Ugens målinger: Socialdemokratiet farver Sønderjylland rødt

MÅLINGER: Altinget bringer de målinger, der har været bragt i den forgangne uge. Denne gang skal vi kigge på kønsforskelle i coronasmitte og en ny mandatprognose.

Socialdemokratiet står til at få otte af Sydjyllands 21 mandater.
Socialdemokratiet står til at få otte af Sydjyllands 21 mandater.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til endnu en gennemgang af ugens vigtigste politiske målinger.

S går frem i Sønderjylland
Vi starter med en geografisk prognose, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Den giver et bud på, hvordan mandaterne ville fordele sig, hvis der var folketingsvalg i dag.

Det er især Dansk Folkepartis tidligere partiformand og nestor Pia Kjærsgaard, der kan prise sig lykkelig for, at der ikke venter et valg lige rundt om hjørnet.

I den nye prognose står Dansk Folkeparti nemlig til at miste sit ene mandat i Københavns Omegns Storkreds, som tilhører Pia Kjærsgaard.

Prognosen tager dog ikke højde for den effekt et kendt navn kan have på vælgerne, når de står i stemmeboksen. Derfor er det ikke usandsynligt, at Pia Kjærsgaards vælgertække kan sende hende i Folketinget alligevel.

Prognosen viser også, at Socialdemokratiet står til at blive det største parti i Sydjyllands Storkreds med hele otte mandater. Det er en fremgang på to mandater i forhold til valget i fjor, hvor Venstre og Socialdemokratiet begge fik seks mandater.

Men samtidig taber regeringspartiet terræn i både Nordjylland og Østjylland, hvor man går tilbage med et enkelt mandat begge steder.

Desuden står Konservative til tre mandater i stedet for to i Sjællands Storkreds, mens SF står til at miste to mandater i Københavns Storkreds.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00