Tidligere formænd til nyt Frivilligråd: Hold blikket stift rettet på velfærdspresset og kig udad

Hvilke dagsordner skal det nytiltrådte Frivilligråd bide sig særligt fast i? Vibe Klarup og Mads Roke Clausen giver deres bud på kommende fikspunkter og fremhæver afgørende udviklinger i rådets historik.

Foto: Camilla Hey/Landsorganisationen for Sociale Tilbud/Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Inden for samme døgn bragte herværende medie for nylig nyhederne om en historisk aftale på forsvarsområdet og det nyvalgte Frivilligråd i Danmark, som i dag tiltræder officielt.

Og selvom det måske ikke ligger lige til højrebenet, har de to ting faktisk forbindelse.

Forbindelsen har tilmed betydning for, hvilke fikspunkter, det nyvalgte Frivilligråd med fordel kan holde sig i den kommende periode. Det mener i hvert fald en af de to tidligere formænd, Mads Roke Clausen, nu direktør i Landsforeningen af Sociale tilbud, LOS. Han var formand for Frivilligrådet fra 2018-2021.

 

{{toplink}}
Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Altinget har bedt både ham og Vibe Klarup, som var rådets formand fra 2012-2018, om deres bud på fremadrettede fokusområder for det nyvalgte råd sammen med deres perspektiv på rådets udvikling over tid. 

Og her mener Mads Roke Clausen, at forsvarsaftalen sammen med den demografiske udvikling og befolkningens stigende forventninger til velfærd kan komme til at spille en afgørende rolle for rådets virke:  

”Alene ambitionen om at hæve forsvarsbudgettet til 2 procent af BNP kommer til at lægge kæmpe pres på velfærden. Man skal jo finde de penge et eller andet sted, så ingen kommer til at gå fri. Oprindeligt var det en ambition at få løftet frivilligområdet – nu bliver det en udfordring at holde det niveau, vi har,” siger han.

En af de retninger, man kan kigge i, efter løsninger på det problem, mener Mads Roke Clausen, kan være de sociale investeringsmodeller. Her gælder det om at finde og udvikle modeller, hvor de små aktører uden et stort akademisk set-up også kan være med. Lige nu er det for eksempel en blandt flere hindringer for, at store spillere som pensionskasser har et incitament for at være med. Investeringerne skal give afkast nok til at være umagen værd. 

”Hvis man ikke finder de modeller, så vil der være færre penge til det frivillige sociale arbejde. Det kan Frivilligrådet bidrage til, at man gør. Sammen med fondene. Man skal huske, at langt de fleste foreninger i Danmark er ret små, og derfor er det vigtig at udvikle koncepter, som også virker for de små foreninger,” siger Mads Roke Clausen. 

0:000:00