Nu tager den diplomatiske verdenselite første skridt mod klimatopmødet i Azerbaijan. Og der er afgang fra Helsingør

Det skal handle om penge, når Danmark i dag er vært for sæsonens første møde på vej mod årets FN-klimatopmøde, COP29. Et nyt mål for klimafinansiering skal erstatte det hidtidige mål, som ikke blev nået. Og det bliver temmelig vanskeligt.

Minister for global klimaudvikling Dan Jørgensen (tv.) og klimaambassadør Tomas Anker Christensen (th.) er igen i år Danmarks udsendte til de globale klimaforhandlinger. I år lægger de for første gang fra land i Helsingør. 
Minister for global klimaudvikling Dan Jørgensen (tv.) og klimaambassadør Tomas Anker Christensen (th.) er igen i år Danmarks udsendte til de globale klimaforhandlinger. I år lægger de for første gang fra land i Helsingør. Foto: Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix
Simon Friis Date

COP29, årets FN-klimatopmøde i Azerbaijan, starter 11. november.

Men allerede nu bliver de første høfligheder, småsnakke og opvarmningsøvelser udvekslet med udsigt til Kronborg Slot og Øresund, når klimaudsendinge fra mere end 30 lande mødes til Copenhagen Climate Ministerial.

Det er tredje gang, Danmark er vært for denne tidlige optakt til efterårets topmøde.

Men det er første gang, det bliver afholdt i Helsingør – i øvrigt på det samme strandhotel, som det danske herrelandshold i fodbold bruger som base for forberedelserne til weekendens kamp mod Schweiz.

Fra Danmark deltager minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen (S), og hans nærmeste rådgivere, blandt andre klimaambassadør Tomas Anker Christensen.

{{toplink}}
Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Mødets hovedbegivenhed bliver præsentationen af værtslandet Azerbaijan, der i klimadiplomatiske kredse er et forholdsvis ubeskrevet blad.

Sammen med sidste års værter fra De Forenede Arabiske Emirater og næste års vært, Brasilien, udgør de ’troikaen’, der vil være årets forhandlingsledere i FN.

Fra Helsingør vil troikaen fremlægge de prioriteter, som de vil styre årets forhandlinger efter. Hovedpunktet kender vi dog allerede: Hvor skal pengene komme fra.

0:000:00