Ukraine tog dagsordenen på europæisk kirketopmøde: "At være kristen er mere end bare det lokale sogn"

Europæiske kirker må stå sammen imod den russiske aggression. Det mener den europæiske kirkeorganisation CEC, som netop har afholdt et stort topmøde i Estland. "Det er fantastisk spændende, at kirkerne får lov til at præge den europæiske politiske udvikling," fortæller dansker, der deltog.

Hvert femte år afholder CEC generalforsamling. I år overskyggede krigen i Ukraine de fleste andre dagsordener.
Hvert femte år afholder CEC generalforsamling. I år overskyggede krigen i Ukraine de fleste andre dagsordener.Foto: Albin Hillert/CEC
Peter Ingemann Nielsen

Konferencen for Europæiske Kirker (CEC) fordømmer alt ved Ruslands angrebskrig og står last og brast med de ukrainske kirker.

Dermed har den europæiske kirkeorganisation, hvor den danske folkekirke er medlem, valgt en helt anden tilgang til krigen i Ukraine, end tilfældet er hos Kirkernes Verdensråd - et internationalt samarbejde mellem kristne kirker. Kirkernes Verdensråd har fået kritik for at føre en dialog med russerne.

Fra en netop overstået generalforsamling i den estiske hovedstad Tallinn har CEC udsendt en tekst, hvori organisationen opfordrer europæiske kirker til at stå på Ukraines side.

"CEC opfordrer kirker, regeringer og civilsamfundet til at støtte Ukraines modstandskamp mod Ruslands aggression. Vejen til en fremtidig fred bliver ikke let," lyder det i udtalelsen, som fortsætter:

"Kirker, især dem opdelt efter politiske eller regionale konflikter, bidrager til konflikten og lidelsen og skal søge at være fredsstiftere, kæmpe for retfærdighed og sandhed og være fortalere for ansvarlighed og menneskerettigheder."

Hvad er CEC?
  • Konferencen for Europæiske Kirker (CEC) blev grundlagt i 1959, da mere end 40 europæiske kirker mødtes i Nyborg.
  • I dag tæller organisationen 113 kirker fra protestantiske, ortodokse og anglikanske traditioner fra hele Europa.
  • Organisationen opstod med det formål at bringe kirker i Øst- og Vesteuropa sammen i et samarbejde.
  • CEC har kontor i Bruxelles, hvorfra medarbejdere forsøger at påvirke EU's dagsordener.

På det flere dage lange topmøde i Tallinn deltog flere repræsentanter fra folkekirken. Heriblandt Anders Gadegaard, som er sognepræst og medlem af hovedbestyrelsen i CEC, og Christina Rygaard, som er provst i Tønder.

Det er vigtigt, at folkekirken deltager i internationale konferencer, fastslår Christina Rygaard.

"Vi må ikke tro, at tro og nationalisme hører sammen. Tro er i sig selv altid grænsespringende. Den åbenhed, folkekirken viste, da der kom ukrainske flygtninge, er også et tegn på, at der er en klar bevidsthed om, at det at være kristen er mere end bare det lokale sogn," siger hun.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00