Statsrevisorer i hård kritik: Tusindvis af kræftpatienter har ikke fået det, de har krav på

Over en fireårig periode er 6.400 kræftforløb uden gyldig årsag overskredet den maksimale ventetid, mener Statsrevisorerne. Det medfører kritik fra Folketingets vagthund.

Der var dømt hård kritik til Sundhedsministeriet og regionerne, da Statsrevisorerne præsenterede deres beretning mandag.  
Der var dømt hård kritik til Sundhedsministeriet og regionerne, da Statsrevisorerne præsenterede deres beretning mandag.  Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-StrandbergAndreas Wind

Flere tusinder kræftsyge patienter er ikke blevet tilbudt en behandling indenfor de tidsfrister, som loven foreskriver. 

Mange flere end dem, som regionerne selv har indberettet.

Og i alt for langt tid været uklarhed om regionernes forpligtelser på kræftområdet.

Det er de centrale kritikpunkter i en ny beretning fra Statsrevisorerne, som kommer med skarp kritik af Sundhedsministeriet og regionerne, efter at Rigsrevisionen har undersøgt forholdene. 

Her er kritikpunkterne fra Statsrevisorerne

Det når Rigsrevisionen frem til:

  • 14 procent af kræftpatientforløbene svarende til 16.300 er ikke startet i behandling indenfor tidsfristen.
  • I knap 6 procent af disse svarende til 6.400 forløb er der ikke dokumenteret nogen gyldig årsag.
  • I 3300 af de tilfælde er der givet et tilbud om rettidig behandling, men hvor der har hersket uenighed mellem ministeriet og regionerne om hvorvidt, det har været et tilstrækkeligt tilbud. 
  • Regionerne har i mellem 3.100 og 6.400 af forløbene ikke overholdt patienternes ret til at få tilbudt behandling på et andet sygehus.
  • Regionerne har kun rapporteret om 745 patienter, der ikke har fået overholdt deres ret til at få tilbudt behandling på et andet sygehus.
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriet har monitoreret overholdelsen af patientrettighederne på et mangelfuldt og ikke retvisende grundlag.
  • Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ikke levet op til lovens krav om kendskab til ledig behandlingskapacitet.
  • Patienternes lovbestemte ret til at blive henvist til Sundhedsstyrelsen for at finde et sygehus, der kan starte behandling indenfor de maksimale ventetider, eksisterer ikke i praksis.
 

”Alt for mange kræftpatienter venter for længe på at få livsvigtig kræftbehandling. Alt for få kræftpatienter bliver oplyst om de patientrettigheder, der er blevet givet af politikerne,” lød det fra statsrevisorernes formand, Mette Abildgaard, på pressemødet mandag.

I perioden 2019-2023 har 6400 patienter ifølge Rigsrevisionen fået overskredet deres lovfæstede garanti for at kunne få behandling for sin kræftsygdom senest 28 dage efter de er blevet henvist. 

Statsrevisorerne kritiserer også, at regionerne og Sundhedsministeriet ikke har været enige om, hvornår en region kan siges i tilstrækkelig grad at have givet patienten et tilbud om en rettidig behandling et andet sted.

Og det har ført til en mangelfuld og ikke retvisende overvågning af patientrettigheder, påpeger Mette Abildgaard.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00