S skyder skylden for OK18-drama på Løhde og Moderniseringsstyrelsen

EFTERSPIL: Sophie Løhde og Moderniseringsstyrelsen gjorde OK-forhandlingerne unødigt svære, siger S-formanden. Hun vil forny den danske model og lade sig inspirere af Norge og Sverige.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kristine Korsgaard

S-formand Mette Frederiksen har forholdt sig tavs under overenskomst-forhandlingerne, som har kostet partiet opbakning i meningsmålingerne. Men nu hvor aftalerne er landet – og Frederiksen i morgen skal stå ansigt til ansigt med hundredevis af 1. maj-deltagere – åbner hun for posen.

Og den er fuld af kritik. Af regeringen og af Moderniseringsstyrelsen, som ellers blev skabt af den S-R-SF-regering, som Mette Frederiksen selv var en del af.

”Det er – først som sidst – regeringens ansvar at tilrettelægge forhandlingerne på en måde, der skaber et godt forhandlingsklima. Den opgave er regeringen mislykkedes med. Det her forløb burde ikke være kørt så langt ud, som det blev, og hvor Danmark har været snublende nær en omfattende storkonflikt,” skriver Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Frederiksen: Løhde provokerede lønmodtagerne
S-formanden kritiserer særligt innovationsminister Sophie Løhde (V), som ifølge Frederiksen startede forhandlingerne med at provokere de offentligt ansatte ved at sige, ”at de har fået for meget i løn”. ”Der blev nærmest tegnet et billede af, at de offentligt ansatte skulle være grådige,” skriver Mette Frederiksen.

I det hele taget virker det for mig som om, at Moderniseringsstyrelsen har forværret forhandlingsklimaet og i sig selv været en barriere for at nå et resultat.

Mette Frederiksen (S)
Formand

Her tænker partiformanden formentlig på Løhdes udtalelser til Børsen i december, hvor hun sagde:

"Det er helt uholdbart for samfundsøkonomien, når lønnen i det offentlige i en længere periode er højere end i den private sektor, og vi skal have lukket løngabet."

Mette Frederiksens kritik af Moderniseringsstyrelsen går især på kampen om den betalte spisepause, som lønmodtagerne ville have skrevet ind i overenskomsten, så der ikke senere kunne blive tvivl om den rettighed.

”Fuldstændig unødvendigt har Moderniseringsstyrelsen skabt tvivl om den betalte frokostpause,” skriver Mette Frederiksen om den styrelse, hendes partifælle daværende finansminister Bjarne Corydon oprettede i 2011.

”I det hele taget virker det for mig som om, at Moderniseringsstyrelsen har forværret forhandlingsklimaet og i sig selv været en barriere for at nå et resultat,” lyder kritikken.

Vi skal se til Norge og Sverige
Derfor lægger partiformanden nu op til at ”forny” den danske model, hvis hun og S overtager regeringsmagten efter næste valg.

”Det forløb, vi har været igennem, bør nemlig give anledning til en grundig refleksion om den danske model,” lyder begrundelsen.

Konkret nævner Mette Frederiksen, at man kan overveje at ”styrke” Forligsinstitutionen som uafhængigt organ. Og at man kan lade sig inspirere af Norge og Sverige.

Som Altinget tidligere har beskrevet, er én af forskellene mellem Danmark og Sverige, at man i nabolandet har mere armslængde mellem regeringen og den styrelse, der forhandler på statens vegne. I Danmark har ministeren Sophie Løhde personligt været topforhandler.

Mette Frederiksen nævner da også, at ét af problemerne i dag er, ”at rollen som arbejdsgiver er blandet tæt sammen med rollen som regering og lovgiver.”

Altinget forsøger at få en kommentar fra innovationsminister Sophie Løhde (V).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00