent, der gerne ser Margrethe Vestager fortsætte.

Partiets europaordfører, Peter Hummelgaard, kan dog ikke sige noget om, hvem Socialdemokratiet peger på.

”Det, at hun gør det godt, og at folk synes, hun gør det godt, er ikke ensbetydende med, at man på et blankt stykke papir skal genudpege Margrethe Vestager," siger han.

Han hæfter sig også ved Radikales partigruppe i EU, Alde.

Socialdemokratiet er medlem af en anden gruppe bestående af socialdemokrater, og det gør det svært at pege på Vestager, fortæller han.

Da der også er stemmer i Bruxelles, som taler om en mulighed for Vestager som Aldes spidskandidat til posten som kommissionsformand, bliver det ifølge Peter Hummelgaard mere kludret.

”Vi vil jo pege på en anden spidskandidat i vores partigruppe. Og i det lys ville det være mærkeligt, at det danske Socialdemokrati skulle pege på Margrethe Vestager, selvom vi tilhører en partigruppe med en anden spidskandidat,” siger han og afslutter:

”Vi vil ikke garantere, at vi peger på Margrethe Vestager, fordi det også er et indenrigspolitisk spørgsmål. Omvendt er det tydeligt, at hun gør det godt. Hvis vi kommer til at sidde med regeringsmagten, vil vi tage alle de ting med i betragtning, når vi beslutter, hvem der skal udpeges.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00