Unge SF'ere vil blive bedre til at tale til de unge: Men det duer ikke at kopiere LA-stilen. For så bliver det først rigtig "cringe"

Hvordan bliver SF bedre til at appellere til de unge? Det har Altinget spurgt tre unge folketingsmedlemmer om på SF's landsmøde i weekenden.

Flere folkevalgte SF'ere er blandt Folketingets yngste, men skæver man til meningsmålingerne, har partiet ikke lige så godt fat i de yngste vælgere som resten af befolkningen. Billedet viser Carl Valentin, Sigurd Agersnap og Karsten Hønge, alle fra SF.
Flere folkevalgte SF'ere er blandt Folketingets yngste, men skæver man til meningsmålingerne, har partiet ikke lige så godt fat i de yngste vælgere som resten af befolkningen. Billedet viser Carl Valentin, Sigurd Agersnap og Karsten Hønge, alle fra SF.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ella Hjalmsrud Jørgensen

"Fællesskab er hot" står skrevet på et af de kæmpemæssige bannere, som pryder salen i Hotel Comwell i Kolding, hvor SF holdt landsmøde i weekenden.

Og sådan skal det netop også være blandt de unge. Men det kræver, at SF bliver bedre til at tale til de unge vælgere.

Nogenlunde sådan lyder budskabet fra tre unge SF'ere, som er født i henholdsvis 1993, 1994 og 2002, og som Altinget har talt med på landsmødet. 

SF står nemlig til 11,6 procent, mens Liberal Alliance ville hente 23,5 procent af 18-34-årige, hvis der var valg i dag. Det viser en meningsmåling , som Epinion har lavet for Altinget og DR i februar.

Ansvar skal rime på fællesskab

De tre unge SF'ere er ikke alene blandt de yngste i Folketinget. Halvdelen af SF's folketingsgruppe er født i 90'erne og i samme aldersgruppe som de yngste vælgere.

Derfor ærgrer det 29-årige Anne Valentina Berthelsen, at SF ser ud til at have lidt sværere fange de yngre vælgere.

Læs også

"Der er behov for, at en samlet venstrefløj siger til de unge, at det er sådan, vi skal bygge et samfund, for at I har det godt. Vi kan ikke forklare dem, hvorfor fællesskab er vigtigt, hvis vi ikke selv viser, at fællesskabet er vigtigt," siger hun.

Har I været for dårlige til det før?

"Ja," svarer Anne Valentina Berthelsen. "Men Socialdemokratiet gør det i den nuværende regering svært for venstrefløjspartierne at vise de unge, at fællesskabet kommer først, når de selv har vendt resten af venstrefløjen ryggen."

"Vi skal vise, at det at tage ansvar, det handler ikke kun om at hive sig selv frem i verden ved at få mange penge, dyre biler og masser af succes," siger Mads Olsen, der netop er fyldt 22 år og dermed er det yngste nuværende medlem af Folketinget.

"Det handler lige så meget om at løfte lokalområdet og løfte sine venner. Det er det, vi skal tale om på venstrefløjen: At man sagtens kan tage ansvar som ung mand, men det også skal være for at løfte andre op end sig selv," tilføjer han. 

SF er blevet et "børnefamilieparti" 

"Du kan mere sammen med andre," bør være budskabet til de unge, hvis man spørger Sigurd Agersnap. 

Hvad tænker du om, at der er et fald i meningsmålingerne, når man kigger på den målgruppe, du selv tilhører?

"Det er noget, vi skal være opmærksomme på. Vi skal være gode til at forstå og afspejle de unge," svarer Sigurd Agersnap. 

"Vi har en ung folketingsgruppe, men der er nok noget i, at jeg som 31-årig tænker, at jeg er helt vildt ung. Sådan er det jo i politik. Men de unge oplever os jo som lidt gamle."

Er I for dårlige til at appellere til de unge?

Måske synes de unge, at SF er blevet et børnefamilieparti.

Anne Valentina Berthelsen
Medlem af Folketinget, SF

"Vi kan selvfølgelig blive bedre, men vi laver ikke designerpolitik på baggrund af meningsmålinger. Vi mener det, vi mener, og så må vi prøve at få så mange unge som muligt til at opdage det," svarer han. 

Hvad tænker du om, at der er et fald i meningsmålingerne, når man kigger på den målgruppe, du selv tilhører?

"Måske synes de unge, at SF er blevet et børnefamilieparti. Vi har også talt rigtig meget børnepolitik rigtig længe. Det er sindssygt vigtigt, men de unge er ikke nået til det endnu," svarer Anne Valentina Berthelsen.

"Vi skal vise dem, at når vi laver eksempelvis klimapolitik, psykiatripolitik eller børne- og ungepolitik, så er det for dem og deres fremtidsmuligheder. Ikke med en formynderisk forældretilgang, men for at vise dem, at de har mulighederne."

Vil hente inspiration fra LA

SF's landsmøde blev traditionen tro afholdt på Hotel Comwell i Kolding.

Dagen efter gæstede Alex Vanopslagh (LA) selvsamme hotel til et udsolgt foredrag som led i sin 'Alex & Ansvaret'-turné. 

Et foredrag med udgangspunkt i bogen 'Vejen til ansvar', hvori budskabet til de unge lyder: "Du kan godt selv, og du skal tage ansvar."

Med det budskab har LA-formanden fat i den lange ende, mener Anne Valentina Berthelsen.

"Det er ikke et budskab, som er modstridende med det, vi mener på venstrefløjen. Unge mennesker kan godt lide at blive talt op til og få at vide, at de godt kan selv," tilføjer hun.

"Men det er vigtigt at demonstrere, at hvis man skal kunne tage ansvar for sig selv og for hinanden, skal der være stærke fællesskaber."

"Det er dér, Alex glipper. Det er de færreste, der kan selv, hvis ikke man står sammen."

Mads Olsen er godt klar over, at de fleste mænd på hans alder stemmer LA. Det vil han ændre på ved lade sig inspirere og ikke kopiere partiet:

"Vi skal finde ud af, hvad vores egen stil er. Det duer ikke at kopiere LA-stilen. Så bliver det først rigtig cringe, og det kan ingen lide," siger han. 

Det dur ikke at kopiere LA-stilen. Så bliver det først rigtig cringe.

Mads Olsen
Medlem af Folketinget, SF

"Vi skal finde vores egen måde at snakke til ungdommen på. Jeg tror, at når vi knækker koden, så bliver vi det største parti for de unge."

Sigurd Agersnap mener også, at SF med fordel kan tage ved lære af LA's kommunikationsstil. Men budskabet vil være anerledes med SF som afsender:

"Når man kigger internationalt, ser man, at ungdommen bliver mere splittet, især værdipolitisk. Mænd bliver mere højreorienterede, kvinder bliver mere venstreorienterede. Jeg har ikke nogen svar, men har tænkt over, hvad der mon gør det."

"Men jeg mener, det er vigtigt at signalere til unge mænd, at der ikke er et modsætningsforhold, imellem deres og unge kvinders interesser," siger Sigurd Agersnap.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sigurd Agersnap

MF (SF)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Mads Bruun Buch Olsen

MF (SF), folketingskandidat, Sjælland
STX (2022)

0:000:00