Snit af målinger: Venstre rammer historisk lavpunkt

Regeringen bliver fortsat straffet af vælgerne og står nu til kun at få 69 mandater. Især to oppositionspartier nyder godt af vælgernes flugt fra midten, viser nyt snit af målinger.

Venstre tabt enorm troværdighed ved at gå i regering med Mette Frederiksen, som man i flere år havde kørt en meget hård kampagne mod, lyder det fra politisk kommentator Erik Holstein. Og det koster stemmer. 
Venstre tabt enorm troværdighed ved at gå i regering med Mette Frederiksen, som man i flere år havde kørt en meget hård kampagne mod, lyder det fra politisk kommentator Erik Holstein. Og det koster stemmer. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen NissenSelma Hildebrand Frederiksen

Hvis Venstre befandt sig på en cykelsti, ville partiet ikke bare være i modvind – det ville være i stiv kuling.  

Partiet står nemlig til at få bare 9,8 procent af stemmerne i Altingets kvalitetsvægtede snit af målingerne fra april, som er udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen. 

Så lav en andel af vælgerne har Venstre aldrig haft, siden Risbjerg-snittet så dagens lys i december 1990.

Selvom partiet fik en vælgerlussing ved folketingsvalget i november 2022, hvor det måtte nøjes med 13,3 procent af stemmerne, er nedturen altså ikke slut endnu.

Der er tre primære årsager til, at vælgerne flygter fra partiet, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

"Den helt afgørende grund er naturligvis, at Venstre er blevet delt i tre: Løkke, der har stiftet Moderaterne, og  Støjberg, som har stiftet Danmarksdemokraterne, klemmer Venstre fra begge sider," siger Erik Holstein.

Bag artiklens tal

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra fra Epinion/DR & Altinget, Kantar Public Gallup/Berlingske og Voxmeter/Ritzau gennemført i seneste måned.

I alt er der 6.136 interviews i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar).

Den statistiske usikkerhed er +/- 1,03 procentpoint.

Om snittet

Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af den seneste måneds meningsmålinger.

Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Hvis et instituts målinger svinger meget fra måling til måling både i forhold til egne tidligere målinger og andre institutters målinger, vægtes målingen ned i snittet – modsat andre som vægtes op. Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne.

Erfaringsmæssigt er det vægtede snit mere stabilt end de enkelte målinger. Ved folketingsvalg ligger snittet lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Hvis snittet eller enkelte tal gengives skal det citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget”.

De to konkurrerende partier udgør Venstres strategiske problem. Dernæst har partiet et ledelsesproblem, fordi Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt stress på ubestemt tid. 

"Og så har Venstre tabt enormt meget troværdighed ved at gå i regering med Mette Frederiksen, som man i flere år havde kørt en meget hård kampagne mod."

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00