Tre ministre skal forklare sig om børn i Syrien på ekstraordinært møde: Få sagen kort

Forleden kunne Ekstra Bladet fortælle, at regeringen angiveligt har fået efterretninger om, at børn i syriske lejre kan blive smuglet ud og trænet af Islamisk Stat. Nu skal tre ministre forklare sig for Udenrigspolitisk Nævn ved et ekstraordinært møde fredag. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Sagen om de 19 danske børn, der befinder sig i lejre i Syrien, hvor deres forældre er rejst til for at støtte Islamisk Stat, presser i stigende grad regeringen, som afviser at tage børnene til Danmark.

Fredag skal både udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) forklare sig for Udenrigspolitisk Nævn ved et ekstraordinært møde, oplyser Udenrigsministeriet.

Det kommer efter opsigtsvækkende nye oplysninger, som Ekstra Bladet bragte frem tidligere i denne uge.

Oplysningerne tyder på, at det kan være farligt for Danmarks sikkerhed at lade de danske børn blive i lejrene, og den nye udvikling i sagen har fået Radikale til at sige til Tv 2, at de kan ende med at trække støtten til regeringen.

Det handler mødet i nævnet om
Ekstra Bladet har beskrevet, hvordan Islamisk Stat har smuglet børn ud af lejrene i Syrien for at træne dem til at begå terror i deres hjemlande. Og at den danske regering blev orienteret om dette af Forsvarets Efterretningstjeneste i september sidste år. Børnene er helt ned til ti år.

Ekstra Bladets kilder fortæller også, at Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet blev orienteret om, at Islamisk Stat har udset sig en gruppe på 350 udenlandske børn, som terrorbevægelsen målrettet går efter at smugle ud fra lejrene.

Regeringen har angiveligt også modtaget efterretninger om, at Islamisk Stat i maj sidste år havde konkrete planer om at smugle 75 børn ud fra et lukket afsnit i al-Hol-lejren, hvor mindst to danske drenge skulle befinde sig.

Folketinget - i form af Udenrigspolitisk Nævn - havde ikke hørt om oplysningerne, før nævnets medlemmer læste om det i avisen. 

Derfor skal regeringen fredag svare på følgende spørgsmål ved mødet i nævnet klokken 14.30:

"Hvad kan ministrene oplyse om de efterretninger fra FE, der er viderebragt i pressen, om Islamisk Stats planlægning og udsmugling af børn fra de syriske lejre, og herunder oplyse om validiteten af disse efterretninger?"

Læs også

Hvem er børnene og deres forældre
Sagen handler om børn, hvis forældre er rejst til Syrien for at støtte Islamisk Stats kamp for at oprette et kalifat, altså en islamisk stat.

Ifølge Udenrigsministeriets seneste opgørelse refereret af Berlingske er der lige nu 19 børn med tilknytning til Danmark i syriske lejre. Her bor de med deres mødre, i alt seks kvinder, som alle ønsker at komme tilbage til Danmark.

Børnene er mellem 1 og 14 år. De ni ældste er født i Danmark, mens de ti yngste er født i konfliktzonen. Ifølge ministeriet er deres danske indfødsret "ikke fastslået".

Ni af dem opholder sig i den hårdeste af fangelejrene, al-Hol, mens de ti øvrige danske børn opholder sig i to mindre lejre kaldet Roj.

Fangelejrene er afspærrede dele af kæmpe flygtningelejre.

I flygtningelejren al-Hol bor der i alt omkring 70.000 mennesker. Heraf bor omkring 11.000 i det lukkede afsnit for kvinder mistænkt for at have rejst til regionen for at slutte sig til de væbnede grupper, som kalder sig for Islamisk Stat.

Ifølge FN og Amnesty bliver der generelt rapporteret om vold, misbrug, afsavn og drab i lejrene.

Foto: Ali Hashisho/Reuters/Ritzau Scanpix

Billede fra al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien, hvor ni af de danske børn befinder sig.

Hvor står partierne
S-regeringen har hidtil afvist at tage børnene til Danmark med den begrundelse, at man også vil blive nødt til at tage mødrene med, og at disse vil udgøre en potentiel terrortrussel.

Dog har man i to tilfælde i 2019 taget danske børn hjem uden forældrene. Det ene var et forældreløst spædbarn, og den anden en hårdt såret 13-årig, hvis mor indvilligede i selv at blive i Syrien.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige mener ikke, man skal tage imod hverken mødre eller børn.

Venstre og Konservative er åbne for at tage imod danske børn, hvis man kan undgå at få mødrene med hertil.

Alle regeringens tre støttepartier, Enhedslisten, SF og Radikale, mener, man skal tage børnene til Danmark - også selv om det kan indebære, at mødrene er nødt til at komme med af juridiske årsager. Partierne mener, mødrene bør retsforfølges i Danmark.

De nye oplysninger om en mulig risiko for, at børnene kan blive hvervet af Islamisk Stat og trænet til at begå terror i Danmark, får Radikale til at lufte muligheden for, at partiet i sidste ende må trække støtten til regeringen.

"Det er en akut trussel mod dansk sikkerhed, hvis vi ikke får børnene hjem," sagde formand for Udenrigspolitisk Nævn og næstformand i Radikale, Martin Lidegaard, i programmet Lippert på Tv 2 onsdag.

Det er dog ikke aktuelt at vælte regeringen nu, da der er bredt politisk flertal for at lade børnene blive i lejrene, og et valg derfor ikke vil hjælpe på situationen, understregede Lidegaard. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00