Ugens embedsmand: Jens Gordon Clausen ser overraskende mange ligheder mellem sundhedsvæsenet og Forsvaret

Direktør i Region Hovedstaden Jens Gordon Clausen er embedsmanden med flest ansatte under sig. Han har tidligere været i Flyvevåbnet og har erfaret, at konflikter på både kamppladser og hospitaler bedst løses med fodfolk, ikke generaler.

For Jens Gordon Clausen er det kombinationen af daglig hospitalsledelse og politisk understøttelse, der gør det spændende at være regionsdirektør.
For Jens Gordon Clausen er det kombinationen af daglig hospitalsledelse og politisk understøttelse, der gør det spændende at være regionsdirektør.Foto: Region Hovedstaden
Johan Auken Alstrup

Du fejrede for nyligt treårsjubilæum som regionsdirektør. Hvad har været det vildeste projekt i den tid?

Man kunne fristes til at sige tiden med corona, men jeg vil faktisk fremhæve tiden efter corona. På bagkant af de ret dramatiske år med corona og en sygeplejerskestrejke opstod der en stor træthed i flere medarbejdergrupper. Medarbejderne var slidte og følte ikke tilstrækkelig anerkendelse.

Derfor stod vi i en situation, hvor blandt andet sygeplejersker, reddere og jordemødre kvittede deres job og søgte over i det private eller helt valgte at forlade deres fag.

Blå bog

Jens Gordon Clausen (født 1976 i Aarhus)

Karriere:

  • 2021 - nu: Regionsdirektør, Region Hovedstaden
  • 2015 - 2021: Koncerndirektør, Region Hovedstaden
  • 2009 - 2014: Afdelingschef, Finansministeriet
  • 2006 - 2009: Kontorchef, Finansministeriet
  • 2002 - 2006: Fuldmægtig, Finansministeriet
  • 1997 - 2002: Premierløjtnant, Flyvevåbnet

Uddannelse:

  • Senior executive lederuddannelse (Harvard - Kennedy School of Government, 2013) 
  • cand.polit. (Københavns Universitet, 2002)
  • M.Sc politisk økonomi (London School of Economics, 2000)

Kilde: Linkedin

Den periode, hvor vi virkelig er blevet udfordret på at levere på vores kerneydelse, har gjort stort indtryk på mig. Det har givet mig og andre ledere et klart signal om, at vi skal lede på en måde, så vi i højere grad ser det enkelte menneske og lytter til, hvad det er for et arbejdsliv, medarbejderen ønsker og oplever giver mening.

Vi er et meget stort sundhedsvæsen, hvor vi beskæftiger os med noget, der påvirker mange menneskers hverdagsliv – som patienter, pårørende eller medarbejdere.

Derfor er jeg meget bevidst om, at de beslutninger, som vi træffer i den øverste ledelse, kommer ud og berører næsten 45.000 ansatte – og 1,8 millioner borgere. Det betyder, at vi skal tænke os rigtigt godt om – og udvise stor ydmyghed overfor opgaven.

I forhold til mit tidligere job i Finansministeriet er den helt store forskel, at vi er en meget stor, kompleks driftsorganisation, som skal fungere 24/7 alle 365 dage om året for patienterne. Så mit job rækker ud over at betjene og understøtte vores politikere i regionsrådet.

Jeg bruger i høj grad også min tid på at stå i spidsen for den samlede ledelse af vores hospitaler. Det er ingen hemmelighed, at lige præcis det mix af arbejdsopgaver gør det spændende at være regionsdirektør.

Jeg er taknemmelig for mine år i Flyvevåbnet og de erfaringer, det har givet mig. Faktisk er der overraskende mange ligheder mellem Forsvaret og et stort offentligt sundhedsvæsen.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00