Se udspillet: Regeringen vil bruge milliarder på grønne brændstoffer

Regeringen er klar med milliardinvesteringer og nye strategier for Power-to-X og grøn gas, der skal sikre, at Danmark kan producere fremtidens grønne brændstoffer. Se udspillet her. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Regeringen er klar med et udspil, der skal fremme udviklingen af fremtidens grønne brændstoffer til fly, skibe og lastbiler. 

Blandt de mest centrale elementer i udspillet er en pulje på 1,25 milliarder kroner, der skal bruges på produktionstøtte til Power-to-X-brændstoffer (PtX) som brint eller ammoniak.

"Vi investerer nu massivt i teknologi, der kan omdanne vores vindmøllestrøm til brændstof, der kan hældes på tanken på et skib eller få et fly på vingerne. Det er et afgørende skridt for Danmarks grønne omstilling, men målet er også at hjælpe resten af Europa med at sige farvel til den fossile energi," siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Danmark har i kraft af sin høje andel af vedvarende energi en klar styrkeposition på feltet, der kan udvikles yderligere, lyder det fra ministeren.

"Danske virksomheder står på spring for at etablere et nyt dansk erhvervseventyr, og der er et stort potentiale for, at der i fremtiden står ’made in Denmark’ på de grønne brændstoffer, der fyldes på skibe og fly verden over," siger han. 

Herunder kan du se regeringens samlede 14 forslag, der skal understøtte udviklingen af de grønne brændstoffer:

  1. Støtte til PtX
    Regeringen vil bruge 1,25 milliarder kroner på produktionsstøtte til Power-to-X. Der er tale om en forøgelse af en eksisterende pulje, da Folketinget allerede med klimaaftalen for energi og industri afsatte 750 millioner kroner til tiltaget i 2020. 
  2. Ensartede EU-regler for PtX-produkter
    Regeringen vil arbejde for ensartede regler for produktion af PtX-produlter inden for EU's indre marked. Det skal ske ved brug af vedvarende energi, så produkterne reelt er grønne. 
  3. Kortlægning af barrierer
    Regeringen vil undersøge, om der står lovgivning i vejen for at udvikle brint og PtX i Danmark. Det kan være på plan-, miljø- eller sikkerhedsområdet, skriver regeringen.
  4. Fair og gennemsigtige konkurrencevilkår
    Regeringen vil sikre, at der kan transporteres brint og grøn gas over store afstande på fair konkurrence- vilkår. Det kræver ifølge udspillet både, at der udvikles infrastruktur og konkurrenceregulering. 
  5. Energinet og Evida skal kunne eje infrastruktur
    Regeringen vil danne rammerne for at de statslige selskaber Energinet og Evida kan eje den brintinfrastruktur.
  6. Støtte til innovationsprojekter
    Regeringen vil afsætte 344 millioner kroner til en støtteordning, der skal kunne finansiere produktions- og demonstrationsprojekter. Pengene kommer fra EU’s regionale midler (REACT-EU).
  7. Hjælp til finansiering
    Regeringen vil hjælpe danske virksomheder med at finde kapital til investeringer, der kan føre til kommerciel produktion af PtX.
  8. Sønderjysk erhvervsfyrtårn
    Regeringen vil støtte og indgå i et varigt samarbejde med et Sønderjysk "erhvervsfyrtårn for grøn energi og sektorkobling". 
  9. Klimadiplomati og innovationsstøtte
    På den internationale front vil regeringen søge at hæve ambitionsniveauet for PtX og samtidig hjælpe danske virksomheder med at udbrede deres produkter til udlandet.
  10.  Skærpe krav i Fit for 55
    I EU vil regeringen arbejde for at skærpe reguleringen af transportsektoren, der blev fremlagt af Europa-Kommissionen med Fit for 55-udspillet i sommer.
  11.  Analyse af bioressourcer
    Regeringen vil forud for en kommende National Bioøkonomistrategi lave en analyse af bioressourcer, der kan understøtte den grønne omstilling i flere sektorer, herunder transportsektoren og landbruget.
  12.  Analyse af brændsler i havnene
    Regeringen vil gennemføre en analyse af tilgængeligheden af grønne brændstoffer i de danske havne og anser muligheden for at tanke grønne brændstoffer som en "forudsætning" for skibsfartens grønne omstilling.
  13.  Tariffrabat til PtX
    Det skal være muligt at skrue ned for eltarifferne, hvis producenter af PtX placerer sig tæt på produktionen af vedvarende energi. Det kan motivere til hensigtsmæssig placering, der kan aflaste elnettet, skriver regeringen.
  14.  Direkte forbindelser
    PtX-producenter skal kunne trække direkte elforbindelser til produktionen af vedvarende energi, hvis det er samfundsøkonomisk rentabelt. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00