Ugens Europa-podcast: Er de gode nok? Kom til eksamen med EU’s nye chefer

PARLAMENTET: Både politiske magtkampe og dybe principielle debatter præger Europa-Parlamentets høringer for de kommende kommissærer. Vi tager pulsen på det vilde hækkeløb mod toppen af EU i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Mens Danmarks politiske liv har været optaget af Folketingets åbningsdebat, ny finanslov og den slags, så har Europas direkte folkevalgte forsamling i denne uge kastet sig ud i en helt anden og mindst ligeså intens demokratisk øvelse.

Kandidater fra 19 medlemslande er foreløbig blevet grillet i Europa-Parlamentet i Bruxelles, hvor de mange forskellige fagudvalg i disse dage gennemfører lange høringer med Ursula von der Leyens kommende kommissærhold.

Altingets redaktion har fulgt en række af høringerne tæt, og i ugens podcast kan du høre Emma Qvirin Holst og Thomas Lauritzen analysere nogle af de mest interessante.

”Jeg har været her i 14 år, og jeg har ikke haft behov for at betale 45.000 euro tilbage. Så jeg tænker, at det her er værd at spørge om,” sagde for eksempel socialdemokraten Christel Schaldemose, da hun onsdag gik til stålet under Parlamentets høring af Frankrigs kommissærkandidat, Sylvie Goulard, som er under efterforskning for pengemisbrug og interessekonflikter.

Venstres nye MEP Asger Christensen var tydeligt rystet over de meget uklare svar fra Polens kandidat til jobbet som landbrugskommissær, og det var han ikke ene om. Polske Janusz Wojciechowski markerer sig nu som en af dem, der må gå sin høring om.

Andre høringer gik meget bedre. For eksempel den med luxembourgeren Nicolas Schmit, som er kandidat til jobbet som beskæftigelseskommissær. Efter spørgsmål fra Enhedslistens Nikolaj Villumsen lovede Schmit, at planer om en europæisk mindsteløn ”på ingen måde” vil true den danske model for kollektive aftaler på arbejdsmarkedet.

Hør om det – og om, hvordan ugens høringer sluttede torsdag aften med en spændende debat med Kommissionens kommende næstformand med ansvar for ”beskyttelse af den europæiske levevis”. Kan man have sådan en titel?

Podcasten gør status og kridter banen op til næste uges afsluttende høringer, hvor den store begivenhed bliver Margrethe Vestagers eksamen som kommende digital næstformand og konkurrencekommissær. 

Der bliver også tid til at diskutere det nye udspil til en Brexit-aftale fra Storbritanniens premierminister, Boris Johnson.

Og så kan du i denne uges udsendelse møde Danmarks nye ambassadør i Paris, Michael Starbæk Christensen. Han fortæller blandt andet om, hvordan det er lykkedes den franske præsident, Emmanuel Macron, at sætte sit store fingeraftryk på EU’s nye ledelse.

”Folk savner ledere, og Macron er en af dem, der ikke er bange for at være det. Så det bliver nærmest per default, at han bliver lederen, fordi der ikke er andre til at tage pladsen,” siger han.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Podcast: Regeringen står over for sprængfarlig kamp om milliarder til kommuner Podcast: Regeringen står over for sprængfarlig kamp om milliarder til kommuner Næste artikel Podcast: Derfor var Mette Frederiksens åbningstale uden løfter Podcast: Derfor var Mette Frederiksens åbningstale uden løfter