S: Fedmeanbefalinger skal følges og finansieres

OVERVÆGT: Anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen om flere fedmeoperationer skal følges, mener Flemming Møller Mortensen (S). Han kalder det paradoksalt, hvis økonomi dikterer en anden praksis.

Foto: ft.dk
Kasper Kaasgaard

Anbefalingerne fra fagfolkene er klare: Flere svært overvægtige bør tilbydes en fedmeopeation, end tilfældet er i dag.

Det budskab kommer fra Sundhedsstyrelsen og en stribe eksperter, som det er beskrevet her på Altinget. Antallet af operationer er gået fra 4.334 om året i 2010 til omkring 600 i dag.

En aftale mellem regeringen og Danske Regioner betyder dog, at der næppe kommer den anbefalede stigning. I økonomiaftalen for 2017 hedder det nemlig, at udgifterne til fedmeoperationer ikke bør stige.

Det møder kritik fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen:

Jeg skal ikke frasige mig bevidstheden om, at udfordringen har været der lige siden 2010.

Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

”Man siger, det ikke skal komme til at koste mere. Det er fuldstændig urealistisk. Hvis flere patienter skal behandles, fordi eksperterne anbefaler det, er det er paradoks af rang, at man lægger en økonomisk ramme ned,” siger han.

Økonomien skal følge med
Flemming Møller Mortensen mener ikke, at over 4000 årlige operationer er for mange, hvis anbefalingerne i givet fald ville føre til en sådan stigning. Han lægger sig op ad eksperternes anbefalinger.

”Det er den faglige anbefaling – at tilbyde en større andel af de svært overvægtige en mulighed for en individuel vurdering af, om en fedmekirurgisk operation er det bedste tilbud til den pågældende patient,” siger Lisbeth Høeg-Jensen, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, om den nye nationale kliniske retningslinje (NKR). Styrelsen er ikke kommet med en vurdering af, hvor stor en stigning deres anbefaling kan føre til.

Regeringen og regionerne har dog planer om deres egne retningslinjer, som i praksis vil holde antallet af operationer i ro.

”De nye anbefalinger siger et, og så byder aftalen mellem regeringen og regionerne noget andet. Det synes vi fra Socialdemokratiets side er urimeligt, for det her er en ekstremt svag patientgruppe, der ikke har noget til at advokere for sig,” siger Flemming Møller Mortensen.

Derfor skal det sikres, at der bliver lavet flere operationer, og at pengene følger med, mener han.

”Vi skal sørge for, at de retningslinjer, der bliver lavet med faglig tyngde og vurdering, og som er de samme i de andre nordiske lande, bliver gældende. Og man skal naturligvis finde den økonomi, som skal til, for at regionerne kan sikre operationerne.”

S havde chancen
De retningslinjer, som regeringen og regionerne har aftalt mellem sig, minder om dem, der blev iværksat efter 2010, og som har været medvirkende til det faldende antal operationer.

De var altså gældende i de år, hvor Socialdemokratiet senest havde regeringsmagten. Her ændrede partiet ikke på det. Men situationen er en anden nu, mener Flemming Møller Mortensen.

”Der er lavet en gennemgribende vurdering og fornyet beskrivelse af, hvad indikationsrammen skal være. Nu har vi en faglig fundering på plads,” siger han.

Havde I ikke det dengang?

”Nej. Sundhedsstyrelsen tager det op med jævne mellemrum. Det har de gjort nu, og derfor kommer der en kritik af den nuværende ramme. Men jeg skal ikke frasige mig bevidstheden om, at udfordringen har været der lige siden 2010,” siger Flemming Møller Mortensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00