Slaget om Bornholm

KAMPVALG: Hele syv kandidater har kastet sig ind i kampen om at blive S-spidskandidat på Bornholm ved næste folketingsvalg. Heraf flere prominente navne. Opgøret er endnu helt åbent, og fire navne vurderes at have en reel chance.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede
Der er lagt op til en tæt og hård kamp om at blive Bornholms nye socialdemokratiske stemme på Christiansborg.

Jeppe Kofods (S) kandidatur til Europa-Parlamentet har åbnet op for et rabalder af et kampvalg. Senest har to nye og ganske prominente navne som eks-kommunikationschef i 3F Palle Smed og DI-direktør Lars Goldschmidt føjet sig til listen, der nu tæller hele syv kandidater.

Landets sikreste S-kreds
Når Bornholm tiltrækker sig ekstra stor interesse, så skyldes det også, at Rønne-kredsen er landets sikreste S-kreds, der med garanti giver valg til Folketinget.

Ved sidste valg fik Socialdemokratiet 35,8 pct. af stemmerne på Bornholm, det klart højeste stemmetal for S i landets 10 storkredse.

Som det ser ud nu, er der lagt op til åbent opgør i slaget om Bornholm. Ifølge lokale socialdemokrater og andre kilder kan fire kandidater siges at have en reel chance for at vinde spidskandidaturet. Men ingen af de fire kan føle sig sikre på at vinde.

Fakta
De syv kandidater

Palle Smed, kommunikationsrådgiver
Dennis Jensen, faglig sekretær CO-industri
Lea Wermelin, politisk konsulent
Lars Goldschmidt, direktør i DI
Jacob Lund, socialrådgiver
Claus Larsen-Jensen, medlem af Europa-Parlamentet
Lykke Jensen, socialrådgiver

Pilen peger mest på Smed
Umiddelbart samler den største interesse sig lige nu om de nye kandidater Palle Smed og Lars Goldschmidt. Men hverken fagforeningsmanden Dennis Jensen eller DSU's kandidat Lea Wermelin, der er politisk konsulent for partiet på Christiansborg, kan afskrives.

Det er øens cirka 400 socialdemokratiske partimedlemmer, der afgør udfaldet. For dem er det ikke kun kandidaternes kompetencer og CV, der er afgørende. Det er i lige så høj grad en konkurrence om, hvem der er mest bornholmer, og hvem der har størst lokal forankring.

Foto:

Når man lægger alle parametre sammen, kunne pilen godt pege mest på Palle Smed. Men der bliver næppe tale om nogen ren kåring af ham.

Langstrakt valgproces i sigte
Det er lagt op til en langstrakt valgproces i foråret, hvor partimedlemmerne udover en generalforsamling 24. marts formentlig også skal ud i to urafstemninger, før den nye spidskandidat er valgt.

For at blive valgt på generalforsamlingen skal en kandidat have mindst to tredjedeles flertal, og det kan ingen af kandidaterne mønstre. Dertil er kampen for tæt og kandidaterne for mange.

I den første urafstemning kræves der et flertal på over 50 procent af stemmerne på en af kandidaterne, og det er heller ikke særligt sandsynligt.

Derfor ventes slaget først at blive afgjort på urafstemning nummer to, hvor de to kandidater, der fik flest stemmer ved den første urafstemning, skal duellere.

Indtil videre holder de fleste betydningsfulde socialdemokrater på øen kortene tæt ind til kroppen. Hverken borgmester Winnie Grosbøll (S) eller det nuværende folketingsmedlem Jeppe Kofod (S) har endnu bekendt kulør. Spørgsmålet er dog, om de kan eller vil holde sig helt ude af opgøret.

Nedenfor ses en kort præsentation og vurdering af de syv kandidater.

Palle Smed, 52 år, kommunikationsrådgiver.
Tidligere kommunikationschef i 3F med et godt netværk i fagbevægelsen og en tæt forbindelse til Henrik Sass Larsen og en af Mette Frederiksens støtter. Smed er født og opvokset på Bornholm, men har ikke boet på øen i over 30 år. Det er dog ikke nødvendigvis et problem. Hans accent er stadig bornholmsk, og efternavnet Smed er et stærkt kort. Hans forældre bor på øen, hvor de er kendte ansigter, og de har begge været en del af den lokale partiorganisation i årevis.

Dennis Jensen, 53 år, faglig sekretær CO-industri.
Tidligere Metal-formand på Bornholm med en stærk lokal forankring og tætte forbindelser til den lokale fagbevægelse. Tilhører partiets venstrefløj med forbindelser til boligminister Carsten Hansen og MF Jan Johansen. Han er godt nok født på Fyn, men har boet på Bornholm det meste af sit voksenliv. I dag arbejder han i København, men bopælen er stadig på Bornholm. Har opbakning fra formanden i øens største partiforening i Rønne. Det er dog ikke lig med opbakning fra foreningens menige medlemmer.

Lea Wermelin, 28 år, politisk konsulent.
Er DSU's kandidat og er født og opvokset på Bornholm. Hun har siden læst statskundskab på Københavns Universitet og er i dag politisk konsulent for partiets folketingsgruppe på Christiansborg. Hun har lovet at flytte tilbage til Bornholm, hvis hun bliver spidskandidat. Har ud over DSU også opbakning fra nogle af de ældre partifolk på øen.

Lars Goldschmidt, 58 år, direktør i DI.
Har været industriens stemme i uddannelsesdebatten i årevis og sidder i bestyrelsen for Bornholms Gymnasium. Han har en tæt forbindelse til undervisningsminister Christine Antorini, som han tidligere har skrevet en bog sammen med. Han er tilflytter fra København, men har boet på øen og været medlem af den lokale partiforening i mange år. Baggrunden som direktør i industriens interesseorganisation er bestemt ingen fordel. Men omvendt har han næppe kastet sig ud i kampen om spidskandidaturet uden at have sikret sig en vis form for opbakning på forhånd.

Jacob Lund, 48 år, socialrådgiver.
Er i dag førstesuppleant for Jeppe Kofod, og kommer i Folketinget i resten af denne valgperiode, når Kofod drager til Bruxelles. Han har en stærk lokal forankring som socialrådgiver i Jobcenter Bornholm og formand for partiforeningen på Nordbornholm. Det er dog næppe nok til at blive spidskandidat.

Claus Larsen-Jensen, 60 år, medlem af Europa-Parlamentet.
Tidligere international sekretær i SID og folketingsmedlem fra 1998 til 2005. Han har dermed et flot og tungt CV i både partiet og fagbevægelsen. Men som københavner får han meget svært ved at vinde konkurrencen om at være mest bornholmer. Han er kommet på øen gennem mange år og har feriebolig der, men det er næppe nok i de lokale partimedlemmers øjne.

Lykke Jensen, 47 år, socialrådgiver.
Er ligesom Jacob Lund socialrådgiver på Jobcenter Bornholm. Desuden er hun formand for partiforeningen i Nexø og byrådsmedlem i Bornholms Kommune. Hun blev valgt ind i byrådet med 93 stemmer på det yderste 12. socialdemokratiske mandat. Hun levnes derfor ikke de store chancer for at blive partiets spidskandidat til folketingsvalget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Goldschmidt

Næstformand, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne, Næstformand Dansk Fjernvarmeforening, Formand for Horsens Fjernvarme
cand.polyt. (DTU 1981), ph.d. (DTU 1985), ph.d. (CBS 1993)

Palle Smed

Direktør, Faglige Seniorer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

0:000:00