Kommentar af 
Claus Grube

Tidligere ambassadør: Johnson satte tilliden til Storbritannien over styr for at redde sit eget skind

Det var ikke Brexit, der bragte Boris Johnson til fald. Det var hans egen uredelighed, skamløshed og dobbeltmoral, skriver Danmarks tidligere ambassadør i London, Claus Grube.

"Målet helliger midlet. Men målet var ikke at forlade EU, men at bringe Boris Johnson til magten i Storbritannien. Brexit var kun midlet," skriver Claus Grube.
"Målet helliger midlet. Men målet var ikke at forlade EU, men at bringe Boris Johnson til magten i Storbritannien. Brexit var kun midlet," skriver Claus Grube.Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix
Claus Grube
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Boris Johnsons tid som partileder og premierminister i Storbritannien synger på sidste vers inden tæppefaldet. Det har han kun sig selv at takke for ligesom hans forgænger Margaret Thatcher.

Men hvad vil eftertiden huske ham for? Det Konservative Partis største valgsejr i mands minde i 2019, coronanedlukning af det britiske samfund og sin effektive udrulning af det britiske vaccineprogram, sin markante militære støtte til Ukraine, sit rodede privatliv, utallige løgne, alternative sandheder, fortielser, lovbrud og tomme løfter? Næppe.

Sin tid som udenrigsminister under Theresa May, som de færreste kan huske, bortset fra at opfinde begrebet "Global Britain" med imperiale undertoner, malplacerede vittigheder og at sammenligne EU med nazismen? Næppe heller.

Som tiden går, vil to ting stå tilbage: Boris Johnson er sin generations mest ukonventionelle, farverige premierminister. Og frem for alt vil han huskes for Brexit.

Begge med alvorlige konsekvenser for det britiske samfund og økonomi.

Allerede som konservativ, EU-skeptisk journalist på Daily Telegraph udviklede Boris Johnson et særligt talent for at blande journalistisk og politik til en eksplosiv cocktail.

Brexit var hele vejen igennem baseret på urealistiske løfter og uærlighed om konsekvenserne i en sådan grad, at man må frygte, at det er blevet en kronisk del af britisk politik

Claus Grube
Danmarks tidligere ambassadør i London

Om historierne så var sande eller ej, var ikke afgørende, så længe de solgte. Hans rebelskhed over for konventioner og almindelig god tone indbragte ham i 2008 borgmesterposten i London.

En platform, som han dygtigt udnyttede til at styrke sin position som backbencher i Det Konservative Parti med De Olympiske Leje i 2012 og anlæg af cykelstier, som de færreste bruger.

Boris Johnsons personlige politiske ambitioner har aldrig fejlet noget. Som dreng ville han være "verdens konge". Men premierminister i Storbritannien var heller ikke at foragte.

Med en biografi i 2014 om Englands største leder, Winston Churchill, lykkedes det ham dygtigt at projicere sig selv som Englands næste frelser. Men hvordan kunne han opnå målet, når flertallet i det dengang centrumliberale, konservative parti var inderligt imod ham, hans utilregnelighed og svage lederegenskaber?

Boris Johnson og hans lille klike af højrenationale EU-modstandere kunne ikke tro deres eget held, da det i 2016 lykkedes Johnson at elektrificere en kedelig folkeafstemningsdebat og køre både David Cameron og Labours daværende leder, Jeremy Corbyn, af banen.

Bombastisk, optimistisk og bevidst manipulerende konverterede han nærmest fra den ene dag til den anden fra ultraliberal Konservativ til EU-modstander, engelsk nationalist og antiimmigrationsfortaler.

Målet helliger midlet. Men målet var ikke at forlade EU, men at bringe Boris Johnson til magten i Storbritannien. Brexit var kun midlet.

Og Boris Johnson skyede, efter at Theresa May blev udnævnt til premierminister, ingen midler for at gennemføre det Brexit, som ingen havde defineret, af frygt for at splitte det uregerlige Konservative Parti.

Han forlod udenrigsministerposten og blev leder af den konservative junta, som førte den parlamentariske guerillakrig, der i 2018 tvang Theresa May fra premierministerposten, da hun af hensyn til vækst og beskæftigelse ikke ville gennemføre det hårde, hurtige Brexit, som Johnson og hans støtter krævede.

Læs også

"Get Brexit Done" lød mantraet fra Boris Johnson under valgkampen i 2019, som indbragte Det Konservative Partis største valgsejr i nyere tid med et så solidt flertal, at premierministerposten var sikret til næste valg i 2024. Troede han.

Og Brexit skulle gennemføres for enhver pris, uanset hvor hårde konsekvenserne ville blive for virksomhederne og de selvsamme arbejdere i nordøstengland, som i stort tal have stemt på Boris Johnson for at stoppe indvandringen af EU-arbejdskraft.

"Fuck business," udtalte Johnson, da han blev konfronteret med advarsler fra førende erhvervsorgansationer.

"Fuck Parlamentet," var også Johnsons linje, da han forgæves forsøgte at køre uden om parlamentet for at tvinge sin hårde brexitaftale igennem med "den bedste løsning for Nordirland", som han siden løb fra i strid med den indgåede aftale med EU.

Brexit var hele vejen igennem baseret på urealistiske løfter og uærlighed om konsekvenserne i en sådan grad, at man må frygte, at det er blevet en kronisk del af britisk politik.

Uden Boris Johnson havde Brexit ikke fundet sted, og David Cameron ville have vundet folkeafstemningen om fortsat EU-medlemskab i 2016.

Det var ikke Brexit, der bragte Boris Johnson til fald. Det var hans uredelighed, skamløshed og frem for alt hans ryggesløse omgang med de meget strenge coronarestriktioner, som han selv havde påført det britiske samfund.

Det, britisk politik har brug for nu, er ro

Claus Grube
Danmarks tidligere ambassadør i London

Billedet af den britiske dronning i sorg, helt alene med sort mundbind i Westminster Abbey, til sin elskede mands begravelse, samtidig med at premierministeren og hans stab festede i embedsboligen Downing Street nummer ti, sidder mejslet i den britiske folkesjæl. Alle de, der hverken kunne holde bryllupper, deltage i begravelser eller give deres nærmeste et ordentligt farvel, tilgiver aldrig Boris Johnson.

Selvom Boris Johnson går af, vil Brexit ikke blive ændret fra den ene dag til den anden. Storbritannien forlod EU 1. januar 2021. Sket er sket, og ingen af de nuværende politiske partier tør tage et opgør med den undergravende, selvskadende beslutning om at forlade EU.

Men som tiden går, vil de langsigtede konsekvenser blive mærkbare for briterne, arbejdstagerne og forbrugerne. Nogen taler allerede om, at Storbritannien igen er "Europas syge mand" ligesom i 1970'erne.

Det vil dog ikke genere Boris Johnson. For ham og hans klike er det altid andres skyld, hvis ikke de gyldne løfter om flydende mælk og honning lader sig realisere med drømmen om "Global Britain" på grund af det kaos, som de selv har skabt for landet.

Det, britisk politik har brug for nu, er ro. Og en normal, kedelig premierminister, der kan gøre landet regerligt igen, genoprette økonomien og genvinde den tillid hos Storbritanniens europæiske samarbejdspartnere, som Boris Johnson fik sat over styr for at redde sit eget politiske skind.

Til gengæld kan man ikke beskylde Boris Johnson for at falde i et med tapetet. Og onde tunger vil vide, at et bryllup med Carrie Simons i Storbritanniens svar på Marienborg, landstedet Chequers, lige kan nås, inden de for sidste gang går ud ad døren til Downing Street nummer ti.

Det er nok ikke det sidste, vi hører fra Boris Johnson.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Grube

Seniorrådgiver, fhv. ambassadør (London), fhv. departementschef, Udenrigsministeriet, bestyrelsesmedlem, Danmark-Amerika Fondet, Hamlet Scenen i Helsingør og Ærø Museum
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

0:000:00