S-ordfører afviser FN-kritik af Kosovo-fængsel: "På nogle stræk er det faktisk lækrere vilkår end i Danmark"

Regeringens planer om at leje 300 fængselsplaner i Kosovo fortsætter ufortrødent, selvom FN’s Torturkomité opfordrer Danmark til at droppe projektet. Vi har taget højde for kritikken, understreger Socialdemokratiets retsordfører.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupSimon Lessel

FN's Torturkomité kommer med en forfejlet kritik af de danske planer om at etablere et fængsel for udvisningsdømte kriminelle i Kosovo.

Det kommende fængsel vil nemlig blive drevet efter danske forhold, og derfor kommer det også til at leve op til Danmarks internationale forpligtelser. 

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets retsordfører, Bjørn Brandenborg, i et interview med Altinget, efter at FN-organisationen i en ny rapport direkte fraråder Danmark at fortsætte sine fængselsplaner af frygt for diskrimination og brud på menneskerettigheder.

Det er jo ærgerligt at sige det, men på nogle stræk er det faktisk lækrere vilkår end i Danmark.

Bjørn Brandenborg
Retsordfører, Socialdemokratiet

"Nu har jeg selv set forholdene og kan sige, at de er gode. Og vi har arbejdet for at sikre, at der er adgang til sundhedsbehandling, og at der bliver bygget besøgsfaciliteter."

"Alle kritikpunkterne, som den her gren af FN kommer med, er jo velkendte, og det synes jeg sådan set, at vi har taget hensyn til," siger retsordføreren.

Gør det en forskel for dig, at de nu er FN’s Torturkomité, der advarer mod de danske fængselsplaner, og ikke de ngo’er, som længe har kritiseret aftalen?

"Nej, det gør det sådan set ikke."

Læs også

Lytter til Justitsministeriet

Bjørn Brandenborg understreger, at planerne med at sende i alt 300 udvisningsdømte kriminelle til afsoning i Gjilan-fængslet kommer til at fortsætte ufortrødent trods kritikken.

Fængselssamarbejdet med Kosovo er nemlig vigtigt for at afhjælpe udfordringerne i det danske fængselsvæsen, der er presset af både mangel på fængselspladser og personale.

"Der er ikke noget problem i, at et land balancerer på kanten af menneskerettighederne. Det, som et land ikke må, er at bevæge sig over grænsen," siger han og fortsætter:

Det er jo ikke sådan, at når vi laver lovgivning, så ringer vi til FN og spørger, hvad de synes om den lovgivning.

Bjørn Brandenborg
Retsordfører, Socialdemokratiet

"Jeg synes kun, det er fint, at Danmark og andre lande går lige til kanten af, hvad man må inden for rammerne. Det har jeg ikke noget problem med. Jeg synes ikke, det er en legitim kritik, at fordi man går på kanten, skulle man lade være med at gøre det."

De fraråder det jo netop, fordi vurderingen er, at der er en klar risiko for at overskride grænsen og krænke de menneskerettigheder?

"Det er jo så ikke de vurderinger, vi selv har, der er foretaget af Justitsministeriet."

Og I holder jer så fortsat til de vurderinger, der er foretaget af Justitsministeriet i forhold til brud på menneskerettigheder, frem for de vurderinger, som FN’s Torturkomité nu kommer med?

"Selvfølgelig lytter vi til vurderingerne fra Justitsministeriet, i forhold til om vi overholder internationale forpligtelser. Sådan er det hver eneste gang, vi laver lovgivning i Danmark. Det er jo ikke sådan, at når vi laver lovgivning, så ringer vi til FN og spørger, hvad de synes om den lovgivning."

På danske vilkår

I et interview med Altinget om kritikken fra FN argumenterer Dignitys juridiske chef, Therese Rytter, for, at det ikke kan lade sig gøre i praksis at drive fængslet efter danske forhold.

"Men Dignity kan jo selv tage ned og kigge på det. Det er måske den nemmeste vej for dem til at få manet bekymringerne ned," siger Bjørn Brandenborg.

Organisationen skal nemlig ifølge ordføreren føre kontrol med forholdene sammen med Folketingets Ombudsmand og Institut for Menneskerettigheder.

FAKTA

Det skriver FN’s Torturkomité om fængselsplanerne

FN’s Torturkomité rejser flere bekymringer vedrørende de danske fængselsplaner i Kosovo.

Konkret frygter de blandt andet for de indsattes adgang til både sundhedsbehandling og besøg fra familie.

De er også bekymrede for, om det lokale fængselspersonale har de fornødne kompetencer til at håndtere opgaven, hvis der opstår behov for at efterforske sager, hvor indsatte fra Danmark udsættes for tortur eller dårlig behandling af fængselspersonalet.

De slutter deres anbefalinger af med at skrive, at Danmark ikke bør leje fængselsfaciliteter i udlandet.

Se hele rapporten her.


Kilde: FN's Torturkomité

Samtidig mener han, at aftalen med Kosovo stiller "store krav" til uddannelsen af fængselspersonalet, til fængselsledelsen og til både sundhedsbehandling og besøg.

"Alle de ting har vi brugt lang tid på at tilrettelægge, så det også er i overensstemmelse med vores forpligtelser internationalt," fastslår retsordføreren.

Men når man flytter indsatte fra Danmark til Kosovo, vil risikoen for, at menneskerettighederne ikke bliver overholdt, så blive større eller mindre?

"Det bliver det samme. Det er det, vi har forpligtet os på. Vilkårene og de standarder, de indsatte afsoner efter, vil være de samme som i Danmark. Nu har jeg været i Kosovo for at se fængslet, og det er jo ærgerligt at sige det, men på nogle stræk er det faktisk lækrere vilkår end i Danmark."

Så risikoen for, at menneskerettighederne ikke bliver overholdt, vil hverken blive større eller mindre af, at de indsatte bliver flyttet fra Danmark til Kosovo?

"I og med at alt i fængslet i Kosovo kommer til at foregå som i danske fængsler, vil man ikke kunne sætte det op imod hinanden på den måde. Det vil være ligesom at afsone under danske vilkår. Bare i et andet land. Måske med noget personale, der har lidt sværere ved at tale dansk, men for mange er det alligevel ligegyldigt, for de taler ikke selv dansk."

Læs også

"De passer vel bare deres arbejde"

FN’s Torturkomité sætter i sin kritik af fængselsplanerne blandt andet spørgsmål ved, om det kosovoske personale har de fornødne kompetencer til at undersøge og efterforske sager, hvor de kriminelle fanger fra Danmark udsættes for tortur eller dårlig behandling af de lokale fængselsbetjente.

Men den problematik er der også taget hånd om på forhånd, påpeger Bjørn Brandenborg.

"Det kommer til at være sådan, at Folketingets Ombudsmand kan føre tilsyn og behandle klager i samarbejde med Dignity og Institut for Menneskerettigheder," siger han og fortsætter:

"Tilsynet kommer til at foregå inden for rammerne af en tillægsprotokol til FN’s Torturkonvention, der hedder OPCAT-protokollen."

Men nu har vi, som jeg forstår dig, Justitsministeriet, der har én vurdering af, hvorvidt der kan blive tale om brud på menneskerettighederne, og så FN’s Torturkomité, der har en anden vurdering. Der er det fortsat vurderingen fra Justitsministeriet, I vil rette jer efter?

"Det synes jeg, at jeg har svaret på."

Vil du så ikke forklare det igen?

”Jamen så kan mit svar jo så være, at nej, vi kommer ikke til at ændre vores planer, fordi FN’s Torturkomité vurderer, at det er på kant med menneskerettighederne. Vi kommer til at holde fast i vores planer om at leje pladser i Kosovo.”

Synes du, at kritikken er ude af proportioner?

"Det er fint, at de er opmærksomme på, at vi selvfølgelig skal overholde vores internationale forpligtelser. Det har vi sådan set også tænkt os at gøre. Jeg kan godt forstå, der er interesse for det, fordi det vel er noget, der er anderledes, end hvad man tidligere har set, i hvert fald i en dansk kontekst. De passer vel bare deres arbejde, ligesom vi andre passer vores."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

0:000:00