Socialdemokrater strides om finansskat

S-KONGRES: Spørgsmålet om en skat på finansielle transaktioner bliver et af de sprængfarlige emner, når Socialdemokraterne søndag skal vedtage et nyt politisk visionspapir. Også dagpenge-spørgsmålet er til debat.
Poul Nyrup Rasmussen og en række andre socialdemokrater mener, at partiet skal arbejde mere offensivt for en europæisk finansskat.
Poul Nyrup Rasmussen og en række andre socialdemokrater mener, at partiet skal arbejde mere offensivt for en europæisk finansskat. Foto: pes.org
Anders JerkingErik HolsteinLasse Lange

En europæisk skat på finansielle transaktioner og dagpengepolitikken ventes at blive de hede debatemner, når Socialdemokraterne søndag skal vedtage et nyt visionspapir, der udstikker kursen for de næste 20 år.

Visionen har fået titlen 'Danmark herfra til 2032' og er i de seneste måneder blevet diskuteret i det socialdemokratiske bagland. Men spørgsmålet om finansskat er der langt fra enighed om. Striden står mellem dem, der kun ønsker en skat på globalt plan, og dem, der mener, at EU skal gå forrest med at indføre skatten.

Sidstnævnte model strider mod regeringens nuværende kurs på området, og derfor har redaktionsudvalget, der arbejder med visionen, foreslået en kompromistekst, hvor en global skat indføres på 'EU's forandledning'.

Det er imidlertid ikke vidtgående nok, mener mange Socialdemokrater. Og derfor ventes der søndag en afstemning om sagen.

Det er hamrende vigtigt, at vi får vedtaget, at Socialdemokraterne går ind for en finansskat på EU-plan. Det handler om økonomi, men det er også en kamp om værdier og et spørgsmål om retfærdighed.

Camilla Schwalbe
DSU-formand

DSU: En værdikamp 
På kongressen lørdag høstede tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen bragende bifald ved at anbefale en europæisk finanskat, og også DSU-formand Camilla Schwalbe mener, at EU bør gå forrest.

"Det er hamrende vigtigt, at vi får vedtaget, at Socialdemokraterne går ind for en finansskat på EU-plan. Det handler om økonomi, men det er også en kamp om værdier og et spørgsmål om retfærdighed. Der er et vigtigt signal, at dem, der har skabt krisen, også er med til at betale for at løse krisen. Nu betaler vi alle sammen regningen for nogle få menneskers grådighed og spekulation," siger Camilla Schwalbe og understreger, at finansskatten kun bør være første skridt på vejen mod yderligere regulering af finanssektoren.

Også tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen mener, at Socialdemokraterne skal arbejde for, at EU går forrest.

"Det gør EU også, når det handler om at nedbringe CO2-udslippet. Selv hvis en europæisk finansskat ikke kan gennemføres i denne regeringsperiode, så burde det være en socialdemokratisk sag at arbejde for en europæisk finanskat," siger han og afviser, at en skat vil hæmme beskæftigelsen, som det ellers har været fremført i debatten.

Wammen: Regeringsgrundlaget først 
Bag visionspapiret står et arbejdsudvalg, som er kommet med anbefalinger til, om ændringsforslag skal forkastes eller vedtages. Med i udvalget er den socialdemokratiske næstformand, europaminister Nicolai Wammen. Han understreger, at en eventuel socialdemokratisk beslutning om at arbejde for en europæisk skat ikke påvirker regeringsgrundlaget.

"Der er på kongressen et ønske om, at Europa skal udvise lederskab i forhold til, at der kommer en finansiel transaktionsskat. Hvis det bliver vedtaget, så er det noget, som man skal arbejde på frem mod 2032. Men regeringsgrundlaget gælder i denne fire-årige periode, og der står, at vi vil arbejde for en global skat," siger han.

Dagpenge-debat 
Dagpengepolitikken er det andet spørgsmål til visionen, som ventes at give debat, og som kan skabe problemer i forhold til regeringens nuværende politik. Et forslag går konkret på igen at hæve dagpengeperioden til fire år, mens der samler sig mere opmærksomhed om et forslag fra Gentofte, hvor det foreslås at styrke dagpengesystemet, således at dagpengelængden afspejler konjunkturene på arbejdsmarkedet. Dette foreslag ventes at kunne samle en del opbakning.

Spørgsmålet om dagpenge er følsomt for regeringen. Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon og Mette Frederiksen har på kongressen slået fast, at reglerne ikke bliver ændret. Alligevel har Poul Nyrup Rasmussen og en lang række andre talere opfordret regeringen til ikke mindst at se på genoptjeningskravene. Også i finanslovsforhandlingerne med Enhedslisten bliver dagpengespørgsmålet centralt.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Camilla Schwalbe

Chef for Kommunikation og Public Affairs, Novavi
Socialrådgiver

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00