Venstre vil bekæmpe madspild med ti millioner på finansloven

INTERVIEW: Venstre vil afsætte ti millioner kroner til organisationer og foreninger, der bekæmper madspild. Regeringen afviser ikke forslaget, men har andre prioriteter på finansloven.

Venstres bæredygtighedsordfører Kristian Jensen håber, at de pengene vil føre til gode idéer, så politikerne ikke skal lovgive på området.
Venstres bæredygtighedsordfører Kristian Jensen håber, at de pengene vil føre til gode idéer, så politikerne ikke skal lovgive på området.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Der bliver ikke gjort nok for at bekæmpe madspild i Danmark, mener Venstre.

Fakta
  • På verdensplan går en tredjedel af alt produceret mad til spilde, enten under produktion, transport, i butikkerne eller hos forbrugerne.
  • I Danmark bliver der hvert år smidt mere end 700.000 ton mad ud, som kunne være spist. Heraf står husholdningernes madspild for 260.000 ton om året, servicesektoren for 227.000, detailhandlen for 163.000,  hoteller og restauranter for 29.000 og institutioner og storkøkkener for 31.000.
  • Hvis man ser på hvilken mad, der bliver smidt væk, står frugt og grønt for den den største andel med 41 procent, kød og kødprodukter for 24 procent, brød og kager for 20 procent, tørvarer som mel og pasta for 10 procent og mejeriprodukter for 5 procent.
  • Madspild koster danske husholdninger omkring 13,5 milliarder kroner om året.

Kilde: stopspildafmad.dk

"Det er, som om vi ikke har vanerne på plads; vi får ikke gjort noget ved det. Derfor vil vi gerne have sat skub på nogle initiativer, som skal være lokale, nyskabende og skalerbare," fortæller Kristian Jensen (V), der er partiets bæredygtighedsordfører.

Jeg synes, at det er et sympatisk forslag, men der er så store udfordringer i øjeblikket, at det ikke er vores førsteprioritet.

Christian Rabjerg Madsen (S)
Finanslovsordfører, Socialdemokratiet

Konkret foreslår Venstre, at der afsættes ti millioner kroner på finansloven, der skal fordeles til borgere, organisationer eller foreninger med forskellige forslag til, hvordan madspild kan reduceres.

I dag bliver der hvert år smidt mere end 700.000 tons mad ud i Danmark, som kunne være spist. Med de gode idéer fra civilsamfundet håber Kristian Jensen (V), at Danmark kan komme tættere på at opfylde sin målsætning om at halvere madspildet, uden at det vil kræve lovgivning fra politikerne.

Jeg vil meget nødig begynde at lave lovgivning, fordi lovgivning kan også være med til at bremse nytænkning. Så gør man det, som loven foreskriver i stedet for at finde på nye måder at gøre tingene på. 

Kristian Jensen (V)
Bæredygtigheds- og verdensmålsordfører, Venstre

Venstre ønsker dog ikke endnu at give et bud på, hvilke konkrete forslag som de ti millioner kunne føre til. Planen er, at de idéer skal komme udefra, fortæller Kristian Jensen (V).

"Jeg skal ikke begynde at lægge mig fast på idéer på forhånd. Det skal vi give ildsjæle og andre frie hænder til at komme med deres bud på, så jeg vil ikke begynde at pege i nogen retning," siger han.

Regeringen: Forslaget er sympatisk
Socialdemokratiet er positiv overfor Venstres forslag, men deres finanslovsordfører, Christian Rabjerg Madsen (S), fremhæver, at det er forslag som disse, der må vige som følge af den økonomiske situation.

"Vores førsteprioritet er at håndtere de økonomiske konsekvenser af coronaen, og derfor er der også andre prioriteter, som må vige. Med det sagt så synes jeg da, at forslaget er sympatisk," siger han og tilføjer:

"Vi har noteret os, at det er Venstres indstilling, og så er det et spørgsmål, som vi må tage i forbindelse med forhandlingerne – men in mente, at der bliver mindre plads til en række mindre prioriteringer i år."

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00