Universiteter og studerende ærgrer sig over briternes fravalg af Erasmus

UDVEKSLING: Efter Brexit kan det blive sværere for danske studerende at komme til Storbritannien på udveksling. Storbritannien træder ud af det populære EU-program for udvekslingsstuderende, og det betyder også en uvis fremtid for britiske studerende, der vil på udveksling.

Ifølge Danske Studerendes Fællesråd bliver det de studerende, der i sidste ende kommer til at lide under, at briterne ikke vil deltage i EU's udvekslingsprogram. Også universiteterne ærgrer sig.<br>
Ifølge Danske Studerendes Fællesråd bliver det de studerende, der i sidste ende kommer til at lide under, at briterne ikke vil deltage i EU's udvekslingsprogram. Også universiteterne ærgrer sig.
Foto: Pressefoto/ITU
Chris Lehmann

Det populære Erasmus-program har støttet millioner af studerendes udvekslingsophold rundt om i EU i programmets efterhånden lange historie. Men nu forsvinder en af de mest populære destinationer for danske studerende ud af aftalen.

Det drejer sig om Storbritannien, der som en del af sin tilknytningsaftale til EU efter Brexit har valgt Erasmus-samarbejdet fra. Formand for Danske Studerendes Fællesråd siger, at det er "ærgerligt". Lande, der ikke er med i EU kan nemlig godt deltage i programmet. Det gør både Island, Norge, Tyrkiet.:

"Dem, der kommer til at betale prisen for det, er de studerende, der gerne vil på udveksling. Storbritannien er en af de mest søgte destinationer, så det er et problem, at det kan blive to-tre gange så dyrt og mere bøvlet at rejse dertil," siger Johan Hedegaard Jørgensen.

Også hos Danske Universiteter ærgrer direktør Jesper Langergaard sig:

Hvornår briternes nye program kommer i gang, og hvor effektivt det bliver er jo svært at sige. Jeg håber de danske universiteter sætter nogle fornuftige modkrav for at deltage i det.

Johan Hedegaard Jørgensen
Formand, Danske Studerendes Fællesråd

"Erasmus-programmet har jo været en succeshistorie siden man startede det, og man har sendt flere og flere afsted hvert år. Det er super-ærgerligt, at UK træder ud af det. Det er en meget populær destination for danske studerende," siger han.

Nyt program opkaldt efter koryfæ
Efter briternes udtræden af EU og Erasmus-programmet vil nationen gå egne veje. Den britiske regering har derfor sagt, at den opretter sit eget program for udvekslingsstuderende, som bliver opkaldt efter den britiske matematiker Alan Turing.

Turing-programmet skal baseres på bilaterale aftaler mellem Storbritannien og enkelte nationer og universiteter. Og det skaber usikkerhed hos både studerende og universiteter, at briterne skal bygge et nyt program op fra bunden:

"Man kan håbe, at det vil give de samme muligheder, men det kan man godt tvivle på. Briterne siger, at Erasmus er en underskudsforretning for de britiske universiteter. Det må betyde, at det bliver sværere sat lave udveksling med de britiske universiteter," siger Jesper Langergaard om udsigterne til det nye program og fortsætter:

"Det bliver en svær proces for briterne. Der er mange usikkerheder forude. Fordelen ved Erasmus er, at det er velkendt og velafprøvet, og alle kender til det. Vi kan kun håbe på, at briterne er interesserede i et tæt samarbejde med danske universiteter. Men det bliver vanskeligt, fordi det skal laves gennem bilaterale aftaler."

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00