Ugen i dansk politik: Løkke i Grønland og besøg fra Polen

OVERBLIK: Den kommende uge i dansk politik byder på hele to politiske landsmøder, tre udvalgsrejser, en statsminister i Nuuk og et besøg fra Polen. Få overblik over ugens begivenheder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i Nuuk.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i Nuuk.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag
Færøudvalget fortsætter sin studietur på Færøerne. Udvalget tog afsted søndag og vender hjem igen torsdag. Formålet med rejsen er blandt andet at få et indblik i de aktuelle politiske, økonomiske og kulturelle forhold på Færøerne gennem møder og besøg hos færøske politikere, embedsmænd og erhvervsfolk.

Landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen, drager også en tur nordpå i Rigsfællesskabet. Han skal mødes formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i Nuuk på Grønland for at drøfte dansk deltagelse i det grønlandske lufthavnsprojekt og styrket erhvervssamarbejde.

Polens energiminister, Krzysztof Tchórzewski, kigger forbi København, hvor han deltager i Dansk Indsustris konference om Baltic Pipe, som er en rørledning, der efter planen skal forbinde Danmark og Polen med Norges gasfelter. Han får selskab af den danske energi-, forsyning- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V).

Det er dog ikke det eneste dansk-polske møde denne mandag. Miljø- og Fødevareudvalget indleder nemlig sin rejse til Polen og Ungarn, hvor udvalget skal være frem til fredag. Studieturen skal blandt andet bruges til at lære af de erfaringer, som Polen og Ungarn har med interaktion mellem mennesker og ulve og bisoner i vild natur.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) bliver på dansk jord, men tager en tur til Odense, hvor de skal besøge Vollsmose. Her vil de to ministre blive vist rundt i Børnehuset Granparken, mens Mai Mercado vil dele de første elementer af det obligatoriske læringstilbud for børn og forældre.

Tilbage i København vil det såkaldte tildækningsforbud komme i fokus, når den fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz ankommer til byen. Han vil tilbringe tre dage i København, og tirsdag vil han foran Christiansborg betale de bøder, der er blevet udstedt for overtrædelse af forbuddet.

Tirsdag
Ifølge Altingets oplysninger vil regeringen i dag præsentere et folkeskoleudspil.

Udenrigsministeriets ’Trade Council’ er vært for Dansk Eksport Dag, der finder sted på robotmessen R-18 i Odense. Det er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), der åbner dagen, som er målrettet små og mellemstore virksomheder, der gerne vil optimere deres eksport.

I København skal to af Samuelsens partikollegaer en tur i samråd. Det drejer sig om ældreminister Thyra Frank (LA) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), der skal redegøre for, om landets plejehjem har tilstrækkeligt beredskab i tilfælde af brand.

Derudover skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) en tur i den varme stol, når han skal i samråd om effekterne af kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) slipper for samråd. Han bruger i stedet dagen på Revisorbranchens årsdag, der finder sted på Hotel Marriott i København. Her er han en af talerne sammen med sin forgænger på ministerposten, Brian Mikkelsen, der nu er direktør i Dansk Erhverv.

Onsdag
Vi starter overblikket over onsdagen i Strasbourg, hvor Europa-Parlamentet er samlet til plenarsamling. Her vil EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, nemlig afholde sin årlige State of the Union-tale.

Senere samme dag vil den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, holde et pressemøde, hvor hun kommenterer Jean-Claude Junckers tale.

Hjemme i Danmark kommer talen også i fokus, når Altinget og Europa-Kommissionen i samarbejde med Europabevægelsen København og Frederiksberg inviterer til debat om Europas fremtid. Her vil et panel analysere og debattere Jean-Claude Junckers tale. Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde dig her.

Det er blevet Udenrigsudvalgets tur til at rejse ud. Turen går til Uganda, hvor udvalget i samarbejde med FN’s organisation for befolknings- og udviklingsspørgsmål, UNFPA, skal indsamle viden om seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder i Uganda.

På Christiansborg skal Troels Lund Poulsen atter i samråd. I dag handler det om reformen af førtidspension og fleksjob.

Ligeledes skal Thyra Frank igen i samråd. Denne gang er det i selskab med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V). Her skal de tre ministre svare på, om regeringen synes, at de ældre medicinske patienter kan være tjent med, at regeringen har udskudt den samlede plan for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen. Spørgsmålene er stillet af Socialdemokratiet.

Samråd er ikke det eneste på dagordenen denne dag på Christiansborg. Transport-, Bygnings- og Boligudvalget er vært for en åben høring om store anlægsinvesteringer. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen er en af oplægsholderne, og formålet med høringen er blandt andet at indsamle viden om, hvilken dynamisk effekt offentlige investeringer har på transportinfrastrukturen.

Dansk Industri inviterer til Sundhedsindustriens Dag 2018, hvor fagfolk og politikere samles for i år at diskutere digitalisering. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby og Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), vil deltage i konferencen.

I Hellerup er trafiksikkerhed på dagordenen, når den årlige trafiksikkerhedskonference løber af stablen. Ole Birk Olesen vil deltage og overrække den årlige ”Sikker Trafik Erhverv-pris” til en virksomhed, der har gjort et særligt stykke arbejde for at forbedre deres ansattes sikkerhed.

I anledning af Girls’ Day in Science vil ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) besøge TDC Group i København, som er en af de virksomheder, der slår dørene op for landets skolepiger for at få flere kvinder til at vælge en naturvidenskabelig eller teknologisk videreuddannelse.

Torsdag
I anledningen af Disruptionsrådets møde i Viborg vil regeringen ifølge Altingets oplysninger præsentere et erhvervsskoleudspil.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt skal stå skoleret i et åbent samråd om regeringens klimainitiativer.

I dagens andet og sidste samråd skal børne- og socialminister Mai Mercado redegøre for, hvorvidt udsatte børn og unge får tilstrækkelig hjælp.

Fredag
Det tynder ud i den politiske kalender frem mod ugens afslutning. Men på Christiansborg mødes Europaudvalget for blandt andet at debattere det kommende rådsmøde for almindelige anliggender, som har fokus på Storbritanniens fremtidige udmeldelse af EU.

Lørdag
I dag samles ikke blot et, men hele to partier.

I Herning er det nemlig blevet tid til Dansk Folkepartis årsmøde, mens Radikale traditionen tro holder sit landsmøde på Hotel Nyborg Strand.

Altinget dækker begge landsmøder og partiledertaler.

Mens Dansk Folkeparti er samlet i Herning, vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) drage lidt længere sydpå i Jylland. I Bredsten vil han besøge DGI og DM i skydning, og der vil være mulighed for deltage i en pistoldyst med ham samt Vejles borgmester og viceborgmester.

Lørdagen er også 10-årsdagen for krakket på finansvirksomheden Lehman Brothers, hvilket blev startskuddet til finanskrisen i 2008.

Søndag
Dansk Folkepartis årsmøde og Radikales landsmøde fortsætter.

På Nørrebro i København holder bilerne stille, da Nørrebro Lokaludvalg igen holder bilfri dag og gør Nørrebrogade helt fri for biler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00