Støttepartier øger presset på minister: Kom ud af busken og forbyd Roundup

BORGERFORSLAG: De røde støttepartier presser på for at få et forbud mod Roundup. Regeringen må snart komme ud af busken, lyder det.

Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Miljøminister Lea Wermelin (S) må snart se at komme i gang og gribe ind over for det omstridte sprøjtemiddel Roundup.

Sådan lyder meldingen fra regeringens tre støttepartier, efter et borgerforslag om Roundup netop har nået 50.000 underskrifter.

”Ministeren bør hurtigst muligt sikre et forbud mod Roundup i private haver og på offentlige arealer. Og så bør hun komme med et klar svar på, hvordan Danmark vil stille sig, når godkendelsen af Roundup i landbruget udløber i 2023. Kan vi regne med, at den danske regering ikke kommer til at støtte et eventuelt forslag om forlængelse?” siger Radikales miljøordfører, Zenia Stampe, og fortsætter:

”Socialdemokratiet må snart gøre op, hvad det vil. Jeg håber, at det her borgerforslag kan få regeringen ud af busken.”

Danskerne har endnu en gang sagt klart nej til Roundup. Nu må ministeren lytte og få sat gang i en udfasning, så vi kan få et totalforbud mod Roundup.

Carl Vallentin (SF)
Miljøordfører

Enhedslisten er helt på linje:

”Der er nu maksimalt pres på miljøministeren for at melde ud. Hun har et samlet parlamentarisk grundlag og en befolkning, der råber vagt i gevær. Vi vil have handling nu. Vi vil have det stop for Roundup,” siger miljøordfører Mai Villadsen.

"Danskerne har endnu en gang sagt nej"
SF’s miljøordfører, Carl Valentin, siger i en pressemeddelelse, at partiet ønsker et totalt forbud mod Roundup.

”Danskerne har endnu en gang sagt klart nej til Roundup. Nu må ministeren lytte og få sat gang i en udfasning, så vi kan få et totalforbud mod Roundup,” siger han.

Diskussionen om verdens mest anvendte sprøjtemiddel – Roundup – er blusset op igen, efter et borgerforslag om forbud til privat brug og på offentlige arealer netop har nået 50.000 underskrifter, og derfor skal behandles i Folketinget. Sprøjtemidlet bliver især brugt i landbruget, hvor det er godkendt i EU-regi frem til 2023. Sprøjtemidlet er kontroversielt, fordi aktivstoffet glyfosat er blevet koblet til udvikling af kræft. Men EU's fødevareagentur, EFSA, har senest konkluderet, at der ikke er dokumentation for den sammenhæng.

Altinget arbejder på at få en kommentar fra miljøminister Lea Wermelin (S).

Hun har tidligere sagt, at hun er ved ”at se nærmere på forbuddet mod sprøjtning på offentlige arealer”, som partiet varslede før valget. Og så har hun kaldt Tysklands og Østrigs meldinger om forbud fra 2023 for ”interessant”, men uden hverken at be- eller afkræfte, om den danske regering agter at følge trop.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Valentin

MF (SF)
BA, samfundsfag (Københavns Uni. 2019)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00