Debat

Sundhedsorganisationer: Kom dog ind i kampen mod tobakken, Mette F.

DEBAT: Regeringens tobaksudspil svigter på det vigtigste område, som er prisen. Den er alt for lav til at dæmme op for rygningen, mener formænd og direktører for en række sundhedsorganisationer.

For at få færre unge rygere er det vigtigste virkemiddel prisen. Men der mangler regeringen ambitioner, mener en række sundhedsorganisationer.
For at få færre unge rygere er det vigtigste virkemiddel prisen. Men der mangler regeringen ambitioner, mener en række sundhedsorganisationer.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Andreas Rudkjøbing, Anne Brandt, med flere
Se dokumentationsboksen

Regeringen varsler en prisstigning på en pakke cigaretter på ti kroner indfaset over to år. Det er en prisstigning – javist. Men den er alt, alt for lille.

En så beskeden prisstigning vil nemlig ikke for alvor dæmme op for rygningen blandt børn og unge. Den vil ikke betyde, at væsentligt færre danskere dør alt for tidligt af tobak efter flere år med sygdom og dårlig livskvalitet.

Regeringen undlader med sit økonomiske udspil at sætte effektivt ind over for rygning, der skaber så meget ulighed i sundhed. Det er skuffende.  

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

I Danmark oplever vi for første gang i mange år, at flere – især børn og unge – ryger. Det er et alvorligt tilbageslag for sundheden.

Derfor skal der sættes ind med det vigtigste virkemiddel: Nemlig prisen. Jo højere pris, des færre børn og unge vil begynde at ryge.

Der er et overvældende flertal i befolkningen for en pris på mindst 60 kroner.

Andreas Rudkjøbing, Anne Brandt, Anne Kaltoft, Grete Christensen, Jesper Fisker, Karin Friis Bach (R) og Peer Steensbro
Lægeforeningen, Lungeforeningen, Hjerteforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Kræftens Bekæmpelse, Danske Regioner og Diabetesforeningen

Det fastslår forskningen. En prisstigning til 60 kroner er minimum. Det er en god begyndelse.

Flertal for højere pris
Der er et overvældende flertal i befolkningen for en pris på mindst 60 kroner. Det er der også blandt alle partiers vælgere.

Og i Folketinget fastslog et markant flertal før folketingsvalget, at prisen på en pakke cigaretter skal stige med mindst 20 kroner pakken. Og det er der fortsat flertal for efter valget. 

Vi håber derfor, at Mette Frederiksen (S) ændrer holdning og tilslutter sig det sundhedspolitiske flertal, så hun kan opfylde sin ambition om at gå over i historien som børnenes statsminister – også når det gælder de børn, som ryger.

Hver eneste dag året rundt begynder 40 nye børn og unge at ryge, og halvdelen af dem vil dø, hvis ikke de stopper igen.

Læs også

Kom ind i kampen
Vi anerkender, at regeringens udspil rummer gode initiativer som at skjule tobakken i butikkerne, at gøre pakkerne neutrale og at indføre røgfri skoletid på alle grundskoler og røgfrie ungdomsuddannelser.

Men disse tiltag risikerer at virke langt mindre effektivt, fordi regeringen har fravalgt at bruge prisvåbenet. Det er som at kæmpe med hænderne på ryggen. 

Vi håber, at Socialdemokratiet vil tilslutte sig det sundhedspolitiske flertal i befolkningen og Folketinget.

Kampen for en røgfri generation kan vi faktisk vinde, hvis alle gode kræfter står sammen om de rigtige indsatser med en langt højere pris på tobak som den vigtigste.

Kom nu ind i kampen.

Dokumentation

Indlægget er skrevet af:

  • Andreas Rudkjøbing, formand, Lægeforeningen
  • Anne Brandt, direktør, Lungeforeningen
  • Anne Kaltoft, direktør, Hjerteforeningen
  • Grete Christensen, formand, Dansk Sygeplejeråd
  • Jesper Fisker, direktør, Kræftens Bekæmpelse
  • Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsudvalget, Danske Regioner
  • Peer Steensbro, direktør, Diabetesforeningen   

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Anne Brandt

Fhv. adm. direktør, Lungeforeningen, Børnelungefonden, næstformand, Danske Hospitalsklovne
sygeplejerske (Bispebjerg Hospital 1991)

Anne Kaltoft

Adm. direktør, Hjerteforeningen
master i public management (Syddansk Uni. 2016), ph.d. i medicin (Aarhus Uni. 2003), speciallæge i kardiologi, cand.med. (Aarhus Uni. 1990)

0:000:00