Ugen i dansk politik: Kommunalvalg og 17 nye lovforslag

UGEOVERBLIK: Kommunalvalget overskygger det meste, men der er også vigtige afgørelser om EMA, samråd og en lang række nye lovforslag, som skal behandles i denne uges udgave af dansk politik. 

Foto: /ritzau/Stine Bidstrup
Daniel Bue Lauritzen

Velkommen tilbage til endnu en tætpakket uge i dansk politik, der denne gang spices op med 103 valg i landets kommuner og regioner. 

Tirsdagens valg er selvfølgelig ugens højdepunkt, men vi skal også igennem en endelig beslutning om EMA, 17 dugfriske lovforslag og flere samråd.

Alt det imens regeringen genoptager forhandlingerne om næste års finanslov og en ny skattereform. 

Altinget giver et overblik.

Mandag:
Tænketanken Europa afholder morgenbriefing om Danmarks situation i Europol, hvor Rigspolitiets direktør, Svend Larsen, blandt andet vil give en status på de hidtidige erfaringer med Europol-aftalen.

Det afgøres, hvor Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) skal placeres. Danmark har spillet København ind som kandidat til at overtage agenturet, når det flytter fra London.

Amnesty offentliggør en undersøgelse af online sexchikane af kvinder. 4.000 kvinder fra Danmark og syv andre vestlige lande har deltaget.

Også Unicef fremlægger nye analyser. Deres handler om, hvordan verden ser ud for børn, og hvordan børn ser på verden. Det sker i forbindelse med, at organisationen fejrer Børnenes Dag, hvor blandt andre Kronprinsesse Mary deltager. 

Tirsdag:
Der er ingen tvivl om, at det er ugens vigtigste dag i dansk politik. Der er valg til alle landets kommunalbestyrelser og regionsråd. 

På Altinget følger vi kommunalvalget tæt gennem hele dagen, aftenen og natten. 

Onsdag:
... Og onsdag samler vi naturligvis op, giver det store overblik og følger de kommuner, hvor borgmesteren ikke er faldet på plads i løbet af natten. 

Der er møde i Folketingssalen. Her fremsætter undervisningsminister Merete Riisager (LA) to lovforslag om erhvervsuddannelserne til 1. behandling. 

Miljøstyrelsen holder konference om mindre madspild. Det foregår i Aarhus. Fra erhvervslivet deltager Nestlé, TESCO og Dansk Supermarked. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) indleder dagen med en videohilsen.

Torsdag:
Allerede torsdag er der igen møde i Folketingssalen, og denne gang er det med et noget tungere program. Hele ti lovforslag skal 1. behandles. Det gælder blandt andet forslaget om borgerdrevne beslutningsforslag. Hele programmet kan ses her

Der er konference om Verdensmålenes betydning for Danmark på Christiansborg, hvor Mogens Lykketoft, Jan Parner, vicedirektør i finanstilsynet, og Stina Soewarta, chef for EU-Kommissionens repræsentation i Danmark, deltager. Konferencen begynder klokken 13.00.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i åbent samråd. Denne gang om danske domstoles beslutning om ikke at udvise kriminelle udlændinge, selvom det ifølge Den Europæiske Menneskerettighedkonvention er muligt. Samrådet starter 13.30.

Også erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i åbent samråd om Danske Banks hvidvasksag. Samrådet starter klokken 14.00.

Fredag:
Der er for tredje dag i træk møde i Folketingssalen. Denne gang med nye lovforslag fra sundhedsminister Ellen Thrane Nørby (V),  energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og Peter Kofod Poulsen (DF). Se programmet her.

Weekenden:
Lørdag og søndag er der tid til at puste ud, inden vi vender tilbage til endnu en vigtig uge i dansk politik. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00