Tranæs-udvalg vil give kommuner og ministerie ny mulighed i klagesager. Tre førende eksperter er skeptiske

Tranæs-udvalget vil give kommuner og Socialministeriet mulighed for at kommentere principielle afgørelser fra Ankestyrelsen, inden de offentliggøres. Men det risikerer at svække tilliden til Ankestyrelsen, påpeger flere eksperter. Torben Tranæs er ikke bekymret.

Torben Tranæs er ikke bekymret for, at forslaget om at lade KL og Socialministeriet kommentere på Ankestyrelsens principafgørelser forud for offentliggørelsen af dem, vil svække styrelsens uafhængighed.
Torben Tranæs er ikke bekymret for, at forslaget om at lade KL og Socialministeriet kommentere på Ankestyrelsens principafgørelser forud for offentliggørelsen af dem, vil svække styrelsens uafhængighed.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Simon LesselKim Rosenkilde

Tiltroen til Ankestyrelsens uafhængighed kan lide et knæk, hvis kommunerne og Socialministeriet får mere at skulle have sagt, inden styrelsen præsenterer sine afgørelser.

Det vurderer tre førende eksperter i socialret over for Altinget. 

De reagerer på Tranæs-udvalgets forslag om, at Socialministeriet og KL skal have mulighed for at kommentere styrelsens principielle afgørelser, allerede inden de offentliggøres.

”Det øger risikoen for, at Ankestyrelsen bliver mere politisk og svækker tilliden til afgørelserne,” siger Eva Naur, der er lektor i socialret ved Aarhus Universitet, og fortsætter:

Det øger risikoen for, at Ankestyrelsen bliver mere politisk og svækker tilliden til afgørelserne.

Eva Naur
Lektor i socialret, Aarhus Universitet

”Og det må svække borgernes tillid til, at afgørelsen er neutral, og at der kun bliver taget de hensyn i afgørelserne, som loven giver mulighed for.”

Det er Ankestyrelsen, der behandler sagen, når en borger klager over en afgørelse i en handicapsag. Lige nu kan kommunerne kommentere på Ankestyrelsens principmeddelelser, efter de er udgivet.

Principmeddelelserne er en vigtig del af styrelsens arbejde. De sætter retningen for, hvordan kommunerne skal håndtere sager om eksempelvis tabt arbejdsfortjeneste, merudgifter og hjælpemidler, der minder om den sag, som har udløst den mere principielle stillingtagen fra styrelsen.

Med forslaget vil ekspertudvalget give kommunerne mulighed for at kommentere på Ankestyrelsens afgørelsen, inden de offentliggøres. Det samme vil de give Socialministeriets departement mulighed for.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00