Ugens EU-podcast: Præsident Macron får en lussing af Europa-Parlamentet

PARLAMENTET#75: Hvorfor bliver Frankrigs leder nu nødt til at finde en ny fransk EU-kommissær? Podcasten stiller skarpt på det spegede spil om kommissærhøringerne, på Vestager og på næste uges topmøde. Og så får du også en dugfrisk analyse fra Thomas Lauritzen om Polens vigtige valg søndag.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Mens kilder fra det franske præsidentpalads beklagede sig over et ”politisk spil” i Bruxelles, så stod det torsdag eftermiddag klart, at Frankrigs nye kommissærkandidat blev afvist af Europa-Parlamentet.

Faktisk landede den historiske afvisning fra Parlamentets udvalg for industri og det indre marked i samme øjeblik, som Altingets Thomas Lauritzen gik i studiet for at optage denne uges europæiske podcast sammen med Politikens Europa-korrespondent, Elisabet Svane.

I udsendelsen kan du høre deres tanker om, hvorfor den liberale Sylvie Goulard ikke kan accepteres af Europa-Parlamentets flertal – og hvad der nu skal ske, når præsident Emmanuel Macron må ud og finde en anden kandidat i en fart. Du kan også lytte til en spændende diskussion mellem EU-parlamentarikerne Christel Schaldemose (S) og Morten Løkkegaard (V), hvor de taler om det politiske spil under overfladen på høringerne af Ursula von der Leyens nye kommissærer.

”Der er en udtalt tysk modvilje mod, at franskmændene – altså Macron – bliver ved med at få deres vilje i de her sager. Og nu var der så lige en lejlighed til at sige tak for sidst,” siger Løkkegaard om kritikken af Sylvie Goulard.

For andre gik denne uges høringer meget bedre, ikke mindst Danmarks kommende digitale næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager:

”Forventningerne er meget store. Derfor skal jeg selvfølgelig gøre mere for at leve op til dem – men det bliver i sagens natur også sværere, fordi opgaven i sig selv er sværere. Så derfor tror jeg, det bliver meget anderledes,” siger hun i podcasten.

Vi varmer også op til næste uges EU-topmøde, der handler om både udvidelse, fremtidsbudget og (sikkert især) Brexit.

Boris Johnson deltager i sit første topmøde som britisk premierminister på et tidspunkt, hvor håbet om en aftale med briterne synes at blafre meget svagt.

Hør Elisabet Svane – der netop har været til de britiske konservatives partikongres i Manchester – fortælle om, hvordan Johnson klarer sig inden for sit eget parti lige nu.

Podcastvært Thomas Lauritzen leverer også sin analyse af, hvad der kan ske ved søndagens vigtige parlamentsvalg i Polen.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Podcast: Presset stiger for at stoppe tyve års besparelser på diplomatiet Podcast: Presset stiger for at stoppe tyve års besparelser på diplomatiet Næste artikel Statsminister-podcast: Stauning kæmpede med en økonomisk krise i sin første periode Statsminister-podcast: Stauning kæmpede med en økonomisk krise i sin første periode