SF-borgmestre åbner for brugerbetaling

VELFÆRD: Der vil komme mere brugerbetaling i fremtiden, fastslår SF-borgmesteren på Syddjurs, mens partiets førstekvinde i Lejre opfordrer til en fordomsfri debat om det politisk ømtålelige emne. SF's ledelse afviser.
Skal det koste penge at gå til lægen? To SF-borgmestre vil ikke afvise det - i modsætning til partiledelsen på Christiansborg.
Skal det koste penge at gå til lægen? To SF-borgmestre vil ikke afvise det - i modsætning til partiledelsen på Christiansborg. Foto: colourbox

En af SF's kommunale frontfigurer, Syddjurs' borgmester Kirstine Bille, er sikker på, at brugerbetaling vil gøre sit indtog i den danske velfærdsstat.

Hun og borgmesterkollegaen Mette Touborg opfordrer nu til en fornyet debat om, hvad der fremover skal være gratis, og hvad borgerne selv skal punge ud for.

"Vi kommer til at diskutere brugerbetaling, og vi kommer også til at indføre det på forskellige områder," lød det fra Kirstine Bille under Kommunaløkonomisk Forum i Aarhus, hvor hun fremhævede udenlandske erfaringer med at betale for lægebesøg:

"Der er rigtig mange europæiske lande, der tager 100 kr. for at gå til egen læge. Det er ikke et problem for de lande."

Jeg ønsker den fordomsfrie diskussion, og når jeg siger det, så mener jeg det. Jeg er træt af de der automatreaktioner, hvor man per autopilot siger nej til brugerbetaling, og de borgerlige siger ja.

Mette Touborg (SF)
Borgmester, Lejre

Også Lejre-borgmester Mette Touborg (SF) ønsker en fordomsfri debat om det politisk ømtålelige emne.

"Jeg mener, at det reelt kan gå hen og blive en af metoderne til at løse nogle af de udfordringer, vi står over for," siger hun til Altinget | Kommunal, men understreger, at hun vil ikke vil udpege konkrete velfærdsydelser, som kan blive pålagt brugerbetaling:

"Jeg ønsker den fordomsfrie diskussion, og når jeg siger det, så mener jeg det. Jeg er træt af de der automatreaktioner, hvor man per autopilot siger nej til brugerbetaling, og de borgerlige siger ja."

Mette Touborg vil i første omgang drøfte emnet internt i partiet, hvor hun forestiller sig at rejse debatten, når SF holder kommunalpolitisk topmøde i starten af februar.

Ingen gang på jord
I valgkampen foreslog Konservative at omlægge brugerbetalingen, så det skulle koste at gå til lægen, men blive billigere at gå til tandlægen. Partiformand Lars Barfoed mente desuden, at en brugerbetalingskommission skulle kulegrave området.

Dengang sagde SF's formand, Villy Søvndal, at Konservative kunne "rende og hoppe." Helt så kontant er meldingen til SF's to borgmestre dog ikke.

"Vi taler meget pænere til vores partifæller end til vores modstandere. Derfor er vores svar, at det er spændende synspunkter, og vi skal kigge fordomsfrit på det hele. Men lige i øjeblikket har det ingen gang på jord," siger gruppeformand Pernille Bigsø Bagge (SF).

Hvorfor ikke - når I nu siger, at I ønsker en fordomsfri debat?

"Det er, fordi der er nogle kerneydelser i et velfærdssamfund, som jeg synes kendetegner et velfærdssamfund - nemlig fri og lige adgang til sundhed."

Men det er vel ikke en fordomsfri debat, hvis man siger, at det godt kan diskuteres, men i øvrigt bliver det ikke til noget?

"Som det ser ud i øjeblikket har det ingen gang på jord, for det er utrolig vigtigt, at vi ikke fortsætter skævvridningen i sundhedvæsenet, hvor man har favoriseret privathospitaler og folk med sundhedsforsikringer. Derfor skal folk ikke betale for at gå til lægen. Det vil ramme de svageste grupper."

Lederen af SF i København, sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, hæfter sig ved, at brugerbetaling typisk har været de borgerlige partiers spillebane.

"For mig som SF'er er brugerbetaling en skidt vej at gå, fordi det typisk vender den tunge ende nedad. Det er bare hårdere for den ufaglærte at betale 5.000 kr. for en ny krone hos tandlægen, end det er for mig som borgmester. Har man brug for penge i kommunekassen, vil jeg hellere håndtere det over skattebilletten," siger hun til Altinget | Kommunal.

Kløft mellem Christiansborg og kommuner
KL har længe talt for øget brugerbetaling, og til Kommunaløkonomisk Forum gentog KL-bestyrelsesmedlem og Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), argumentet om, at brugerbetaling ikke så meget handler om at kradse flere penge ind. Det handler mere om at regulere borgernes adfærd i forhold til de offentlige kasser.

"Høreapparater er det mest oplagte eksempel. Du skal selv betale for briller, men ikke for høreapparater, og der viser alle undersøgelser, at mellem 30 og 40 procent - tror jeg - af alle høreapparater ligger i skufferne. Så et Christiansborg-politiker-slogan kunne være: Fra høreapparater i skufferne til høreapparater i ørerne," sagde han.

Men forslaget er konsekvent blevet skudt ned af både den tidligere og den nuværende regering. Kun Konservative og Liberal Alliance er fortalere for at indføre brugerbetaling på f.eks. lægekonsultationer. Der løber med andre ord en skillelinje mellem langt de fleste partier på Christiansborg og deres kommunale bagland.

"Man bliver mere pragmatisk og løsningsorienteret, når man står med problemerne tæt på sig i hverdagen. Du kan også vende den om og sige, at man i virkeligheden bliver en smule mindre ideologisk i forhold til at finde løsningerne," siger Mette Touborg og tilføjer:

"Dermed ikke sagt, at vi ikke stadig har samme grundlæggende holdninger som vores moderpartier. Men nogle gange bliver tingene nemmere sort-hvide på Christiansborg end ude i kommmunerne."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vigsø Bagge

Formand, Præsteforeningen, sognepræst, Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Sogne
cand.theol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Touborg

Sygehusdirektør, Holbæk Sygehus, i bestyrelsen for Roskilde Festival-gruppen, Hans Knudsens Instituttet, fhv. borgmester (SF), Lejre
sygeplejerske (Frederiksborg Amts Sygeplejeskole 2000)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)









0:000:00