Skam har flere hits end Borgen: "Vi er nødt til at gøre det nemt og tilgængeligt at blive fascineret af de andre nordiske lande"

Direkte valg til Nordisk Råd og flere nordiske serier på DR var blandt budskaberne, da det nordiske samarbejde var til debat på Folkemødet.

På Hovedscenen på Folkemødet debatterede Louise Schack Elholm, Karen Ellemann, Lars Barfoed, Rasmus Emborg og svenske Kjell-Arne Ottosson nordisk samarbejde.
På Hovedscenen på Folkemødet debatterede Louise Schack Elholm, Karen Ellemann, Lars Barfoed, Rasmus Emborg og svenske Kjell-Arne Ottosson nordisk samarbejde.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

I en utryg og utilregnelig verden kan det være rart at have gode naboer.

Og med Finlands optagelse i Nato og Sveriges snarlige optagelse skrives der måske et nyt kapitel i historien om det nordiske samarbejde.

Men selvom vi kan blive enige om at samarbejde tættere om forsvars- og sikkerhedspolitik, er der så overhovedet noget, der samler eksempelvis olienationen Norge med landbrugsnationen Danmark?

Det var temaet, da Altinget og Nordisk Ministerråd var vært for en debat om nordisk samarbejde på Folkemødet.

Samtlige paneldeltagere var enige om, at der er grobund for mere samarbejde. Som flere af dem påpegede, er Norden – hvis man slår landenes økonomier sammen – den 11. rigeste region i verden.

Eksempelvis foreslog formanden i Foreningen Norden, Lars Barfoed, at der hvert fjerde år burde være direkte valg til Nordisk Råd for at skabe mere folkelig opbakning til det nordiske samarbejde.

Men det støtter regeringen ikke.

"Det er vigtigt med den folkelige forankring. Det er dog ikke det samme som, at der skal være valg til Nordisk Råd," sagde minister for nordisk samarbejde, Louise Schack Elholm (V).

Der er plads til forbedring i den danske opfattelse af, hvad der sker i vores nabolande.

Karen Ellemann
Generalsekretær, Nordisk Ministerråd

Plads til forbedring

Et stærkere samarbejde starter måske i tv- og seriebranchen.

I hvert fald valgte flere af panelisterne at understrege, hvilken betydning tv og serier har for det nordiske sammenhold.

"Vi er nødt til at gøre det nemt og tilgængeligt at blive fascineret af de andre nordiske lande. Det kan en serie som Skam. Jeg forstår ikke, at jeg ikke kan se nogle af de fede serier, der bliver produceret i de nordiske lande på DR," sagde Rasmus Emborg, præsident i Ungdommens Nordiske Råd.

Inden da havde Altingets chefredaktør Jakob Nielsen quizzet deltagerne i, hvilken af serierne Skam og Borgen der har flest hits. De fleste gættede rigtigt. Norske Skam har flere hits end danske Borgen.

Minister for nordisk samarbejde Louise Schack Elholm ville ikke love, at der fremover vil være flere nordiske serier på DR.

"Men jeg har fokus på, at vi skal kunne se hinandens indhold," understregede ministeren.

Flere af dem påpegede, at eksempelvis flere svenske og norske serier i dansk tv vil få det danske folk til at interessere sig mere for sine naboer. Og det er vigtigt, fastslog generalsekretæren i Nordisk Ministerråd, Karen Ellemann.

"Der er plads til forbedring i den danske opfattelse af, hvad der sker i vores nabolande," sagde hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Rasmus Emborg

Politisk konsulent, SMVdanmark, næstformand, internationalt udvalg, DSU
Kandidatstuderende, statskundskab (Københavns Uni.)









0:000:00