Debat

Marie Bjerre: Regeringen har valgt at skyde 2025-klimamålet til hjørne. Nu risikerer vi, at det er for sent at nå målet

Det er de samlede CO2-udledninger, der tæller, og netop derfor bør regeringen også komme i gang med en plan for 2025-delmålet, skriver klimaordfører Marie Bjerre (V).

Jo hurtigere vi får gang i forhandlingerne, jo hurtigere kan vi begynde at reducere drivhusgasudledningen, skriver klimaordfører Marie Bjerre (V).
Jo hurtigere vi får gang i forhandlingerne, jo hurtigere kan vi begynde at reducere drivhusgasudledningen, skriver klimaordfører Marie Bjerre (V).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Marie Bjerre
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sammen med deres røde støttepartier satte klimaminister Dan Jørgensen (S) og regeringen et klimadelmål, der skulle sikre, at Danmark reducerer sin udledning af drivhusgasser med 50 til 54 procent i 2025. Det var flotte ord, men de manglede desværre bare én ting: Løsningerne.

Nu viser nye beregninger fra den grønne tænketank Concito, at Danmark ikke bare er langt fra at nå 2025-målet – men rystende langt fra. Og beregningerne viser også, at vi er meget længere fra at indfri målet, end regeringen ellers har meldt ud, at vi var.

Temadebat

Hvordan kan vi nå klimamålet i 2025?
Vi har ikke set konkret politik, som gør, at vi kan tro på, at vi når det. Sådan siger Peter Møllgaard, formand for klimarådet, om regeringens 2025-mål.

I et svar til Folketinget fra 4. august skriver klimaminister Dan Jørgensen (S), at der i lyset af de stigende energipriser er grund til at "revurdere diverse tiltag for at indfri 2025-målet i 2023". Derfor spørger Altinget Energi og Klima nu, hvad der skal til, for at vi når målet, og hvilke tiltag bør revurderes.

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Det bidrager ikke lige frem til fortællingen om, at regeringen skulle være grøn, før den er rød. Tværtimod. Klimaministeren har igen været forslæbende – og imens raser klimakrisen.

Regeringen bør komme i arbejdstøjet

Venstre har gentagende gange bedt regeringen om at komme med løsninger, så vi kunne indfri 2025-målet.

Vi mente, at man burde have indkaldt til forhandlinger om nye reduktioner, inden 2025-målet blev vedtaget. Men regeringen har lige så mange gange skudt det til hjørne og henvist til den grønne skattereform, som skulle bringe os i mål.

Nu er den grønne skattereform så langt om længe faldet på plads, men den er kun et skridt i den rigtige retning. Beregningerne fra Concito viser nemlig, at den og klimaaftalen, som vi indgik inden sommer, langt fra er nok til at bringe os i mål. Derfor bør klimaministeren så hurtigt som muligt komme i arbejdstøjet, så vi kan træffe de beslutninger, der skal til for at indfri 2025-målet.

Jeg forstår ikke, hvorfor regeringen vil vente helt til foråret 2023 med at lave en plan for, hvordan Danmark skal nå delmålet. Det er ærgerligt, at regeringen tilsyneladende har mere travlt med at tage billige point i pressen end konkret klimahandling.

Få gang i forhandlingerne

I Venstre mener vi, at det er vigtigt at diskutere, hvordan vi opnår de konkrete CO2-reduktioner, så vi kan nå i mål både på langt sigt og med 2025-delmålet.

Derfor har vi gentagne gange forsøgt at få en handlingsplan på bordet. Vi har eksempelvis længe foreslået at fremrykke udfasningen af kul i Nordjyllandsværket. Det ville kunne have givet en CO2-reduktion på 0,4 millioner tons årligt.

Derudover lancerede vi sammen med SF et biogasudspil, fordi det er afgørende, at vi bliver fri af naturgas allerede ved udgangen af 2027 – og ikke først i 2030, som regeringen desværre fortsat holder fast i selv i den aktuelle energikrise.

Klimamålsætningen på 70 procent gør ikke i sig selv, at vi lever op til vores klimaansvar

Marie Bjerre (V)
Klimaordfører

Det er også afgørende, at vi får gang i klimaforhandlingerne om omstillingen af den tunge transport. Regeringen har lagt op til, at det skal forhandles i år, men ingenting er endnu sket, selvom vi nu er gået ind i efteråret.

Klimakrisen venter ikke på regeringens klimanøl. Jo hurtigere vi får gang i forhandlingerne, jo hurtigere kan vi begynde at reducere drivhusgasudledningen.

Med Venstres forslag kunne vi have taget et afgørende skridt på vej mod 2025-målet. Jeg er bekymret for, om det allerede desværre er ved at være for sent at nå målet. Det er alvorligt, for klimamålsætningen på 70 procent gør ikke i sig selv, at vi lever op til vores klimaansvar.

Det er de samlede udledninger, der tæller, og netop derfor bør regeringen også komme i gang med en plan for 2025-delmålet. Tiden er ikke til mere klimanøl.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024