SU-forhandlinger er vakt til live

SU-REFORM: Efter flere måneders stilstand har den nye undervisningsminister, Troels Lund Poulsen (V), indkaldt SU-forligskredsen til møde om SU-reformen. S tvivler på større fremskridt, mens regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, er mere positivt indstillet.
Foto: colourbox
Tyson W. Lyall
Efter fire måneders stilstand er der nu igen indkaldt til forhandlinger om SU-reformen. D. 28. april har undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) bedt parterne sætte sig ved mødebordet igen. Allerede inden forhandlingerne er gået i gang, er der dog uenighed om fremtidsudsigterne for en eventuel aftale.

Allerede i november sidste år præsenterede regeringen et omfattende udspil til en ny SU-reform, men det blev hurtigt klart, at der ikke kunne opnås enighed om en stor aftale. Siden d. 14. december 2010 har der ikke været foretaget noget i forligskredsen.

Nu er der igen pustet liv i forhandlingerne, men hos Socialdemokraterne tvivler man på fremskridt.

"Min forventning er, at regeringen endnu engang kommer med nogle af de samme krav, som vi tidligere har oplevet, at der ikke er opbakning til i forligskredsen. Det er eksempelvis mht. SU til hjemmeboende. Det kan der jo ikke blive enighed om," siger medlem af Folketingets uddannelsesudvalg Kim Mortensen og understreger, at Socialdemokraterne ikke vil være med til at lægge besparelser ned over SU-området.

DF ser lyst på tingene
Netop forslaget om at fratage SU'en til hjemmeboende var i forbindelse med regeringens udspil sidste år et af de punkter, regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, var kritiske overfor. Det har ikke ændret sig siden, men partiets uddannelsesordfører, Marlene Harpsøe, er alligevel væsentlig mere positivt indstillet end kollegaen hos Socialdemokraterne.

Fakta
Regeringens oprindelige SU-udspil:

1. SU kun til normeret tid.
2. Bonus til de hurtigt færdige (svarende til et SU-klip for hver måned, man gennemfører hurtigere end normeret tid).
3. Fremrykning af 1,08-reglen (så den kun gælder et år efter den adgangsgivende eksamen).
4. Forhøjelse af det laveste fribeløb (svarende til, at studerende skal kunne arbejde op til 20 timer om ugen).
5. Et samlet studiestartslån samt mulighed for at få udbetalt de tre første måneders SU på en gang ved studiestart.
6. Højere grad af lånefinansiering ved studieophold i udlandet så studerende kan låne op til 300.000 kroner).


Kilde: vtu.dk

"Jeg har positive forventninger til, at vi snart kan få lavet en aftale. Det har jeg altid, når jeg går til forhandlinger. Derudover er regeringens 2020-plan jo også afhængig af, at man finder en løsning i SU-forligskredsen," siger Marlene Harpsøe og sender samtidig en stikpille i retning af oppositionen.

"Jeg kunne godt snart tænke mig at høre, hvad man fra Socialdemokraternes, SF's og Radikales side ønsker på dette område. Vi har hørt meget om, hvad de ikke vil, men nu synes jeg, vi mangler at høre, hvad de gerne vil," siger hun.

Ifølge Kim Mortensen har Socialdemokraterne på ingen måde forsøgt at gemme sig i debatten. Her har man tværtimod hele tiden været klar til at diskutere forbedringer af SU-reformen.

"Vi har hele tiden rykket for nye møder, men jeg tror grundlæggende, at regeringen selv er i tvivl om, hvad de skal møde op med. Jeg tror, de reelt set har arbejdet med 2020-planen, og at SU-området er noget, de vil komme med der. Mit gæt er, at de har villet vente til de vidste, hvad der skulle stå deri," siger han og understreger, at han er trods alt er klar til samarbejde.

"Hvis vi kan finde ud af noget sammen, der gør, at unge kommer hurtigere igennem uddannelserne, så vil vi være med til at kigge på det," siger han.

Enighed om kandidatpant
Én ting lader der dog til at være enighed om mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti. Forslaget om at indføre en såkaldt kandidatpant, er man positive overfor på begge sider af bordet. Idéen fremgik oprindeligt af S-SF's "Fair Løsning", men har nu altså også fået sit eget iv hos Dansk Folkeparti og sågar også hos Venstre og Konservative.

Det glæder Kim Mortensen, der ikke vil afvise, at kandidatpanten kan komme på tegnebrættet ved de kommende forhandlinger.

"Nu er der jo gået lang tid siden sidst, og derfor skal vi jo nok først til at finde et fælles grundlag igen. Vi har ikke haft kandidatpant med som et krav før, men hvis regeringen kommer med det, så vil vi klart kigge på det," siger han.

Hos Dansk Folkeparti ville man heller ikke stille sig på bagben, hvis kandidatpanten skulle blive et af de nye punkter ved de kommende forhandlinger.

"Det ville være dejligt, hvis det er noget, vi kan drøfte. I Dansk Folkeparti er vi meget optaget af at forhindre en såkaldt hjerneflugt. Det handler i virkeligheden om solidaritet over for vores velfærdssamfund. Hvis man får, så må man også betale tilbage," siger Marlene Harpsøe.

Selvom der hos Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er udpræget glæde over, at forhandlinger nu går i gang igen, så stiller særligt hos Socialdemokraterne ikke for store forventninger til en fremtidig aftale i forligskredsen.

"Der er så meget usikkerhed om regeringens 2020-plan og valgkampsdatoer, at jeg stiller mig stærkt tvivlende over for, om der kan nå at komme et resultat af forhandlingerne," vurderer Kim Mortensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marlene Harpsøe

MF (DD), byrådsmedlem og formand for Omsorgs- og Sundhedsudvalget, Helsingør Kommune
kontorassistent (Accoat 2006), sygeplejerske

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)

0:000:00