Debat

Rektor og studievejledere: Gør studiepraktik på de videregående uddannelser obligatorisk

Obligatorisk studiepraktik styrker unges tillid til uddannelsessystemet og hjælper dem med at vælge den rigtige uddannelse baseret på deres interesser og færdigheder, skriver Gitte Dybdal, Anna Amby Frejbæk & Majbritt Ødgaard Kortegaard.

Håbet er, at flere end de nuværende cirka 20 procent af afgangseleverne på gymnasierne og HF vil deltage i studiepraktik, så eleverne får øje på, at der også er en uddannelse for dem, skriver Gitte Dybdal, Anna Amby Frejbæk & Majbritt Ødgaard Kortegaard. 
Håbet er, at flere end de nuværende cirka 20 procent af afgangseleverne på gymnasierne og HF vil deltage i studiepraktik, så eleverne får øje på, at der også er en uddannelse for dem, skriver Gitte Dybdal, Anna Amby Frejbæk & Majbritt Ødgaard Kortegaard. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi skal give de unge de bedste forudsætninger for at vælge den rigtige uddannelse, efter huen er kommet på, og vi skal styrke deres tillid til, at der er en uddannelse, der passer til dem.

Derfor opfordrer vi til, at flere gymnasier sender deres elever i studiepraktik på de videregående uddannelser, og at paletten af praktikmuligheder udvides, så man også kan gøre sig erfaringer med karrieren som faglært ved at komme i praktik i en virksomhed eller på en erhvervsuddannelse.

Når eleverne på de gymnasiale ungdomsuddannelser skal vælge, om de vil bruge tid på studiepraktik på en videregående uddannelse, så er det et svært valg for dem.

andelen af deltagere i studiepraktik i Nordjylland har været faldende, hvilket er årsagen til forsøget med at gøre det obligatorisk

Gitte Dybdal, Anna Amby Frejbæk & Majbritt Ødgaard Kortegaard

De vakler mellem, om det er bedre at bruge tiden på opgaveskrivning og almindelig undervisning end at besøge en videregående uddannelse et par dage, for at blive klogere på det næste uddannelsesvalg. Men når studiepraktikken bliver obligatorisk, slipper de for dette valg.

Vejen til større afklaring

Erfaringerne fra et nordjysk forsøg med obligatorisk studiepraktik i efteråret 2023 viser, at studiepraktik klæder de unge bedre på til det næste store valg, de står overfor: Skal de begynde på en videregående uddannelse og i givet fald hvilken?

Studiepraktik er et landsdækkende tilbud til 3.g’er og 2. hf’er, som kan vælge mellem hovedparten af de videregående uddannelser, hvor de kan komme i praktik i to-tre dage.

Da tilbuddet blev afviklet i efteråret 2023, var vi i Nordjylland gået sammen om et forsøg, hvor 145 afgangselever fra Støvring Gymnasium samt 160 HF-afgangselever fra Nørresundby Gymnasium & HF og Aalborg Katedralskole var pålagt at deltage i studiepraktikken.

Hovedparten af dem valgte et praktikophold på enten Professionshøjskolen UCN eller Aalborg Universitet, men der var også mulighed for at komme i praktik på andre videregående uddannelser i og uden for Nordjylland.

Erfaringerne var så gode, at vi i 2024 håber på at udvide antallet af ungdomsuddannelser, som gør det obligatorisk at komme i studiepraktik.

Læs også

På landsplan svarer 88 procent af de unge, som har deltaget i studiepraktik, at forløbet har gjort dem klogere på deres uddannelsesvalg, mens hele 97 procent svarer, at de vil anbefale andre at tage i studiepraktik.

De unge som ikke selv fik valget, om de ville afsted, har en lidt lavere score, men det er stadig højere tal, end nogle af de andre studieafklarende aktiviteter, der afvikles, såsom åbent hus og uddannelsesmesser.

Alligevel har andelen af deltagere i studiepraktik i Nordjylland, gennem de seneste år, været faldende, hvilket er årsagen til forsøget med at gøre det obligatorisk.

Flere af gymnasielærerne har efter forsøget givet udtryk for, at deres elever havde mere ro i maven, da de ikke selv skulle beslutte, om de vil prioritere praktikopholdet og dermed risikere fraværsregistrering på gymnasiet, som det er tilfældet nogle steder.

Gode tilbagemeldinger

En af bekymringerne ved at gøre noget obligatorisk er selvfølgelig, om kvaliteten af tilbuddet lider under det.

Hvis flere unge, som ikke er motiverede, deltager, bliver de så blot forstyrrende elementer? Men i tilbagemeldinger fra underviserne på de videregående uddannelser, er der ikke noget, der tyder på, at andelen af unge, som ikke engagerer sig eller deltager aktivt, er steget i forhold til tidligere.

Erfaringerne fra 2023 viser også flere ting, vi skal arbejde videre med. Flere elever kunne ikke få opfyldt ønsket om hvilken uddannelsen, de ville i praktik hos.

Sådan vil det altid være, men når de unge ikke kan vælge tilbuddet fra, så er det endnu vigtigere, at alle kan vælge noget, de kan se sig selv i.

Målet er klart: Vi skal give de unge de bedste forudsætninger for at vælge den rigtige uddannelse 

Gitte Dybdal, Anna Amby Frejbæk & Majbritt Ødgaard Kortegaard

Nogle elever gik med overvejelser som at tage en erhvervsuddannelse efter endt studentereksamen, men kunne kun vælge praktik på en videregående uddannelse.

Derfor ser vi også med interesse på forsøg andre steder i landet, hvor de gør sig erfaringer med at udvide de studieafklarende aktiviteter, så de unge skal vælge mellem virksomhedspraktik, praktik på en erhvervsskole og den traditionelle studiepraktik på en videregående uddannelse.

Målet er klart: Vi skal give de unge de bedste forudsætninger for at vælge den rigtige uddannelse efter huen er kommet på, da det ikke er i nogens interesse, når unge fravælger uddannelse eller vælger noget, der alligevel ikke viste sig at være det rette for dem.

I Studievalg Danmarks studenterundersøgelse 2023 har 71 procent  af de adspurgte unge angivet, at faglig interesse for uddannelsen er vigtig for deres kommende uddannelsesvalg.

Nogle af de unge udtrykker i undersøgelsen en grundlæggende følelse af ikke at passe ind i uddannelsessystemet, manglende tillid til egne evner og et uddannelsessystem, der ikke fremmer det, de ønsker.  

Håbet er derfor, at vi kan få flere end de nuværende cirka 20 procent af afgangseleverne på gymnasierne og HF til at deltage i studiepraktik, så eleverne får øje på, at der også er en uddannelse for dem, og så de får lyst til mere uddannelse baseret på faglig interesse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00