Skal børn kunne få hormoner til kønsskifte? DF anklager Løhde for at acceptere "medicinske forsøg på børn"

Sundhedsministeren vil lade det være op til lægerne at vurdere, hvorvidt børn skal henvises til udredning for diagnosen kønsdysfori. Dansk Folkeparti mener dog, at regeringen fra politisk side bør forbyde behandlingen for børn og unge under 18 år.

"Nogle
af de her børn ender med at blive medicinsk kastreret. Det her kommer til at
blive en skandale, som vi har set i forhold til kvinderne på Sprogø, dem på
Livø, de grønlandske børn – altså folk, der har været udsat for noget helt
vanvittigt fra statens side," sagde DF's Mette Thiesen tirsdag på et samråd om kønsdysfori. Arkivfoto.
"Nogle af de her børn ender med at blive medicinsk kastreret. Det her kommer til at blive en skandale, som vi har set i forhold til kvinderne på Sprogø, dem på Livø, de grønlandske børn – altså folk, der har været udsat for noget helt vanvittigt fra statens side," sagde DF's Mette Thiesen tirsdag på et samråd om kønsdysfori. Arkivfoto.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

At man i Danmark behandler børn og unge for kønsdysfori, kan ende med at blive en skandale på linje med tvangssteriliseringen af kvinder på Sprogø.

Sådan lyder advarslen fra Dansk Folkeparti.

Kønsdysfori er en anerkendt diagnose, som betyder, at en persons kønsidentitet ikke stemmer overens med det køn, man er blevet tildelt ved fødslen. Siden 2016 har børn og unge under 18 år kunnet modtage hormonbehandling i Danmark. 

{{toplink}}
Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

De to DF’ere, sundhedsordfører Mette Thiesen og kultur- og kirkeordfører Mikkel Bjørn, havde tirsdag kaldt sundhedsminister Sophie Løhde (V) i samråd for at høre, hvad ministeren mener om behandling af børn og unge med kønsdysfori.

Indkaldelsen begrundede de to DF’ere med, at "børn ikke skal spændes for de voksnes kønspolitiske vogn" – og kaldte desuden kønsskifte af børn for "woke-vanvid".

Sundhedsministeren appellerer til, at beslutningen skal bero på en sundhedsfaglig vurdering, mens Dansk Folkeparti mener, at behandling af kønsdysfori skal være ulovligt for børn og unge under 18 år.

"Det er ret vildt, at man begynder at acceptere medicinske forsøg på børn. I den her debat bliver der nævnt, at man har tiltro til sundhedsmyndighederne. Det havde man også under thalidomid-skandalen," sagde Mette Thiesen på samrådet og fortsatte:

"Jeg håber heller ikke, at ministeren mener, at det var en særlig god idé at sterilisere dem, man dengang kaldte åndssvage, på Sprogø."

Thalidomid-skandalen førte til mere end 10.000 misdannede børn i 46 lande, da det beroligende og kvalmestillende lægemiddel thalidomid viste sig at forårsage alvorlige fosterskader.

0:000:00