Venstre blokerer for ændringer i Nordsøaftale

OLIEPENGE: Eftersynet af Nordsøaftalen vil ikke åbne for store ændringer. Radikale tager afstand fra Enhedslisten, Konservative og DF er åbne for justeringer, mens Venstre helt afviser ændringer af aftalen.
Morten Øyen
Der er ikke udsigt til store ændringer i Nordsøaftalen. Det slår partierne bag Nordsøaftalen fast, efter regeringen onsdag igangsatte et såkaldt serviceeftesyn, der skal se på, hvilke konsekvenser aftalen har haft for statens indtægter i lyset af olieprisudviklingen.

Prisen på olie er nemlig fire gange højere i dag end i 2003, hvor aftalen mellem VK-regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale blev indgået. Derfor er er der behov for at se på aftalen igen, lyder argumentet. Senest har beregninger fra den grønne tænketank Concito vist, at staten potentielt kan indtjene op mod 10 milliarder kroner om året, hvis kulbrintebeskatningen var højere.

Men ønsket om en højere beskatning af Nordsø-olien får en meget kold skulder fra Venstre.

"Vi vil ikke være med til at ændre på den aftale, der ligger. Vi har noteret os, at regeringen vil lave et serviceeftersyn. Og det kan jo være fint nok. Men vi medvirker på ingen måde til at finde ekstra milliarder fra Nordsøen til Enhedslisten," siger Venstre gruppeformand Kristian Jensen.

Enhedslisten ikke med
Skal der ske ændringer af aftalen, så skal alle aftalepartierne være enige. Ligesom at andre partier ikke bare kan blive en del af aftalen, uden det er godkendt af forligspartierne. Dermed nedlægger Venstre i praksis veto mod de store ændringsforslag, som både Concito og Enhedslisten har foreslået.

Fakta
Regeringen vil i nærmeste fremtid nedsætte et tværministerielt udvalg med deltagelse af Klima-, Energi og Bygningsministeriet, Finansministeriet og Skatteministeriet til at forestå eftersynet, der forventes færdigt senest den 31. august 2012.

Serviceeftersynet vil ske på følgende præmisser:

◦Regeringen står ved den indgåede aftale mellem staten og A.P. Møller.

◦Regeringen ønsker at foretage et serviceeftersyn af de økonomiske rammevilkår ved olie- og gasproduktion i Danmark, og herunder også Nordsøaftalen fra 2003. Eventuelle ændringer af vilkårene for Nordsøaftalen vil derfor ske inden for aftalens rammer eller ved en ny forhandlet løsning.

◦Som led i serviceeftersynet belyses bl.a., hvilke konsekvenser aftalen har haft for bl.a. statens indtægter i lyset af den faktiske olieprisudvikling mv.

◦Serviceeftersynet skal gennemføres, inden den forventede gennemførsel af 7. udbudsrunde i 2013. Regeringen ønsker, at samfundet får størst muligt udbytte af olie- og gasressourcerne. Men samtidig skal vilkårene være konkurrencedygtige, så der fortsat er interesse i at investere herhjemme.


Kilde: Energi- og klimaministeriet

Og det gør Radikale i princippet også. Regeringspartiet vil nemlig ikke hoppe fra aftalen, selvom regeringen ønsker et serviceeftersyn. Alle potentielle ændringer af loven skal godkendes i forligskredsen, og der kommer Enhedslisten - trods beskyldninger om det modsatte - ikke til at spille en rolle.

"Enhedslisten var imod aftalen, da den blev indgået. Og de vil formodentlig også synes, vi skal beskatte Nordsøen hårdere, selv hvis vi reviderer aftalen. De er ikke nogen, man kan gøre tilfredse på det område. Så forslaget har simpelthen ikke noget med dem at gøre," siger Radikales energi- og klimaordfører Rasmus Helveg Petersen.

Enhedslisten var imod aftalen, da den blev indgået. Og de vil formodentlig også synes, vi skal beskatte Nordsøen hårdere, selv hvis vi reviderer aftalen. De er ikke nogen, man kan gøre tilfredse på det område. Så forslaget har simpelthen ikke noget med dem at gøre.

Rasmus Helveg Petersen
Klima- og energiordfører, (R)

K åben for justeringer
Konservative er overrasket over, at Radikale, der helt indtil for nylig var imod ændringer af Nordsøaftalen, nu kommer med et forslag om et eftersyn. Men det kan der nu alligevel godt være ræson i, lyder det fra partiet. Finansordfører Mike Legarth er i hvert fald åben over for at se på, hvad partierne og virksomhederne kan blive enige om.

"Det kan sagtens være glimrende, at der bliver taget en forhandlingsrunde med olieudvendingsselskaberne, hvor der bliver set på, om der er behov for, at noget bliver justeret eller tilrettet. Men det skal ske inden for aftalens ordlyd og i enighed mellem parterne. Hvis selskaberne og vi politikere kan blive enige om det, så vil vi selvfølgelig gå konstruktivt ind i det," siger Mike Legarth.

DF ønsker større Nordsø-aktivitet
Også Dansk Folkeparti er åben for at se på justeringer af aftalen. Det skal, ligesom Konservative og Radikale foreslår, ske inden for 2003-aftalen.

"Det skal ikke være et spørgsmål om, at staten ud fra en form for misundelse bare går ind og øger beskatningen af olieaktiviteterne, men for om der kan være en fællesinteresse for at justere på nogle ting," siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

Derfor bakker Dansk Folkeparti op om et serviceeftersyn af loven og møder gerne op hos ministeren for at se på forbedringer.

"Vi vil meget gerne møde op hos ministeren med forslag til justeringer. Vi mener blandt andet, at det vil give rigtig god mening at se på, om vi kan øge incitamentet til at hente mere olie op. For det vil jo både gavne selskaberne og statskassen," siger Kristian Thulesen Dahl.

Regeringens eftersyn af Nordsøaftalen forventes igangsat i den nærmeste fremtid, og forventes færdig senest 31. august 2012.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Rasmus Helveg Petersen

Kommunikationschef, Vattenfall Danmark, fhv. MF (R), klima- og energiminister
journalist (DJH 1993)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

0:000:00